top of page
Ara

2022'de dikkat çeken iş hayatı istatistikleri

Pandeminin etkisi azaldıkça, çalışma hayatında yer alan insanların çalışma hayatı değişmeye devam ediyor

2022'de dikkat çeken iş hayatı istatistikleri

Her şeyin dijital hale gelmesiyle, işe alım görevlilerinin her şeyi yüz yüze yapabilecekleri ve işe alım kararları vermek için içgüdülerine daha fazla güvenebilecekleri zamanlar geride kaldı. Şimdi, işe alım süreçlerinde, küreselde dikkate değer bazı trendleri göz önünde bulundurmak mantıklı bir tercih olabilir.


Çalışanların yaklaşık %57'si hibrit çalışıyor (Upwork)

Birçok şirket, son üç yılda uzaktan çalışma kurulumlarını benimsedi ve bunun çalışanlara getirdiği rahatlıkla, birçoğu hala buna uygun roller arayacak. Bu nedenle, en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak için, şirketiniz bir düzeyde uzaktan veya hibrit çalışma seçeneklerine izin vermelidir, yoksa önemli sayıda yetenekli insanların şirketten ayrılma riskiyle karşı karşıya kalınabilir.


Çalışanların %86'sı en azından yarı zamanlı olarak uzaktan çalışmaya devam etmek istiyor (Glassdoor)

Uzaktan çalışma seçenekleri de üretkenlikte bir kayıp anlamına gelmez; aslında, çalışanlarınızın daha iyi bir denge kurmasına yardımcı olmak, aslında uzun vadede verimliliklerini ve üretkenliklerini artırmaya yardımcı olabilir.


İşe alım yöneticilerinin %90'ı bir tür uzaktan çalışmanın devam etmesini bekliyor (Gartner)

İşe alım yöneticileri bile uzaktan çalışma seçeneklerinin gücünün farkındadır. Potansiyel başvuru havuzunuzu büyük ölçüde genişletmekle kalmaz, aynı zamanda çalışanlarınıza esneklik kazandırmak, şirketinizin genel giderlerini azaltırken daha kaliteli iş başvurularına yol açabilir. Bu değişikliği benimsemek, ona tepki vermek yerine plan yapmanızı sağlar.


İş arayanların %37'si bir işe alım görevlisi tarafından video aracılığıyla tarandı (Jobvite)

Video görüşmelerinin rahatlığı ve zaman kazandıran verimliliği, onu adayları taramak için yararlı bir araç haline getirdi ve işe alım görevlileri muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde bunu kullanmaya devam edecek. Bu nedenle, işe alım yöneticileriniz rutin olarak video görüşmeleri yapmaya hazırlanmalıdır. Bu süreçleri kurmak ve teknolojiyi devreye sokmak, sorunsuz bir işe alım süreci sağlamak için hayati önem taşır.


Kadrolu çalışan beyaz yakalıların %58'i serbest çalışmayı düşünüyor (Upwork)

Serbest çalışanların, müteahhitlerin ve konser işçilerinin işe alınması son birkaç yılda önemli ölçüde arttı ve birçok işçi bu çalışma düzenlemesi aracılığıyla sunulan özgürlüğü tercih ettiğinden bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. Yalnızca doğrudan çalışanları arayarak, orantılı olarak büyük bir aday havuzunu gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Aramanıza serbest çalışanları ve müteahhitleri dahil etmek sizi daha yetenekli profesyonellere yönlendirebilir.


İş arayanlar, eğitim ve esneklik için maaşlarının %12'sinden vazgeçmeye hazır (PwC)

Maaş/genel tazminat, iş başvurusunda bulunanlar için genellikle her zaman en önemli faktör olsa da, aradıkları tek şey bu değildir. İşe alım sürecinde rolün diğer faydalarını vurgulayın, temel olarak beceri eğitimi ve işyeri esnekliğine odaklanın, çünkü bunlar günümüzün iş düzeninde en önemli teşviklerdir.


