top of page
Ara

Özgeçmiş hazırlarken eklenmesi gereken en iyi 22 hobi ve ilgi alan örnekleri

Birçok işveren özgeçmişinize bir veya iki hobi eklemek, bir adayın farklı tarafını göstermek ve bunu bir mülakatta artı puan getirebilir

Özgeçmiş hazırlarken eklenmesi gereken en iyi 22 hobi ve ilgi alan örnekleri

Hobiler ve ilgi alanları özgeçmişinize işverenin ilişki kurabileceği bir kişilik, kim olabileceğiniz hakkında bir fikir verebilir.


Hobileri ve ilgi alanları özgeçmişinize neden yazmalısınız?

İşverenler özgeçmişinize bakmak için yaklaşık 3 dakika 14 saniye harcar ve her 5 işe alım görevlisinden 1'i 60 saniyede sizin hakkınızda karar verir. Bu nedenle özgeçmişiniz, işverene kim olduğunuzun somut bir tanımını vermeli ve yeteneklerinizi 3 ½ dakikadan kısa sürede ifade etmelidir.


North Western Üniversitesi Kellogg School of Management Studies tarafından yürütülen 120 işe alım yöneticisinin iki yıllık bir boylamsal araştırması, işverenlerin yaklaşık yüzde 51,2'sinin hobilerine ve ilgi alanlarına göre uygun adaylar seçtiğini gösterdi.


The Guardian'ın bir makalesi, reklamı yapılan pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu göstermek için kişisel ilgi alanlarınızın ve hobilerinizin kullanılmasını bundan daha iyi tanımlayamazdı.


Aşağıda göreceğimiz bu ve diğer birçok nedenden dolayı, özgeçmişinize eklemeniz gereken hobileri dikkatli bir şekilde analiz etmeniz çok önemlidir. Elbette bu, başvurduğunuz iş fırsatına bağlıdır. Eklediğiniz her hobi, karakterinize açılan bir penceredir ve ışığı istediğiniz özelliklere yönlendirdiğinden emin olmalısınız.


İşverenler ne arıyor?

Hobileriniz olarak neleri dahil edeceğinize karar verirken, işverenlerinizin ne aradığını anlamak zorunludur.


Forbes tarafından yayınlanan bir makaleye göre, Ulusal Kolejler ve İşverenler Birliği (NACE) İş Görünümü 2012 raporu, işverenlerin olası bir çalışandan her özgeçmiş aldıklarında aradıkları en önemli beceriler olarak aşağıdakileri belirtti.


Takım oyuncusu olabilme

Potansiyel işverenler, özellikle grup projelerini ele alırken diğer çalışanlarla çalışabileceğiniz, fikirlerini paylaşabileceğiniz ve dinleyebileceğiniz konusunda bir güvence isterler. Takım oyuncusu olmak aynı zamanda, karşılığında iyilik beklemeden şirketin ve diğer insanların çıkarlarını kendi çıkarlarınızın önüne koymaya istekli olmanız gerektiği anlamına gelir.


Kurum içi ve dışı iletişim kurabilme yeteneği

İşverenler, somut mesajları net bir şekilde iletebilen ve ayrıca işyerindeki meslektaşları, gençleri ve yaşlıları motive edip ikna edebilen etkili bir iletişimci ister. Mükemmel iletişim becerileri, müşterilerle konuşurken ve onları iş için şirkete yaklaşmaya ikna ederken de hayati önem taşır.


Karar verme ve problem çözme becerileri

Sonunda sorunlar ortaya çıkar ve her zorluğa tepkiniz şirketi kurtarabilir veya mahvedebilir.

Bir kriz sırasında hasarı önlemek ve aynı zamanda azaltmak için etkili ve verimli çözümler gereklidir.

Denetimin yokluğunda doğru kararlar vermek, liderlik becerileri sergiler ve terfi ve ödüllere açılan bir kapıdır.


Bilgi edinme ve işleme yeteneği

Yeni bir çalışan olarak, sorumluluktan kaçınmak için mümkün olduğunca az rehberlikle şirket sistemine hızlı bir şekilde entegre olmanız gerekmektedir. Size verilmediği takdirde bilgi toplamak ve yolunuzu bulmak veya sürekli çıktı üretmek için kullanmak sizin sorumluluğunuzdadır.


İyi plan yapabilme yeteneği

Başvurduğunuz istihdam derecesine bağlı olarak, bir sekreter sağlanamayabilir. Bu, işinizi dosyalama, düzenleme ve boyut ve vade tarihlerine göre önceliklendirme sorumluluğu anlamına gelir. Etkili bir planlama sistemi veya kültürü olmadan, tüm son teslim tarihlerinde geride kalmak ve kıdemlilerinizin güvenini kaybetmek kolaydır.


