top of page
Ara

2021'nin en büyük 5 teknoloji trendine hazır mısınız?

2020'nin geri kalanının nasıl sonuçlanacağı belli olmadığında, 2021 hakkında tahminlerde bulunmak garip gelebilir

2020'nin geri kalanının nasıl sonuçlanacağı belli olmadığında, 2021 hakkında tahminlerde bulunmak garip gelebilir. Bu yılın dünyayı değiştiren olaylarını kimse önceden tahmin etmemişti, ancak bir şey açık: teknoloji, hayatımızın diğer her bölümü kadar etkilendi.


Açık olan başka bir şey de, günümüzün en önemli teknoloji trendlerinin, karşılaştığımız birçok zorlukla başa çıkmamıza ve bunlara uyum sağlamamıza yardımcı olmada büyük rol oynayacağıdır. Kamusal alanlarda nasıl buluştuğumuz ve etkileşim kurduğumuzla ilgili yeni kurallara geçişten evden çalışmaya geçiş, teknoloji trendleri değişimi yönetmede itici güç olacak.


Birçok yönden Covid-19, giderek artan çevrimiçi ve dijital yaşamlarımız sayesinde zaten kartlarda olan bir dizi değişiklik için bir katalizör görevi görecek. İtici güç olarak (uzun zamandır icadın anası olarak kabul edilen) zorunlulukla birlikte işler şimdi daha hızlı gerçekleşecek. Ve eğer bazı ABD başkanlarının tahmin ettiği gibi, Covid-19 “sihirli bir şekilde ortadan kalkarsa” - birçok şeyi daha verimli ve güvenli bir şekilde yapmayı öğrenmiş olacağımız için, yarattığı değişiklikler olmayacak.


Bazıları "normalliği" (bu ne anlama gelirse gelsin) geri kazanmamıza yardım etmede kendi rolünü oynayacak, bazıları ise değişen bir gerçekliği anlamamızı ve gezinmemizi kolaylaştıracak.


1. Yapay Zeka (AI)

Yapay zeka, şüphesiz şu anda en büyük teknoloji trendlerinden biridir ve 2021 boyunca çevremizdeki dünyayı yorumlamamıza ve anlamamıza yardımcı olacak daha da değerli bir araç haline gelecektir. Sağlık hizmetleri, enfeksiyon oranları ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için aldığımız önlemlerin başarısı hakkında topladığımız veri hacmi artmaya devam edecek. Bu, makine öğrenimi algoritmalarının bizim için ortaya çıkardıkları çözümlerde daha iyi bilgilendirileceği ve giderek daha karmaşık hale geleceği anlamına gelir.


Halka açık alanların kapasitesini izleyen bilgisayarlı görme sistemlerinden, temas izleme girişimleri aracılığıyla ortaya çıkarılan etkileşimleri analiz etmeye kadar, kendi kendine öğrenen algoritmalar, manuel insan analizi tarafından fark edilmeyecek bağlantıları ve içgörüleri tespit edecektir. Hastanelerden ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarından gelen hizmet talebini tahmin etmemize yardımcı olacak ve yöneticilerin kaynakları ne zaman ve nerede dağıtacakları konusunda daha iyi kararlar almalarına olanak sağlayacaklar.


İşletmeler için zorluk, müşteri davranışının değişen modellerini anlamak olacaktır. Alışveriş ve sosyalleşmeden sanal çalışma ortamlarına, toplantılara ve işe alımlara kadar daha fazla insan etkinliği çevrimiçi olarak gerçekleşecek. 2021 boyunca, bu davranış değişimlerini analiz etmek için kullandığımız araçların daha sofistike hale gelmesini ve giderek daha fazla kuruluşun bütçe ve altyapı gereksinimlerine giderek daha fazla uymasını bekleyebiliriz.


