top of page
Ara

Tim Cook'tan öğrenebileceğimiz 19 liderlik dersi

Pazarlama dehası Steve Jobs'tan devraldıktan sonra tüm gözler Apple CEO'su Tim Cook'taydı. Jobs sonrası Tim Cook'un kimse bu kadar başarılı olacağına ihtimal vermiyordu ama..

İnsanlar, Apple'ın bir teknoloji güç merkezi olarak devam etmesine yardımcı olmak için gerekli liderlik niteliklerine sahip olduğuna inanmıyordu. Durumun böyle olmadığını ve Tim Cook'un Apple'ı bir sonraki seviyeye taşıyabilecek kapasitede olduğunu çabucak anlaşıldı. Liderlik, kariyeriniz boyunca ilerledikçe iyileştirmeye devam etmeniz gereken becerileri gerektirir. Bunu yapmanıza yardımcı olmak için Tim Cook'tan öğrenebileceğimiz 19 liderlik dersi var.


1. Risk alın

Bir liderin hayatı kolay değildir. Bazen liderler, etraflarındakilerin hayatlarını etkileyebilecek son derece zor kararlar vermek zorunda kalırlar. Zor olsa da, risk alma yeteneğinize güvenebilmelisiniz.


Tim Cook, başarılı olmak için risk alması gerektiğini anlıyor. “Risklerin bazen başarısızlıkla sonuçlanacağını bilerek risk aldığımıza, ancak başarısızlık olasılığı olmadan başarı olasılığı olmadığına” inanıyor.


Hesaplanmış riskler alma güveni olmadan, etrafınızdakilerin tam desteğine sahip olmanız neredeyse imkansız olacaktır.


2. Konuştuğunuz kişilere odaklanın ve dikkatle dinleyin

Steve Jobs her zaman şamatacı ve benzersiz bir kişiydi, Tim Cook ise çok daha sessiz ve çekingendi. Bunun nedeni, odaklanmış olması ve etrafındakilerin söylediklerini dikkatle dinlemesi olabilir. Auburn Üniversitesi'nden bir profesör olan Saeed Magahsooloo, "Onun soru sorduğunu neredeyse hiç görmedim. Sessizce oturdu ve çalıştı.”


Zihninizin konuşmadan uzaklaşmaya başladığını fark ettiğiniz an, odaklanmalı ve kilit noktaları almalısınız.


Eski bir atasözü der ki, iki kulağınız ve bir ağzınız var, onları o oranda kullanın. Bu, Tim Cook'tan büyük bir lider olma hedefi olan herkes tarafından uygulanması gereken bir derstir.


3. Ekibinize güvenin

Tim Cook, içinde bulunduğu ekibin görüşlerine ve seslerine güvenecek bir lider olarak biliniyor.


İşin iş yükünü paylaşmaya yardımcı olabilecek birçok üst düzey yöneticiye sahip olduğu için şanslı. Bu kişilerin yenilikçi ve parlak fikirleri olan başarılı insanlar olduğunu anlıyor ve genellikle bu yöneticilerin liderliği almasına izin verecek. Apple'da pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan Philip W. Schiller, Apple'daki 14 yıllık görev süresi boyunca imajı ve satışları değiştirdi. Bay Schiller şirket üzerinde bir etki yarattı çünkü Bay Cook buna izin verdi.


Lider olmanın bir parçası, her şeyi bilmediğinizi anlamaktır ve iş yükünün bir kısmını ekibinizdeki diğer kişilere devretmek, başarılı bir lider olmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir.


4. Nicelik değil, nitelik

"Amacımız hiçbir zaman bir üründen en fazla yapmak olmadı. Her zaman en iyisini yapmak oldu."


1 harika ürün, 100 kötü üründen iyidir.


5. Odaklanın

"Odaklanmanın her şeyin anahtarı olduğunu öğrendim. Sadece bir şirketi yönetirken değil, aynı zamanda kişisel yaşamınızda da"


Bir seferde bir şey yapın. Hem profesyonel hayatınızda hem de özel hayatınızda.


6. Yeniliğin peşini asla bırakmayın (innovating)

"Bir ürünü piyasaya sürdüğümüzde, zaten bir sonraki üzerinde çalışıyoruz. Ve muhtemelen bir sonraki, bir sonraki ürün üzerinde."