Becerilerinizi aktif olarak geliştirme yeteneği

Yeteneği belirleme ve onu harika bir şeye dönüştürme yeteneği bir artıdır çünkü istihdam sırasında becerilerinizi ve verimliliğinizi geliştirme yeteneğinizi gösterir. Uzun vadede, şirket için değerli bir varlık haline gelebilirsiniz.


Tutku

Özellikle dayanıklılığı motive eden ve aynı zamanda özveri gerektiren bir hobiye sahip olmak tutkuyu gösterir. İşverenler, işlerinde tutkulu, kendi içlerinde değer yaratan ve denetim olmadan ilerlemeye devam etmelerine güvenebileceklerini garanti eden çalışanlar arıyor.


İş ve özel yaşam dengesi

Özgeçmişinize hobiler ekleyerek, işinizden daha fazlasının olduğunu göstermiş olursunuz. Bu, sizi çok yönlü bir birey olarak sunduğu için önemlidir.


İş-özel yaşam dengesini korumak, hayatın farklı yönleri arasında denge kurabilme yeteneğinizi gösterir ve aynı zamanda iş yerinde rekabetçi ve üretken kalmanız için dinlenme sürelerine değer verdiğinizi gösterir.


Özgeçmişinize hangi hobiler ve ilgi alanları eklemelisiniz?

Özgeçmişiniz, başvurduğunuz her işe uyacak şekilde özel olarak hazırlanmalıdır. Önceki özgeçmişleri kopyalamak yerine, beklenen iş niteliklerini göz önünde bulundurun ve işverenlerin arayabileceği becerileri ve kişilikleri gösteren hobileri ekleyin.


Örneğin, Google'ın açık ve eğlenceli çalışanları işe aldığı bilinmektedir, çünkü eğitim niteliklerinin yanı sıra kültürleriyle bütünleşen insanları da işe almak isterler.


Bununla birlikte, uygun olarak gizli İşveren , işe alım yüzde 50 bağlı klişeler devam eder reddeder.

Bu, hobilerinizin ve ilgi alanlarınızın, bariz ve sıkıcı görünmeden işverenlerin aradığı becerileri yansıtması gerektiği anlamına gelir.


Business Insider'a göre aşağıdakiler, her birinin farklı iş ilanları için uygun olduğu düşünülmeye değer hobiler ve ilgi alanlarıdır.


Yoga

Yoga yapmak, her durumda sakin kalma ve kontrolü koruma becerisini gösterir. Aynı zamanda kendine hakim olmayı ve kişinin duygularını daha derinden anladığını gösterir.


Halkla İlişkiler (Halkla İlişkiler Yönetimi) ve reklamcılık gibi işler, insanlar arası birçok etkileşim nedeniyle duyguların kontrolünü gerektirir. Otellerde hizmet sunumunu da içeren işler, sinir bozucu müşterilerden kaçınmak için duygulara hakim olmayı gerektirir.


Örneğin, bir restoranda bir yönetici, kaba müşterilere hitap ederken sakin kalmalıdır. İşiniz yüksek insan etkileşimlerini içeriyorsa, yoga listenize mükemmel bir ektir.


Stratejik oyunlar

Satranç gibi oyunlara ilgi duymak, stratejik düşünmekten hoşlandığınızı gösterir.

Bu tür bir güç, politika geliştirme ve strateji oluşturmanın anahtar olduğu pozisyonlar için arzu edilir.


Video prodüksiyonu

Video prodüksiyonu gibi beceriler eklemek, video prodüksiyonu, gazetecilik ve yayın sırasında kullanılan ekipmanla ilgili yeteneklerinizi ve aşinalığınızı gösterir. Gazetecilik endüstrisindeki faaliyetler hakkında daha geniş bir anlayış gösterdiğiniz için, gazete ve dergi prodüksiyon şirketlerinde iş fırsatlarına başvururken video prodüksiyonu da kullanışlı olabilir.


Ekstrem sporlar

Paraşütle atlama veya dağ bisikleti yarışı gibi ekstrem sporlara katılmak, maceracı bir ruha sahip olduğunuzu ve bilinmeyenle yüzleşmeye cesaret ettiğinizi gösterir. Bu özellikler, beklentilerin ötesine geçmeye ve zorluklarla doğrudan yüzleşmeye istekli olduklarından, liderlik pozisyonlarını almayı umut eden çalışanlar için çok önemlidir.