Saygın markalara sahip işletmeler %50 daha fazla nitelikli başvuru alıyor (Finances Online)

Markanızın olumlu bir imaja sahip olmasını sağlayarak işe alma zamanınızı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. İşverenler, bir şirketin faydalarını satmaktan şirketin değerlerini ve itibarını tartışmaya geçişi zaten kaydetti. Bir çalışan değer önerisini ve diğer işveren markası stratejilerini göz önünde bulundurulmasında fayda var.


Araştırmalara katılanların %49'u, kötü işe alım deneyimi (PWC) nedeniyle bir iş teklifini reddediyor

Harika bir işe alım süreciniz yoksa, sektörünüzdeki en iyi yetenekleri kaçırabilirsiniz. İş başvurusunda bulunanlar, sizinle röportaj yaptığınız kadar sizinle röportaj yapıyorlar, bu nedenle tarama süreci boyunca uygunsuz mülakat soruları sormak veya iş hakkında belirsiz cevaplar vermek başarınıza zarar verebilir. Mükemmel bir ilk izlenim bırakmazsanız, en iyi adayları kaybedebilirsiniz.


Yeni işe alınanların %52'si işteki ilk altı ay içinde aktif olarak yeni bir iş arıyor (Lattice)

Birçok şirket işe alıma çok önem verir, ancak işe alım deneyimini görmezden gelir. Bu, pek çok yeni işe alınan kişinin, daha görevlerine tam anlamıyla uyum sağlayamadan şirketten ayrılmasına neden olabilir. Bu kadar erken bir aşamada ciro, işgücünüzün geri kalanını demoralize edebilir ve bütçenize ağır bir yük getirebilir.


Geri bildirim alamayan reddedilen adayların, şirketinize tekrar başvurmama veya tekrar iş yapmama olasılığı iki kat daha fazladır (Talen Board)

Bugün hayatın pek çok yerinde insanlar hayalet oluyor. Bir işletmenin kendilerine bunu yapmamasını beklerler ve ankete katılan hemen hemen her iş başvurusunda bulunan kişi, neden bir pozisyon için seçilmediklerini duymak ister. Başvuru sahiplerine becerilerinin eşleşmediğini bildirmek için hızlı bir ret e-postası göndermek bile, diğer adayların şirketinizin itibarını korumak için uzun bir yol kat edebileceği kadar eşleşmedi.


Şirket çeşitliliği, iş arayanların %76'sı için önemlidir (Glassdoor)

Çeşitlilik, işletmelerin dikkat etmesi gereken ve önemi giderek artan bir eğilimdir. Şirketinizin çeşitliliği artırmaya yönelik politikaları veya planları olup olmadığına bakılmaksızın, birçok başvuru sahibi, başvuru yapmadan önce ve görüşme sürecinde çeşitlilik kanıtı arayacaktır. Beklentilerini karşılamazlarsa, başka bir yerde iş arayacaklar. İş arayanlar bu konuda işe alım yapanlardan daha fazla güvendikleri için, diğer çalışanların şirketinizin çeşitliliği hakkında konuşmasını sağlayın.


Şirketlerin %70'i işe alım süreçlerinde çeşitlilik ve kapsayıcılık politikasına sahip (Culture Amp)

Bir organizasyonun çeşitliliğini geliştirmek, işe alım süreciyle başlar ve yerinde net bir politikaya sahip olmak, en nitelikli yetenekleri çekmenize ve elde tutmanıza yardımcı olur. Anonim bir eleme (veya kör işe alma) süreci, işe alırken önyargıyı azaltmaya yardımcı olabilir ; ancak şirketlerin yalnızca %18'i bu uygulamayı kullandığını bildiriyor.


