top of page
Ara

ABD, 20 Eylül'den itibaren TikTok ve WeChat uygulama indirmelerini yasaklayacak

Cuma günü yayınlanan bir hükümet kararına göre ABD, Pazar gününden itibaren tüm TikTok ve WeChat uygulama indirmelerini yasaklayacak

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından verilen emir, ABD vatandaşlarının Apple veya Google'ın uygulama mağazalarından Çin'e ait iki uygulamayı indirmesini etkili bir şekilde engelliyor.


20 Eylül itibariyle Ticaret Departmanı şunları yasaklayacağını doğruladı: "WeChat veya TikTok mobil uygulamalarını, kurucu kodu veya uygulama güncellemelerini ABD'deki bir çevrimiçi mobil uygulama mağazası aracılığıyla dağıtmak veya sürdürmek için herhangi bir hizmet hükmü."


Uygulamada, şu anda telefonunda TikTok veya WeChat kullanan herkes uygulamaların aniden kaybolduğunu görmez. Sipariş, uygulamaların uygulama mağazalarında artık kullanılamayacağını ve her iki hizmeti de kullananların yazılım güncellemelerini almayacağını belirtir.


Siparişin bir kısmı, ABD barındırma sağlayıcılarının ve içerik dağıtım ağlarının hizmetlerini sunması engelleneceği için TikTok'un uygulamasının 12 Kasım'dan itibaren çalışmayı durduracağı anlamına geliyor. Emir ekleniyor: "Cumhurbaşkanı, TikTok'un ortaya koyduğu ulusal güvenlik endişelerinin giderilmesini 12 Kasım'a kadar sürebildi. Varsa bu emirdeki yasaklar kaldırılabilir."


ABD hükümetinin Apple ve Google'a mağazalarından uygulamaları kaldırmalarını emretmesi için ne kadar güç olması gerektiği açık değil. Business Insider yorum için TikTok, Apple ve Google ile iletişime geçti.


Reuters'ın daha önceki bir raporuna göre, TikTok ABD'li teknoloji devi Oracle ile anlaşmasını 20 Eylül tarihinden önce tamamlarsa, yasak Pazar gününden önce kaldırılabilir.


Oracle ve TikTok, ABD'deki işi satılmazsa TikTok'u yasaklayacak olan Başkan Trump'ın daha önceki idari emirlerini iptal etmek amacıyla Pazartesi günü ABD hükümetine onay için önerilen bir anlaşmayı sundu.


ABD Ticaret Bakanlığı Sekreteri Wilbur Ross Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bugünkü eylemler, Başkan Trump'ın ulusal güvenliğimizi garanti altına almak ve Amerikalıları Çin Komünist Partisi'nin tehditlerinden korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını bir kez daha kanıtlıyor" dedi.


Ross, "Başkanın talimatıyla, ulusal değerlerimizi, demokratik kurallara dayalı normlarımızı ve ABD yasaları ve düzenlemelerinin agresif uygulamasını teşvik ederken, Çin'in Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerini kötü niyetli olarak toplamasıyla mücadele etmek için önemli adımlar attık" diye ekledi.


Başkan Trump, 6 ve 14 Ağustos'taki iki icra emrinde hem TikTok hem de WeChat'i ulusal güvenlik riski olarak nitelendirdi çünkü bunlar Çinli şirketlere ait.


Trump yönetimi, TikTok'u ABD kullanıcı verilerini Çin hükümetine iletmekle suçladı. TikTok bunu reddediyor ve şu anda ABD hükümetine yasal işlemin reddedildiğini iddia ederek emir üzerine dava açıyor.


Emirler, TikTok'un ana şirketi ByteDance'ı TikTok'un ABD'deki operasyonunu tamamen satmaya zorlamayı amaçlıyordu. Oracle ile şu anda ulaştığı anlaşma açık bir satış değil, bunun yerine Oracle, TikTok'un çoğunluk hissesini alacak ve ABD'deki "güvenilir teknoloji sağlayıcısı" olarak atanacak.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page