Apple'ın başarısının nedenlerinden biri, her zaman yenilik yapma ve yeni şeyler sunma yetenekleridir. Bunu kendi işinizde uygulayın.


7. Çeşitlilik önemlidir

Apple, inovasyonun ön saflarında yer alan bir şirkettir ve geleceğin yaratılmasına yardımcı olmak için farklı fikirli ve benzersiz bireyler gerektirir.


İnovasyon üzerine kurulu bir şirketin lideri olan Tim Cook, farklı bir anlayış sunabilecek düşünürlere ihtiyacı olduğunun farkında. Businessweek ile yakın tarihli bir röportajda “Düşünce çeşitliliği istiyoruz” dedi. “Stil çeşitliliği istiyoruz. İnsanların kendileri olmalarını istiyoruz.”


İnsanlardan en iyisini çıkarmak, birçok liderin sahip olduğu bir nitelik değildir ve bu beceriyi geliştirmek için çalışmak, insanlara liderliğinizi takip etmeleri için güven verecektir.


8. Uzun vadeli düşünmeyin

"Aradığımız yatırımcılar uzun vadeli çünkü kararlarımızı her zaman uzun vadeli alıyoruz."


Uzun vadeli insanlarla uzun vadeli planlar oluşturun. İş hayatında böyle kazanırsın.


9. Fiyat rekabetine girişmeyin

"Fiyat nadiren en önemli şeydir. Biri aldığıürünü eve getirir ve ucuz ürünü alırken kendilerini iyi hissederler, ama sonra eve getirip kullanırlar ve eğer ihtiyacını tam karşılamayan bir ürün ise keyif biter."


Fiyatını haklı çıkaracak kadar iyi bir ürün yapın.


10. Değerlerinize sadık kalın

"Değerlerimiz, insanların gizlilik hakkına sahip olduğunu ve müşterilerimizin bizim ürünlerimiz olmadığını düşünmemizdir." Bence bu değerleri değil de daha çok müşteri içgörüsü ve tabi bu sayede kullanıcıları reklam için sadece kendilerinin hedeflemesi sebebiyledir. Yani içinde kendi çıkarları var.


Değerlerinize sadık kalın. İşinizi bunun etrafında inşa edin.


11. Hedefleriniz her zaman büyük olsun

"Yapabileceklerinizin sınırsız olduğunu kabul ederseniz, evrene bir şeyler katabilirsiniz. Dünyayı değiştirebilirsiniz."


Kendinize olan inançlarınız, hareket tarzınızı belirler. Değişimi yönlendirebilmek yeteneğinize mantıksız bir şekilde güvenin.


12. İyi bir insan olun

"Umarım insanlar beni iyi ve düzgün bir adam olarak hatırlarlar. Ve eğer öyleyse, o zaman bu başarıdır."


Sonunda, önemli olan tek şey, çevrenizdeki insanlar üzerinde olumlu bir etkiniz olup olmadığıdır.


13. Alçakgönüllü olun

Nereden geldiğini asla unutma. Tim Cook, Apple mağazalarını ziyaret etmek ve müşterileriyle yüz yüze veya e-postalarını okuyarak etkileşim kurmak için zaman bulmayı başarıyor.

Dünyanın en büyük şirketinin CEO'su olduğunuzda süpürülmek kolaydır ve kendinizi sağlam tutmak önemlidir. Tim Cook'un Businessweek ile yaptığı röportajda, "Kendinizi tecrit etmemek çok önemlidir - belki de bir CEO olarak en önemli şey bence" dedi. Alçakgönüllü kalmak size çalışanlarınızın saygısını kazandıracak ve büyük bir lider olmak için gerekli bir niteliktir.


14. Hatalı olduğunuzu kabul edin

Güçlü liderlerin ne zaman yanıldıklarını anlamaları ve ilerleyebilmeleri için bunu kabul etmeleri gerekir.

Tim Cook, hatalı olduğunuzda bunu kabul etmeniz gerektiğine kuvvetle inanır. Bay Cook, Steve Jobs ve onun yanlışlarını Businessweek'e kabul etme yeteneği hakkında konuştu. "Belki de Steve hakkında en az takdir edilen şey, fikrini değiştirme cesaretine sahip olmasıydı. Ve biliyorsun - bu bir yetenek. Bu bir yetenek.”


Bu, liderlik konusunda güçlü bir derstir, hatalı olduğunuzu kabul etme cesaretine sahip olmak ve geçmişin hatalarından kaçınmaktır.