Şirketlerin %57'si DEI'yi iş stratejilerine entegre ediyor (National Wellness)

DEI (diversity, equity and inclusion)'yi iş stratejinize entegre etmek, yalnızca işe alım uygulamalarınızdaki çeşitliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda tüm kuruluşunuz genelinde bir katılım kültürü yaratır. İşe alırken dikkatli olmanın ötesine geçer; iş stratejilerinize ve çalışma şeklinize genel bir eşitlik yelpazesini dahil etmeli ve işgücünüzü kucaklamalısınız.


Kuruluşların %69'u, iş gücünün birkaç yıl öncesine göre daha çeşitli olduğu konusunda hemfikir (National Wellness)

Şirket kültürleri daha kapsayıcı hale geldikçe, işgücü bugünün pazarının demografisini yansıtmaya başlıyor. Şirketler, iş güçlerinin geçmişte olduğundan daha çeşitli olduğunu bildiriyor. Ancak, küçük işletmeler hala çeşitliliği korumakta zorlanıyor ve yalnızca %29'u tam bir çeşitlilik kültürü bildiriyor. İşyerinde önyargıyı önlemek için adımlar atmak, küçük işletmeleri daha çeşitli olma yolunda yönlendirebilir.


Bir dizi işlevde işe almanın ortalama süresi 41 gündür (LinkedIn)

Bu sayı akılda tutulması gereken iyi bir ortalamadır, ancak şirket içi işe alım daha az zaman alacak ve benzersiz beceriler gerektiren işler daha fazla zaman alacaktır. Ayrıldığını iki hafta önceden bildiren bir çalışanınız varsa, o koltukta bir çalışan olmadan birkaç hafta veya daha uzun süre idare etmeniz gerekebilir. Şirketinizin işe alım zamanına ilişkin verileri tutmak önemlidir, böylece yeni çalışanları uygun şekilde planlayabilmek mümkündür.


Adayların her gün çevrimiçi olarak iki ila üç işe başvurmaları önerilir (Indeed)

Genel olarak, başvuru sahipleri bir günde birden fazla işe başvurmak zorundadır; bu, çok sayıda şirketin aynı adaya aynı anda baktığı anlamına gelir. Bu nedenle, tüm adayların işe alım sürecinizde mümkün olduğunca verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayacak bir sürece sahip olmak hayati önem taşımaktadır. Aday izleme teknolojisi, işe alma süreçlerini düzene sokabileceği ve işe alım yöneticilerinizin olabildiğince hızlı bir şekilde en iyi işe alım kararlarını vermesine yardımcı olabileceği için faydalı olabilir.


Yönlendirme, adayın işe alınma olasılığını 85 kat artırır (CareerPlug)

Çalışan tavsiye programları, işe alım için her şirketin 1 numaralı kaynağı olmalıdır. Mevcut çalışanlar, yalnızca tavsiyelerinin işi son derece iyi yapabileceğinden ve dökülmeyeceğinden eminlerse itibarlarını tehlikeye atabilirler. Yönlendirmeler, genellikle, pozisyonu doldurmak için daha az ek yük ile mümkün olan en iyi yeteneği elde eden kuruluşlarla sonuçlanır.


Başvuranların %39'u sosyal medyada iş fırsatları buluyor (Jobvite)

Yeni işe alma araçlarını benimsemek anlamlı olabilir; Facebook ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarındaki reklam işleri çok önemlidir ve sürekli faaliyet yoluyla şirketinizin markalaşmasına yardımcı olabilir. İşverenlerin alışılmış sosyal medya ağlarının ötesine geçmekten ve başvuru sahipleriyle kullandıkları platformlarda buluşmaktan korkmamaları da önemlidir.


Artan beceri testleri, işe alım yöneticilerinin %64'ü için hayati önem taşıyor (Toggl)

İşe özgü beceriler her zaman önemli olmuştur. Ancak, her pozisyon için daha fazla şirket daha fazla başvuru aldığından, vasıfsız adayları ayıklamak için beceri testi giderek daha önemli hale geldi. Otomatik beceri testi ayrıca başvuru sahiplerini daha etkili bir şekilde tarayabilir, bu nedenle işe alım yöneticileri tarafından yalnızca en kalifiye olanlar incelenir. Örneğin Excel, taramak istediğiniz bir beceri olabilir.