Blog yazarlığı

Blogcular özgür düşünürler, etkileyici ve iyi iletişimcilerdir. Mükemmel bir blog, pazarlama ve yazma fırsatları için başvururken hobiler ve ilgi listenize harika bir ektir. Bununla birlikte, blog yazmak, gerekli yazma becerilerinin de ötesine geçer.


İyi yapılandırılmış bir dil aracılığıyla olumlu düşünceleri paylaşabilme ve alaya alınabilme yeteneği de bir liderlik özelliğidir.


Blogunuz işin bulunduğu sektöre bilgi sağlamaya katkıda bulunuyorsa, işverenlerin gereken işi anladığınızı görmeleri için onu listenize ekleyin.


Blogcular özgür düşünürler, etkileyici ve iyi iletişimcilerdir. Mükemmel bir blog, pazarlama ve yazma fırsatları için başvururken hobiler ve ilgi listenize harika bir ektir. Ancak blog yazmak, gerekli yazma ve fotoğraf düzenleme becerilerinin de ötesine geçer.


Müzikal yetenekler

Müzik aletleri çalmak, şarkıcılık yapmak, tonlara dikkat ve öğrenirken sabır gerektirir.

İyi müzik, disiplin ve özveri gerektirir ve eğer özgeçmişinizde müzik becerilerini listelemek için nitelikliyseniz, potansiyel işverenlerin dikkatini çekebilirler.


Müzikal yetenekler performans endüstrisinin ötesine geçer. Örneğin, bir kalabalığın önünde kekelemeden veya boğulmadan performans sergilemek özgüveni gösterir.


Gönüllülük işleri

Hayır işlerine gönüllü olmaktan ve başkalarına yardım etmekten hoşlanıyorsanız, bunu özgeçmişinize ekleyin. Başkalarına yardım etmek için gönüllü olmak, kendi kendine sürüş sergiler ve aynı zamanda şefkatli tarafınızı gösterir. Ayrıca, denetim olmadan ve sonunda özel ödüller beklemeden harekete geçme yeteneğini de gösterir.


Bir işveren, şirketin ihtiyaçlarını kişisel kazancın önüne koyduğunu hissediyorsa, bir gönüllü ile ilgilenecektir. Bazı gönüllü faaliyetler, size diğer başvuru sahiplerine göre avantaj sağlayabilecek temel iş becerilerini ve teknik becerileri öğrenme fırsatları da sunar.


Fotoğrafçılık

Mükemmel fotoğrafçılar ayrıntılara dikkat eder, mükemmel fotoğraf fırsatlarına sahiptir ve ayrıca ayrıntılara dikkat eder.


Fotoğrafçılığı hobiler ve ilgi alanları listenize dahil etmek, hevesli, dikkatli ve sabırlı olduğunuzu gösterir. Fotoğraf, gazetecilik ve video prodüksiyon işlerine başvururken faydalı olmasının yanı sıra keskin ve keskin bir göz gerektiren diğer alanlarda da yardımcı olur.


Bahçıvanlık

Pew Araştırma Merkezi'nden alınan istatistiklere göre, Amerikalıların yüzde 5'i açık hava etkinlikleri ve doğa bilimcileri ve bahçecilik gibi çevreyle ilgili hobilere katılıyor. Bahçıvanlık yapmak, bitkiler ve doğa hakkında bilgi sahibi olduğunuzu ve çevre koruma ve sürdürülebilirliğe yönelik etkinliklere katılmaya istekli olduğunuzu gösterir.


Çevre koruma gerektiren işler için başvuruyorsanız, bahçecilik mükemmel bir ektir.


Bir takım sporunun laptanı

Liderlik ofislerin ötesine geçer ve spor sırasında sahada da kendini gösterir. Adrenalin düzeyi yüksek ortamlarda takım kaptanı olmak, sakin, kararlı, sezgisel ve hatta anlayışlı olduğunuzu gösterir.

Liderlik rollerine başvururken, sporda sahip olduğunuz diğer liderlik pozisyonları da dahil olmak üzere, mülakata girme şansınızı artırmada uzun bir yol kat edebilir.


Kaptanlar sadece lider değil, aynı zamanda takım oyuncularıdır ve acil durumlarda etkili ve verimli çözümler üretebilirler.


Teknik hobiler

Oxford Royale Akademisi tarafından bir makale, bu tür programlama ve kodlama veya Google Analytics verilerine üzerinden dijital pazarlama pratik olarak hobiler, teknik uzmanlık gerektiren işlere büyük bir katkıdır. Öte yandan, teknoloji hobileri içe dönüktür ve bu nedenle içe dönüklük gerektiren işlerde bir avantajdır.