2. Robotik, Dronlar ve Araç otomasyonu

Toplu taşımayı kullanan yolcuların hacmi yerel koşullara bağlı olarak haftadan haftaya dalgalandıkça, sürücüsüz araçlarla ilgili girişimler artan bir hızla devam edecek. Toplu taşıma ağlarında verimliliği artırmak, hizmet sağlayıcıların yanı sıra sivil otoriteler için bir öncelik olacaktır; burada insan işgücü maliyetlerini düşürmek, müşteri talebi etrafındaki belirsizliği dengelemeye yardımcı olacaktır.


Son yıllarda, bakım ve yardımlı yaşam sektörlerinde robotların ortaya çıktığını gördük ve bunlar, özellikle yaşlılar gibi enfeksiyona karşı en savunmasız olan toplum üyeleriyle etkileşim söz konusu olduğunda, giderek daha önemli hale gelecektir. İnsan etkileşimini pek çok kişi için çok önemli olan bakıcılar ile tamamen değiştirmek yerine, robotik cihazların 7/24 ev içi yardıma erişim gibi yeni iletişim kanalları sağlamanın yanı sıra basitçe arkadaşlık sağlamak için kullanılmasını bekleyebiliriz. bakım personelini evlere göndermenin güvenli olmayabileceği zamanlarda. Ek olarak, şirketler boş olsa da bakım ve bakıma ihtiyaç duyan tesislerde kendilerini bulurken, temizlik ve güvenlik gibi hizmetler için robotik sağlayıcılara yönelecekler. Bu faaliyet, robot tedarikinde yer alan işletmeler için hisse fiyatlarının yükselmesine neden oldu.


Dronlar, hayati ilaçları sağlamak için kullanılacak ve bilgisayarla görme algoritmalarıyla donatılmış, viral bulaşma riskinin arttığı yerleri belirlemek için halka açık alanlardaki ayak seslerini izlemek için kullanılacak.


3. Hizmet olarak devrim

Bulut tabanlı, isteğe bağlı platformlar aracılığıyla yaşamamız ve çalışmamız gereken hizmetlerin sağlanması "hizmet olarak", bugün bahsettiğimiz diğer teknoloji trendlerini herkesin ulaşabileceği bir anahtardır. Yapay zeka ve robotik teknolojisinin, büyüklükleri veya bütçeleri ne olursa olsun hemen hemen her işletme veya kuruluş için bir olasılık olmasının nedeni budur. Google, Microsoft, Amazon gibi şirketlerin bulut teklifleri ve sürekli büyüyen yeni başlayanlar ve yan ürünler sayesinde, tüm alanlardaki yenilikçiler araçlara, ekipmanlara veya uzman kişilere çok az ön yatırım yaparak en son teknolojileri dağıtabilir.


Dünya çapında süregelen salgın şiddetlenirken, hizmet olarak ölçeklenebilir çözümler sağlamak için buluta güvenen şirketlerin gelişmekte olduğunu açıkça gördük. Örneğin, sunucu ekleyebilme hızı, kapsamını ve hizmet kalitesini artırma hızı sayesinde hızla bir isim haline gelen Zoom'u ele alalım. Bunun nedeni, bulut tabanlı yapısı ve talebi karşılama kapasitesini hızla artırabilen kendi hizmet sağlayıcıları ile ortaklığıydı. 2021 ve sonrasında, bu giderek daha önemli hale gelecek ve herkes için daha fazla olasılık açılacaktır.


4. 5G ve gelişmiş bağlantı

Daha hızlı ve daha güvenilir internet, yalnızca web sayfalarını daha hızlı yükleyebileceğimiz ve videoların Youtube'da başlatılmasını beklemek için daha az zaman harcayabileceğimiz anlamına gelmez. 3G'den itibaren mobil bağlantıda art arda gelen her ilerleme, internet için yeni kullanım durumlarının kilidini açtı. 3G, web taramasını ve veri odaklı hizmetleri mobil cihazlarda kullanışlı hale getirdi; 4G, bant genişlikleri arttıkça video akışı ve müzik platformlarının büyümesine yol açtı ve 5G, aynı şekilde, mümkün olan açısından daha fazla kapı açacak.


