top of page
Ara

3 adımda Z kuşağını etkilemek: Markalar geleceğe nasıl hitap etmeli?

Z kuşağını genellemek mümkün olmasa da, herkesin dilinde olan bu "doğuştan dijital" kuşak kuralları değiştirmeye geliyor

TikTok'da, Youtube'da, Instagram'da onlarla karşılaşmak mümkün. Peki kim bu Z kuşağı? Firmalar e-ticaretin yeni nesil kullanıcılarına nasıl hitap edebilir?


Öncelikle Türkiye'de yaklaşık 18 milyon kişiyi kapsayan bu nesli öncekilere göre oldukça farklı. Kurallara fazla önem vermiyor, daha bağımsız, odaklanma konusunda yeterince motivasyon eksikliği var. Bunların yanında; Y kuşağına göre daha üretken, hayal dünyası daha geniş, daha yenilikçi, hızlı ve analitik düşünen bir nesil olduğunu da belirtelim.


Özgüvenleri diğer kuşaklara göre daha yüksek olsa da, iletişim kurarken öncelikleri sosyal mecralar olduğu için arkadaş edinmekte zorlanıyorlar, ekip çalışmasına yatkın değiller.


Teknosa desteği ile yapılan "Z Kuşağına Hitap Etmenin İncelikleri" araştırması kapsamında, 7-16 yaş arasındaki çocukların internet ortamında paylaştığı 1 milyon 600 veri incelendi. Elde edilen verilere göre; YouTube, %97 oranla Z kuşağının en sıkı takip ettiği sosyal medya platformu. Yeni neslin izlediği içerikler ise %38 oyun videoları, %19 yaşıtlarının çektiği videolar, %34 Vlog'lar, %6 oyuncaklar ve %3 çocuk kanalları.


Peki şirketler bu kuşağa hitap etmek için neler yapabilirler? İşte üç önemli nokta.


1. Hızlı olmalı

Commscope anketlerine göre; alışveriş sırasında Y kuşağı planlı hareket ederken, Z kuşağı spontane davranıyor. Online alışverişte daha aktif olan Z kuşağı, ihtiyaç gözetmeksizin, üzerine çok düşünmeden satın alıyor. Odaklanma süresi ortalama 8 saniye olan bu nesli etkilemek için, vermek istediğiniz mesajı mümkün olduğu kadar açık ve hızlı bir dilde karşıya iletmek gerekiyor.


2. Görünür olmalı

Kuşağın en yaşlı üyelerinin 2020 yılında 24 yaşında olduğunu ele aldığımızda, sosyal medyada en fazla vakit geçiren nesil olduklarını tahmin edebiliyoruz. Onlar için sürekli bağlantı halinde olmak, her anlarını takipçileriyle paylaşmak önemli. Görsel içerikler özellikle ilgilerini çekiyor. Şirketlerin sosyal medyadaki kimliği, sık ve akılda kalan paylaşımlar, ilgi çekici içerikler; onları etkilemek için kullanılabilecek en iyi anahtar.


3. Yenilikçi olmalı

Sosyal medyaya düşkünlüklerinin bir sonucu olarak Z kuşağına en global kuşak diyebiliriz. Değişime, yeniliğe Y kuşağına kıyasla daha açıklar. Dünyanın herhangi bir yerinde öne sürülen bir ürün onlar için bir "tık" uzakta. Geleneksel yöntemlerin dışına çıkmak ve onlara daha önce görmediklerini göstermek, aynı dili konuşabilmek için oldukça önemli.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page