Bulmacalar ve Satranç

Analitik ve eleştirel düşünme gerektiren bir işe başvuruyorsanız, bulmacaları doldurmak ve satranç oynamak beyninizin kapasitesini artırmanın harika yollarıdır.


Satranç gibi oyunlar akıllı strateji oluşturmayı geliştirir ve bu nedenle bu tür beceriler gerektiren işler için faydalıdır. Oyunlar aynı zamanda içe dönüktür ve alanlarını takdir eden çalışan eleştirel düşünürler arayan işverenler için harikadır.


Sanat

Çizim ve boyama, sanatsal yaratıcılık gerektiren işlere başvururken mükemmel eklemelerdir.

Örneğin, bir grafik tasarımcıysanız, grafik tasarım programlarında uzmanlaşmanın yanı sıra, müşteriler için fikir üretmek ve etkileyici düzenler oluşturmak için görüntüleri düzenlemek için doğal bir sanatsal beceriye ihtiyacınız vardır.


Seyahat

Farklı yerleri keşfetmek ve farklı kültürleri takdir etme becerisine sahip olmak, seyahat yoluyla kolayca gösterilir. Seyahat etmek aynı zamanda size dünyadaki farklı eyaletlerde hayatta kalmanız ve keyfini çıkarmanız için ipuçları ve ipuçları verir.


Bir seyahat acentesi işi için başvuruyorsanız, seyahat düzenlemelerini biliyorsanız ve müşterilerinize sunabileceğiniz ipuçlarınız varsa, istihdam edilme şansınız daha yüksektir.


Yemek pişirme

Cint tarafından 2016-2017 yıllarında Fransa'daki insanlar arasında Hobiler ve İlgi Alanlarının dağılımı üzerine yapılan bir anket , ankete katılanların yüzde 9,67'sinin yemek yapmayı hobi olarak aldığını gösterdi.


Yemek yapmayı seviyorsanız, belirli işler size avantaj sağlayabilir. Örneğin, şefler ve aşçı-TV programı sunucuları mutfakta olmaktan ve yeni tarifler denemekten keyif almalıdır. İş tanımınız yemek pişirme becerilerine uygunsa, yemek pişirmeyi dahil edebilir ve avantaj elde etmek için belirli ayrıntılar verebilirsiniz.


Oyun

Bazı şirketler, özellikle BT tabanlı şirketler, oyun oynamayı bir ekip oluşturma etkinliği olarak kullanır.

Oyun da dahil olmak üzere BT endüstrisi işlerine başvururken, özellikle çok oyunculu oyunlar kullanışlı olabilir.


Yüksek riskli aktiviteler

Paraşütle atlama gibi aktiviteler, sınırları zorlamaktan ve risk almaktan mutlu olduğunuzu gösterir. Bu güçlü yönler, ürün liderliği rollerine giren insanlar için arzu edilir.


Fantezi futbol

Kumar genellikle bir kusur olarak görülse de zevk için yapıldığında faydalı olabilir. Bankacılık ve girişim kapitalizmi gibi bazı işletmeler kumar oynama becerisi gerektirir ve bu nedenle akıllı kumarbazlar için önemli fırsatlar sunar.


Pul koleksiyonculuğu

Eski ve belki de şu anda daha zor olsa da, pul koleksiyonculuğu antikalar ve tarihle ilgilenen insanlar için mükemmel bir ektir.


Aynı zamanda gelecek nesillerin görmesi için tarihi korumak için doğal bir çaba sergiliyor. Örneğin, bir müze rehberliği pozisyonuna başvuruyorsanız, pul koleksiyonculuğunu hobiler listenize dahil etmek büyük bir artı katabilir.

Kuş gözlemciliği

Yaban hayatı koruma müdürü gibi pozisyonlar, hayvan davranışları ve doğal yaşam alanlarının korunması konusunda doğal olarak hevesli bireyler gerektirir. Kuş gözlemcileri açık havada sessizliğin tadını çıkarır ve çok sabırlıdır.


Araştırmalar, kuş gözlemciliği gibi bilimle ilgili hobileri olan katılımcıların aktif bilim haber tüketicileri olduğunu ve bilimle ilgili etkinliklere katılma olasılıklarının yüksek olduğunu gösteriyor (%42).


Kulüpler/Kuruluşlar

Ayrıca aktif olduğunuz kulüpleri veya dernekleri de dahil edebilirsiniz. Örneğin, Rotary, Kızıl Haç Topluluğu, bir golf kulübü veya bir kitap kulübü. Kulüp etkinliklerine katılmak, birinci sınıf insan etkileşimi becerilerine sahip olduğunuzu ve aynı zamanda bir takım oyuncusu olduğunuzu gösterir.


