top of page
Ara

Açık hava reklamcılık yaygınlaşması, reklam yatırımlarının odağını değiştirmeye başladı

Güncelleme tarihi: 19 Oca 2020

Billboard ve diğer açıkhava reklamcılık harcamaları, diğer geleneksel medyaların Facebook ve Google'ın oyuna dahil olmasıyla birlikte farklı bir boyuta taşınıyor!



Açıkhava reklamcılığına yapılan harcamalar, 2020'de kayıtların başlamasından bu yana ilk kez gazete reklam satışlarının üzerine yükseldi.


Reklam panoları ve otobüs barınağı reklamlarının satışları devam ederken, basılı reklamlar 20 yıl önce, dünya çapında pazarlamaya harcanan her 10 dolar için 4 dolar yakaladığı bir pozisyondan düşerek önemli bir düşüş yaşadı.


Medya satın alma ajansı GroupM'den yapılan tahminlere göre, 2020'de reklam verenler dış mekan afişlerine ve diğer açık alan tanıtım mecralarına, gazetelere oranla yaklaşık 4 milyar dolar bütçe ayıracak.


2024 yılına kadar GroupM, dış mekan reklamcılığının yıllık yüzde 2,5 ila 4 arasında yükseliş göstererek gazete ve dergi harcamalarını aşmasını tahmin ediyor.


GroupM iş zekası küresel başkanı Brian Wieser, “Açıkhava reklamcılığı, reklamverenler için benzersiz özellikleri koruduğundan, daima dayanıklıdır” dedi ve ekledi; “Medyanın gelişmeye devam etmesine yardımcı oluyor.”


Açık hava reklamları, eski Mısır'ın mağaza işaretlerine ve Roma kaldırım taşlarına oyulmuş restorantlar için yön gösterici işaretlere dayanan bir miras ile en eski pazarlama yöntemleri arasındadır.


En büyük açık hava medya sahiplerinden Clear Channel'ın genel müdürü William Eccleshare, bunu televizyon izleyicilerinin alışkanlıklarının değişkenlik gösterdiği bir dünyada, açıkhava reklamcılığı için “son gerçek kitle erişim aracı” olarak tanımlıyor.


Son zamanlarda Çin'de bazı operatörler sorunlarla yüzleşirken, ABD ve İngiltere daha stabil bir ekonomiye sahip olmasına rağmen bu yıl İngiltere'de yaklaşık yüzde 8'lik büyüme göstererek iyi performans gösterdi. Apple, son yıllarda en aktif dış mekan reklamverenlerinden biri olurken Netflix, Los Angeles’ın Sunset Strip'i boyunca kendi reklam panolarını satın aldı.


Sektörün son büyümesi, büyük şehirlerde ve havaalanlarında dijital teknolojiyi sahiplenmesiyle hızlandı ve çünkü modern açık hava reklamcılığı fiziksel posterlere nazaran daha fazla reklamın, gösterilmesinin önünü açtı.


Dijital odaklı siteler, dünyanın en büyük açıkhava reklamcılığı grubu JCDecaux'daki envanterin yüzde 5'ini oluşturuyor, ancak dörtte bir gelir elde ediyor. Dünyanın en dijital piyasası olan İngiltere'de, Clear Channel gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ı dijital'den oluşmakta.


"Her zaman bir kitle erişim aracı olduğumuzu ve bu bizi özel kılan şeyin bir parçası olduğunu hatırlamalıyız"

William Eccleshare, Clear Channel Genel Müdürü


Postercope ajansının küresel başkanı Stephen Whyte, sektördeki hemen hemen tüm büyümenin dijital siteler sayesinde gerçekleştiğini, eski “kağıt ve macun” üretim atölyelerinin sayısının da gün geçtikçe azaldığını söyledi. “Tüm yeni para dijital ortama geliyor. Kağıt mülkünü genişletme teşviki düşük, dijital marjlar ise yüksek ”dedi.


Dijital hareket, etkililiği kanıtlamak için bir zamanlar ham ayak çarpması veya araba trafiğine dayanan bir ortamın etkililiğini artırdı.


Cep telefonlarındaki konum verileri sayesinde, reklamverenlere şu anda hedef kitleye ulaşmak için bir pano yerleşimini daha iyi planlamak ve yakındaki mağazalarda tüketici davranışını nasıl değiştirebileceğini ölçmek için eşsiz iç görüler sunacak kadar yetenekli.


Bazı operatörlerin bir endişesi, sistematik pazarlarda daha fazla açık envanter alımı da dahil olmak üzere aşırı arz ve teknolojinin ortama adapte edebilmesi ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturabilme olasılığıdır. Eccleshare, “Kitlesel erişim aracı olduğumuzu ve bizi özel kılan şeyin bir parçası olduğunu daima hatırlamalıyız” dedi.


JCDecaux'un ortak genel müdürü Jean-Charles Decaux, İngiltere hamlelerinin piyasaya biraz daha fiyatlandırma gücü getireceğini umduğunu söyledi.


“İnsanlar aşırı teklif vererek güçlü bir rekor oluşturabileceğinizi düşünüyorlar. Sanayi gelecekte daha rasyonel olarak kazanacak.”

Dünyada olduğu gibi ülkemizde, açık hava reklamcılığı için kreatif oyun alanları olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, ayrı bir boyuta ulaşacağı aşikar.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page