5G, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (aşağıda tartışılmıştır) gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetlerin yanı sıra Google'ın Stadia veya NVidia'nın GeForce Now gibi bulut tabanlı oyun platformlarının her zaman ve her yerde uygulanabilir bir teklif haline geldiği anlamına gelir. Ayrıca, belirli bir konuma bağlı olmamıza ihtiyaç duyarak, kablo ve fiber tabanlı ağları gereksiz hale getirmekle tehdit ediyorlar.


Kısacası, 5G ve diğer gelişmiş, yüksek hızlı ağlar, burada tartıştığımız diğer tüm eğilimleri her zaman, her yerde erişilebilir kılar. Büyük Veri kaynaklarına gerçek zamanlı erişime dayanan karmaşık makine öğrenimi uygulamaları, otomasyon yoluyla sahada yürütülebilir. Bunun harika bir örneği, balıklarının bakımı ve beslenmesini otomatikleştirmek için 5G ağı kullanan Norveçli balıkçılık operatörü Salmar'dır. Görüntü tanıma algoritmaları, hangi balıkların fazla veya yetersiz beslendiğini tespit etmek ve onları sağlıklı tutmak için gereken yiyecek ve ilacı otomatik olarak dağıtmak için kullanılır. Bunun gibi girişimler, işletmelerin iş gücü genelinde otomasyonu artırmaya çalıştığı 2021'de giderek daha önemli hale gelecek.


5. Genişletilmiş Gerçeklik (XR) - Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR / MR).

Bu terimler, bilgisayarda oluşturulan görüntüleri doğrudan kullanıcının görüş alanına yansıtmak için gözlük veya kulaklık kullanan teknolojiyi kapsar. Kullanıcının gerçek dünyada görüntülediği şeyin üzerine bindirildiğinde, AR olur. Ve kullanıcıyı tamamen bilgisayar tarafından oluşturulan bir ortama yerleştirmek için kullanıldığında, bu VR'dir.


Önümüzdeki yıl, bunları, burada tartışılan diğer eğilimlerle birlikte, mevcut dünya durumunun getirdiği zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olacak şekilde görmeyi tekrar bekleyebiliriz. Büyük ölçüde bu, viral bulaşma riskinin olabileceği potansiyel olarak tehlikeli durumlardan kaçınmamıza izin vermeyi içerecektir. Örneğin, tıbbi muayeneler ve teşhisler giderek daha fazla uzaktan yapılabilir. Optikçilerin kullanabileceği bir çözüm, yüksek çözünürlüklü kameralar hastanın gözünün net bir görüntüsünü verdiği için göz testlerinin tamamen VR'de yapılmasına olanak tanır. Bir artırılmış gerçeklik aracı, müşterinin sunulan gözlük çeşitlerine göz atmasına ve evinden çıkmak zorunda kalmadan kendi yüzünde neye benzediğini görmesine olanak tanır.


Eğitimde VR ve AR araçlarının kullanımında da bir artış göreceğiz. Bu, kalabalık sınıf koşullarında çalışma ihtiyacımızı azaltacaktır - tamamen olmasa da, en azından alanlarda ve iletim oranlarının yüksek olduğu bilinen zamanlarda.


Viral iletimin gerçekleştiği koşullar ve yöntemle ilgili daha fazla veri elde edildikçe, enfeksiyonun yayıldığı bilinen alanlarda hareket ettiğimizde gerçek zamanlı uyarılar vermek için AR araçları kullanılacaktır. Kamusal alanda bir kapı koluna dokunduğumuzda ellerimizi yıkamamız gerektiğini hatırlatmak veya bir cihaz ellerimizi yıkamadan yüzümüze dokunduğumuzu algıladığında uyarı vermek gibi basit adımlar bile hayat kurtarmaya ve etrafa hastalık yaymamıza engel olabilir. yaşadığımız ve geçtiğimiz gerçek kelime ortamları.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page