top of page
Ara

2021'den geriye kalan 5 yaratıcı reklamcılık trendi

Küresel salgın döneminde pazarlama dünyasının “yeni normale” adapte olduğunu, hedef kitleyi, sunumu ve stratejiyi yeniden düşünmeye zorladığını sürece hepimiz şahit olmaya devam ediyoruz

Küresel kriz, çevrimiçi sağlık hizmetlerinden e-ticarete kadar teknoloji ve yeniliğin yanı sıra artık dünyamızı şekillendiren ve paylaşma ve bağlantı kurmamızı sağlayan sosyal medya platformları ve video iletişim ürünlerini de yönlendirdi.

Mart 2021'de en iyi pazar yerleri ve sosyal medya platformlarındaki reklam harcamalarının yıldan yıla %31 artmasıyla yaratıcı reklamcılık trendleri üzerinde büyük bir etkisi göze çarpıyor. Pandemi, müşterilere ulaşmak için yüz yüze fırsatları azaltırken, pazarlamacıların etkileşim kurmasına yardımcı oldu.

1. Yapay zeka ve programatik reklamcılık

AI kavramı, son on yılda filmlerde ve televizyonda popüler hale geldi ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde şu anda reklamcılığın ön saflarında yer alıyor. Yapay zeka (AI) veya Makine Öğrenimi (ML), gerçek zamanlı verilere yanıt verebilen ve tüketici davranışlarını ve kalıplarını analiz edebilen bir teknolojidir. Esasen tahminde bulunmayı ortadan kaldırır ve tüketici eğilimlerini ve tercihlerini insanların yapabileceğinden daha iyi tanımlar.


AI kavramı, son on yılda filmlerde ve televizyonda popüler hale geldi ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde şu anda reklamcılığın ön saflarında yer alıyor.


Programatik reklamcılık da bu yıl önem kazandı çünkü dijital reklam alanı satın almak ve satmak için AI ve ML kullanmayı içerir. Bu, bir saniyede birden fazla platformda geniş bir kitleyle bağlantı kurabileceğiniz anlamına gelir. Gerçek zamanlı veriler tarafından yönlendirilir ve doğru kişilerin reklamı görmesini ve en iyi yatırım getirisini elde etmenizi sağlayarak gelişmiş kitle hedeflemeye olanak tanır. Uzmanlar, 2021'in sonuna kadar tüm görüntülü reklamcılığın %88'inin programatik aracılığıyla yapılacağını tahmin ediyor.


2. Portre mod mobil reklamcılık

Dünya dikey hale geldi ve reklamcılığın bu eğilime uyum sağlaması her zamankinden daha önemli.


Pazarlama uzmanı Lana Mulier şöyle açıklıyor : “2020'lerin mobil ortamı dikey bir video devrimi yaşıyor. Dikey veya dikey ekran formatı, mobil video üretimi ve tüketimi için varsayılan hale gelmek için geleneksel yatay veya yatay formatın yerini alıyor.”


Snapchat ilk olarak 2013'te dikey hale geldi, Instagram o zamandan beri Hikayeleri tam dikey ekran formatında yayınladı ve geçen yıl Reels'i tanıttı. 15 saniye ile 1 dakika arasında değişen dikey videolar paylaşan kullanıcılar ile 2020 yılının en çok indirilen uygulaması TikTok oldu. Facebook ve YouTube, mobil izleyiciler için de bu oranı benimsedi. İzlenme süresinin %70'inden fazlası mobil ekranlarda yapıldığından dikey reklam içeriği oluşturmak çok önemlidir. 9:6 dikey ekran cep telefonları için yapılmıştır ve modern estetiğin izleyicilerin dikkatini çekmesi daha olasıdır. Etkileşimi ve satışları artırdığı kanıtlanmış olan dikey mobil reklamcılık, herhangi bir işletme için büyük bir pazarlama varlığıdır.

3. Sürdürülebilirlik

Küresel ısınmayla ilgili tartışmaların nasıl iklim değişikliğiyle ilgili gerçek tartışmalara dönüştüğüne hepimiz tanık olduk. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci, tüketicilerin bir markada sıklıkla aradığı nitelikler listesinin başında yer alıyor. Markalar da aynı şeyi yapıyor, daha iyi bir gelecek için değişiklikler yapıyor ve müşterilere minimum karbon ayak izi ve etik üretim araçları vaat ediyor.

Örneğin Adidas, son reklam kampanyası Futurecraft Footprint ile bunu adım adım attı. Yeni kampanya, şimdiye kadar yapılmış en düşük karbon emisyonlu, yüksek performanslı koşu ayakkabısını sunuyor. Atletizm ve adidas'ın iklim değişikliğiyle mücadeledeki kötü durumu arasındaki paralellik gösteren kampanya, marka için akıllıca ve bilinçli bir adım.


4. İletişim odaklı pazarlama

Bireye odaklanan çok sayıda pazarlama ile müşteri merkezli bir zamanda evrilmeye devam ediyoruz. Chatbot'lar ve diğer teknolojiler yeni değiller, ancak işletmeler için olmazsa olmaz hale geliyorlar. Müşterilerin %60'ından fazlası artık kişisel verilerini anında kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri için değiş tokuş etmeye istekli ve işletmelerin %80'inden fazlası halihazırda sohbet robotları kullanıyor.

5. Etkileşimli video

Çoğumuz telefonlarımızı günlük olarak kullanıyoruz ve buna karşılık çok fazla reklam görüyoruz . İnsanlar sıkılıyor ya da en azından duyarsızlaşıyor. Artık kimse pasif bir tüketici değil ve pasif reklamcılık etkisini kaybediyor gibi görünüyor. Z kuşağının %82'sinden fazlası sosyal medyadaki reklamları tamamen atlıyor veya görmezden geliyor. Sonuç olarak, çıtayı yükselten ve hedef kitlelerini kendileriyle ve ürünleriyle etkileşim kurmaya aktif olarak davet eden birçok marka var.


Mobil ve etkileşimli reklamcılık, alanında Facebook Hikayeleri, Instagram Reels ve TikTok gibi uygulamalar, markaların komik, bilgilendirici ve hatta Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (User Generated Content) yayınlamasına izin veriyor. Flört uygulaması Bumble, kullanıcılar arasında bir diyalog başlatmak ve marka bilinirliğini artırmak için UGC'yi Instagram Reels'ine sorunsuz bir şekilde entegre ediyor. Nihayetinde bu tür reklamlar, Bumble'ın ana hedef kitlesinin mizah anlayışına ve sosyal alışkanlıklarına uyum sağlar ve onlara hitap ediyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page