top of page
Ara

Alphabet, Pichai’ye (Yeniden) en yüksek hisse payını verecek

Alphabet Inc. (GOOGL.O), geçtiğimiz günlerde ataması gerçekleştirilen yeni İcra Kurulu Başkanı Sundar Pichai’ye gelecek üç yıl boyunca performansa dayalı hisse senedi ödülü olarak yaklaşık 240 milyon dolarlık hisse senedi vereceğini açıkladı.

Pichai, ayrıca 2020 yılından itibaren yıllık 2 milyon dolar maaş da alacak. Bu, geçen yıl aynı pozisyonda 1 milyon dolar alan Larry Page’in maaşının iki katına denk bir rakam.


Yönetici pozisyonları ve maaşlarını takip eden bir firma olan Equilar’ın pazarlama müdürü Amit Batish'e göre “CEO atamalarıyla ilgili ödemeler (grant) açısından Tim Cook’un Apple’ı devraldığında açıklanan 376 milyon dolarlık tutarın altında” olduğunu ifade etti.


Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, 21 yıl önce kurdukları internet devinin liderleri olarak Aralık ayının başında istifa ederek Pichai’ye Google liderliği rolüne ek olarak ana şirketin sorumluluğunu da verdi.


2015 yılında Google’ın liderliğini devraldığında Pichai yıllık 652.500 dolar maaş alıyordu. Ertesi yıl, 199 milyon dolarlık büyük hisse senedi ödülleri sayesinde kazancı hızla arttırmayı başardı.


Pichai, Google Chrome tarayıcısını başarılı hale getirmeyi başarması onun için büyük ölçüde itibar sağladı. Ayrıca; Satya Nadella Şubat 2014’te Microsoft Corp (MSFT.O) CEO’su Steve Ballmer’ın görevine getirilmeden önce, Ballmer’den sonra CEO koltuğuna oturacağı tahminleri yapılıyordu.


Şirketin resmi dokümanlarına göre, Pichai 2018 yılında yaklaşık 2 milyon dolar gelir elde etti. Bu kazanç çoğunlukla güvenlik ve kişisel uçak kullanımı gibi çeşitli maliyetlerini içeriyordu.


Equilar’a göre ortalama bir CEO maaşı, 2018’de gelirlerine göre en büyük ölçekli ABD şirketleri arasında 1,2 milyon dolara ulaştı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page