top of page
Ara

Web 3.0 devrimi için 2022 yılı doğru yıl olabilir mi?

Perakendeciler, 2022'de metaverse, NFT'ler ve kripto para birimi gibi “Web 3.0” teknolojilerine daha yakın olması olası

Web 3.0 devrimi için 2022 yılı doğru yıl olabilir mi?

Web 3.0, muhtemelen önümüzdeki yıl için baskın perakende teknolojisi teması olarak hizmet etmek için yeterli ivme kazanıyor. Aşağıda, meta veri deposu, NFT'ler ve kripto para biriminin mevcut durumuna ve bunların 2022 boyunca nasıl evrilebilir?


Metaverse

Facebook'un geçtiğimiz günlerde kurumsal kimliğini Meta Platforms olarak değiştirdiğini duyurması ardından şirket, “Metaverse” adı verilen sofistike bir dijital dünya yaratmayı planlıyor. Tüketiciler, fiziksel dünyaya geçişlerle birbirleriyle ve çevreleriyle dijital olarak etkileşim kurmak için artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisini kullanması bekleniyor.


Şu anda, metaverse, en belirgin şekilde sürükleyici dijital oyun platformları aracılığıyla daha küçük bir ölçekte var. Çok sayıda perakendeci, popüler Roblox sanal ortamında, Nike'ın kısa süre önce piyasaya sürdüğü Nikeland alanı ile örneklenen metaverse deneyimleri sunuyor.


Nikeland içindeki sanal binalar ve alanlar, şirketin gerçek hayattaki genel merkezine dayanmaktadır. Diğer özelliklerin yanı sıra dijital bir showroom, müşterilerin Nikeland avatarlarını özel Nike sanal ürünleriyle donatmalarına olanak tanır ve müşteriler sanal oyunlara ve etkinliklere katılarak oyun içi ödüller kazanabilir.


Dijital alışveriş ayrıca, Ralph Lauren'in müşterilere kişiselleştirilmiş bir sanal dünya sunan Zepeto küresel sosyal ağ ve avatar simülasyon uygulamasıyla ortaklığında da öne çıkıyor.


Meta veri deposu, perakendecilere, çok az veya hiç fiziksel ek yük gerektirmeyen yeni vitrinlerden ve ürün çeşitlerinden para kazanma fırsatı sunar. Özellikle AR ve VR kulaklıkları gibi meta veri deposuyla tüketici etkileşimini sağlayan teknolojiler daha karmaşık ve popüler hale geldikçe, 2022 perakende meta veri deposu etkinliğinde istikrarlı bir artış görmelidir.


NFT'ler ve NFT'lerin geleceği

Perakendeciler, 2021'de değiştirilemez belirteçler (NFT'ler) ile dijital alanda somut değeri keşfetmeye başladı. NFT'ler, sahibini onaylayan bir blok zinciri defterinde depolanan benzersiz dijital varlıklardır. Bir NFT'nin birden fazla sahibi olması mümkün değildir ve yalnızca sertifikalı sahibi onu satabilir.

2021'deki perakende NFT etkinliğinin öne çıkanları arasında Domino'nun bir dizi NFT'de eski "Noid" reklam kampanyasını yeniden canlandırması yer aldı ve eBay ve Shopify bunların alım ve satımına izin vermeye başladı.


Meta veri deposunda olduğu gibi, NFT'ler perakendecilere ürünleri fiziksel ek yük olmadan satma şansı sunar. Dijital ürünleri tasarlamanın ve geliştirmenin potansiyel maliyeti harcandıktan sonra, bu şirketler depolama ve dağıtım gibi maliyetlerin yanı sıra olası ters lojistik harcamalarından da kaçınırlar.


eBay ve Shopify gibi e-ticaret pazar yerleri, herhangi bir tasarım ve geliştirme maliyetinden bile kurtulur ve NFT alıcılarının ve satıcılarının platformlarında dijital işlemler yapmasına izin verir. NFT'lerin spekülatif bir "baloncuğa" dönüşme olasılığı her zaman olsa da, 2022'de trende katılan çok daha fazla dijital perakendeci ve pazar yer almalıdır.


Küresel çapta, Walmart ve Amazon nereye gidiyorsa, endüstri de onu takip ediyor. Her iki şirket de şu anda kripto para ödemelerini kabul etmese de, işe alım planları, muhtemelen bu yıl içinde yapacaklarını gösteriyor. Amazon, kendi kripto para birimini veya değişimini başlatma konumunda bile olabilir. Perakendenin henüz kripto para birimine ihtiyacı olmayabilir, ancak 2022'de çok daha fazla perakendeci kesinlikle bunu kabul etmeye başlayacak.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page