15. Yaptığınız işin en iyisini yapmayı hedefleyin

Apple, yaptıklarını yapmak ve iyi yapmak üzerine kurulmuş bir şirkettir. İnanması şok edici olabilir, ancak Apple gerçekten sadece birkaç ürün üretiyor.


Tim Cook, bu odaklanmanın Apple'ın devam eden başarısının anahtarı olduğunu vurguluyor. "Yani, gerçekten bakarsanız, dört iPod'umuz var. İki ana iPhone'umuz var. İki iPad'imiz ve birkaç Mac'imiz var. Bu kadar." Bay Cook sabırlıdır ve yeni ve benzersiz fikirlerin geleceğini bilir. Bu arada Apple, temelini ve insanların sevdiği ürünleri geliştirmeye odaklanıyor.


16. Yaptığınız şeye inanın ve bunu yansıtan eylemlerde bulunun

Gerçekten büyük bir lider olmak için kendinize inanmalı ve doğru kararları verdiğinize güvenmelisiniz. Eylemleriniz aynı zamanda kendinize olan inancınızı da yansıtmalıdır ve bu Tim Cook'un önemli bir özelliğidir.


Pek çok insan, Tim Cook'un doğru kararı vereceğine ne kadar inandığının farkında değil. Fox Business'a göre, Apple'ın hisseleri tükenirken, Bay Cook hisse senedi S&P 500'ün altında performans gösterirse hisse bazlı tazminatının üçte birini (8 yılda yaklaşık 130 milyon $) kaybetmeyi seçti. ; örnek olmayı ve parasını ağzının olduğu yere koymayı seçti.


17. Kendiniz olun

Bir lider olarak başarılı olmak, süreçte kendiniz olmaktan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Kendinize sadık kalmak ve aynı kişi olmak, güçlü bir lider olmanıza yardımcı olacaktır. Sonuçta, seni oraya getiren şey bu.


Çoğu kişi, Tim Cook'un sakin ve pasif tavrı nedeniyle Apple CEO'su rolünü başarıyla tamamlamak için doğru kişiliğe sahip olmadığına inanıyordu. Ama iş için doğru adam olduğunu kanıtlamaktan fazlasını yaptı. Steve Jobs çok daha agresif bir bireyken, Tim Cook kendisinden önceki CEO kalıbına uymadı; kendine sadık kaldı ve işi kendi güçlü yönleriyle tamamlıyor.


18. Kendi kurallarınızı belirleyin

Bir lider olarak gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, kendi kurallarınızı yazmalısınız. Bir ders kitabının sınırlarına göre liderlik ederseniz, devam eden başarıyı bulmak için mücadele edeceksiniz. Ders kitaplarında yer alan gerçek hayat senaryolarını ve problemlerini nadiren bulacaksınız.


Duke Üniversitesi'ndeki bir Soru-Cevap sırasında Tim Cook, “kendi kurallarınızı yazmanız” gerektiğini söyledi. Her şeyi formüle edilmiş bir şekilde yaparsanız, yapabileceğiniz en iyi şey herkesle aynı konuma gelmektir. Kurallara ne zaman uyulacağını ve ne zaman atılacağını bilmek liderlik konusunda güçlü bir derstir.


19. Şeffaf olun

Tim Cook, şeffaflığın sürdürülebilir başarı için çok önemli olduğunu biliyor. Apple'ın küresel çalışanlarının standartları hakkında sert eleştiriler aldıktan sonra, halka kapıları açmaya ve Apple'ın işleyişinin gerçekte nasıl çalıştığını görmelerine izin vermeye karar verdi. Bunu yaparak şirkettekilere güven aşıladı ve her yerdeki üreticiler için yeni endüstri standartları belirledi.


“Ürünlerimizde olduğu kadar tedarik sorumluluğunda da yenilikçi olmak istiyoruz. Bu yüksek bir bar. Bay Cook Businessweek'e, "Biz ne kadar şeffaf olursak, o kadar kamusal alandayız" dedi. Şeffaf olmak, liderlik için sağlam bir temeldir.


Tim Cook, Apple CEO'su olarak göreve başladığından beri birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Liderliğe yaklaşımı takdire şayan ve dersleri hepimize bir lider olarak sağlam bir temelin nasıl oluşturulacağını öğretebilir.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page