Okuma

Hobi listenize okumayı dahil etmeyi seçerseniz, birçok kişi okuyabileceği için ayrıntılı tutmayı unutmayın. İşverenlere bu konuda sizi sorgulama fırsatı vermek için ne okumaktan hoşlandığınızı açıklayın.


Hobi ve ilgi alanlar listesine dahil ederken unutmamalı ipuçları


Dürüst olun

Etkileyici bir özgeçmişe sahip olmak çok önemli olsa da, becerileriniz ve ilgi alanlarınız hakkında yalan söylemek işvereninize yanlış bir izlenim verebilir. Hobi olarak listelediğiniz her şeye dayanarak anlamadığınız görevleri yapmanız istenebilir.


Kendinizi utandırmaktan kaçının veya özgeçmişinizde yalan söylemeyerek güvenilmez olun.


İlgili becerilere sahip hobiler seçin

Ondan fazla şeyi yapmaktan zevk almak mümkündür, ancak bunları özgeçmişinizde bulundurmayın. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız, işinizde gerekli olan becerileri göstermelidir. Örneğin, bir BT uzmanı, ne kadar iyi bir aşçı olduklarını göstermek yerine teknoloji hobilerini dahil etmelidir!


Siyasi ve dini eğilimlerden kaçının

İşvereninizin siyasi ve dini inançlarınızla aynı fikirde olmayabileceğini unutmayın. Hobileriniz, potansiyel işvereninizi rahatsız edebilecek veya aşağılayabilecek herhangi bir siyasi veya dini önyargıdan uzak olmalıdır.


Detaylı anlatı yapın

Sadece seyahat etmekten hoşlandığınızı söylemek yerine, seyahat ettiğiniz bazı yerlerin bir özetini verin. Blog yazmaktan hoşlanıyorsanız, yazmayı sevdiğiniz bazı konulardan, sahip olabileceğiniz web sitelerinden ve yazma yolculuğunuz sırasında almış olabileceğiniz ödüllerden bahsedin.


Listeyi kısa ama yeterli tutun

Hobiler ve İlgi Alanları bölümünün bir ek olduğunu unutmayın. Özgeçmişinizin ana konusu yapmayın ve işvereni sıkmayın.


Çalışma kültürlerini anlamak için şirketi araştırın

Dahil ettiğiniz her hobinin şirket kültürüyle bütünleşme yolunda bir basamak olması gerektiğini unutmayın. Örneğin, içe dönük şirketlerde sosyal etkileşim gerektiren hobiler kullanılmamalıdır.

CNBC tarafından yayınlanan bir makale, kaçınmanız gereken en büyük özgeçmiş anlaşmalarını bozanları bulmak için Top Resume tarafından 379 işe alım uzmanı arasında yürütülen bir çalışmayı ortaya koydu.


Bununla birlikte, başvurduğunuz iş dini bir organizasyon veya siyasi bir tarafın parçası olarak biliniyorsa, buna örnek olan bir hobi eklemek isteyeceksiniz. Örneğin, bir silah şirketine başvurduğunuzu varsayalım. O zaman hobi olarak silahlara olan ilginizi gösteren bir şey eklemeniz uygun olur.


Hobilerinizi ve ilgi alanlarını nereye konumlandırmalısınız?

Daha önce belirtildiği gibi, tüm hobiler, her işverenin reklamını yaptığı ilk niteliklere ektir. Bu nedenle, en son yerleştirilmelidirler. Ancak, listeyi olabildiğince ilginç tutmayı unutmayın. Bazen, iyi bir hobi listesi, hayalinizdeki İşi elde etmenin anahtarı olabilir.


Sonuç

Hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı özgeçmişinize dahil etmek, potansiyel işverenlerin sizinle ilişki kurmasına yardımcı olacak ve ayrıca gerçek iş görüşmesinden önce karakterinizi değerlendirecektir.

Liste ayrıca görüşme sırasında bir konuşma fırsatı yaratır ve size diğer başvuranlara göre bir avantaj sağlar.


İşverenler, bir ilgi alanı listesi sağlayarak sizi spor faaliyetleri gibi şirket faaliyetlerine entegre edebilir ve meslektaşlarınız arasında tanınırlığı artırabilir.


İş bulma şansınızı artırmak için dahil ettiğiniz tüm hobilerin işinizle ilgili olduğundan emin olun.

Ayrıca, işverenlerin hızlı bir şekilde okuması için listenizi dürüst, ayrıntılı ve mümkün olduğunca kısa tutun.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page