Çalışanların %87'si şirketlerinde beceri eksiklikleri görüyor (McKinsey)

Mevcut çalışanlar da artan beceri testlerine ihtiyaç olduğunu görüyor. İşçiler ön saflarda yer almakta ve yeni ve mevcut çalışanlarda bir beceri boşluğu olduğunda bunu görmektedir. Bu beceri boşluğu genellikle diğer çalışanların devreye girmesi ve fazladan iş üstlenmesi gerektiği anlamına gelir ve bu da çalışanların moralini düşürür. Çoğu zaman, bu boşluk web geliştirme ve diğer BT pozisyonlarında ortaya çıkar. Modern ve ihtiyaç duyulan beceriler, işe alımcılar için odak noktası olmalıdır.


Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Çeşitlilik ve kapsayıcılık, günümüzün adaylarının çoğu için önemli bir faktördür: %76'sı, şirketleri ve iş tekliflerini değerlendirirken iş gücü çeşitliliğinin önemli bir faktör olduğunu bildirmektedir. (Glassdoor)

İşverenlerin %57'si daha çeşitli bir iş gücü oluşturmak için işe alım stratejilerini güncellediklerini söylüyor. (Myshortlister)

Monster tarafından yapılan bir ankette, şirketlerin %30'u herhangi bir D&I stratejisine sahip olmadıklarını ortaya koydu. (Monster)


Teknoloji

İşe alım uzmanlarının %68'i, işe alım performansını iyileştirmenin en iyi yolunun yeni işe alım teknolojisine yatırım yapmak olduğunu söyledi. (Thrive) Yumuşak beceriler, iyi bir adayı işe almanın anahtarıdır. SHRM tarafından yapılan bir anket, işverenlerin adaylarda aradığı temel sosyal becerileri ortaya çıkardı: Güvenilirlik, Takım Çalışması, Esneklik, Problem çözme (Monster)

Glassdoor'a göre, iş arayanların %89'u mobil cihazlarını yeni bir iş bulmak için gerekli görüyor ve %45'i yeni rollere bakmak için mobil cihazlarını günde en az bir kez kullanıyor. (Glassdoor)

İş başvurusunda bulunanların %90'ı iş aramak için akıllı telefonlarını kullanıyor. (Aihr.com)

Küresel olarak şirketlerin %88'i zaten bir şekilde İK için yapay zeka kullanıyor (SHRM, 2021).

İşe alım yöneticilerinin %64'ü, artan beceri testlerinin işe alım sürecinin hayati bir parçası olduğunu düşünüyor. (Thrive)

Şirket işe alım uzmanlarının %84'ü işe alımda kültüre uyumun kilit bir faktör haline geldiğini söylüyor. (Thrive)

İşverenlerin %44'ü işe alımlarını hızlandırmak için sosyal medya profilleri gibi herkese açık verileri kullanıyor. (SHRM, 2021).

İşverenlerin %52'si en çok STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) derecesine sahip adaylarla ilgilendiklerini söylüyor. (ICMS, 2021)

Reddedilen ve geri bildirim almayan bir başvuru sahibinin, o şirkete tekrar başvurmama veya iş yapmama olasılığı 2 kat daha fazladır. (Thrive)


Sonuç olarak

Bütçeniz stratejik iş kararlarını belirlemenize yardımcı olduğundan, mali durumunuzu sürekli izlemeden işinizi yürütmezsiniz. Aynı şey işe alım istatistikleri için de geçerlidir. Verileri görmezden gelirseniz, kör uçarsınız. Bununla birlikte, işe alım trendlerini takip edebilmeniz ve sektörünüzdeki en iyi yetenekleri çekmeye ve elde tutmaya devam edebilmeniz için eldeki verileri kullanarak proaktif önlemler alabilirsiniz.

1 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page