top of page
Ara

Microsoft, görme engelliler için akıllı baston geliştirilmesine destek sağlayacak

24 yaşındaki Feghali'nin araştırma ve geliştirme başkanı olduğu Londra merkezli WeWalk, 599 dolarlık "akıllı baston" ile dengeleri değiştirmek istiyor

24 yaşındaki Feghali'nin araştırma ve geliştirme başkanı olduğu Londra merkezli WeWalk, 599 dolarlık "akıllı baston" ile dengeleri değiştirmek istiyor

Jean Marc Feghali, periferik görüşünü azaltan ve geceleri onu etkili bir şekilde körleştiren bir hastalık olan Leber'in Konjenital Amaurosis'ine sahiptir. Ancak gelişmesine yardım ettiği akıllı yürüme bastonunun hayatını değiştirdiğini söylüyor. Ayrıca Microsoft'tan da destek aldı.


Feghali, "Otonom araçlardan bahsettiğimiz bir dünyaya geldik ve yine de görme engelli insanları esasen bir sopayla dışarı gönderiyoruz. Seni hiçbir yere götürmez. Seni bir kafeye götürmez. İş aramanıza yardımcı olmaz. Bu sadece bir çubuk." dedi.


24 yaşındaki Feghali'nin araştırma ve geliştirme başkanı olduğu Londra merkezli WeWalk, 599 dolarlık "akıllı baston" ile dengeleri değiştirmek istiyor. Akıllı telefonlarla eşleşir ve merdivenler ve park etmiş arabalar gibi tehlikelerin yanı sıra ağaç dalları gibi bel yüksekliğindeki nesneleri tespit etmek için ultrasonik nesne algılama teknolojisinden yararlanıyor.


Ayrıca düzinelerce şehirde kablosuz ağ, adım adım GPS navigasyonu, taksi rezervasyonu ve toplu taşıma yol tarifleri sunuyor. Cihazın bir sesli asistanı bile var. Aynı zamanda Imperial College'da felsefe alanında doktora yapan Feghali, bunun dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir soruna çoktan gecikmiş bir yanıt olduğuna inandığını söyledi.


Birleşik Krallık Kraliyet Ulusal Görme Engelliler Enstitüsü, Britanya'da 2 milyondan fazla insanın görme kaybıyla yaşadığını ve bunların yaklaşık 350.000'inin 2017 itibariyle kör veya kısmi görme olarak kayıtlı olduğunu söylüyor. Amerikan Körler Vakfı, 32 milyondan fazla olduğunu söylüyor. Amerikalı yetişkinler 2018'de görme kaybı yaşadıklarını bildirdi.


Her iki kuruluş da işyerlerini, okulları ve ulaşım ağlarını çok az gören veya hiç görmeyen bireyler için daha erişilebilir hale getirmek için teknoloji kullanımı için kampanya yürütmektedir. Apple Inc., Alphabet Inc.’in Google ve Amazon.com Inc. gibi teknoloji firmaları, görme kaybı olan kullanıcılar için Apple Watch gibi ürünlerde ve Alexa gibi sanal asistanlarda erişilebilirlik özelliklerini de destekler.


Feghali, şirketin amacının, FitBit veya Apple Watch gibi cihazların temel unsurlarını, görme gücü sınırlı veya hiç olmayan kişiler için özel olarak tasarlanmış donanımla harmanlayan bir ürün yaratmak olduğunu söyledi.


Feghali ve Kurucu Ortak Kürşat Ceylan da dahil olmak üzere WeWalk’ın 20 çalışanı görme engelli. Feghali, "Tipik manzaradan daha karanlık olan küçük bir tünelden görüyorum," dedi. "Oldukça keskin, ancak dar ve geceleri fazlasıyla sorun yaşatması muhtemel."


WeWalk, 2018'de bir kitle fonlaması kampanyası aracılığıyla ilk finansmanı güvence altına aldı ve 2020'nin sonunda Microsoft'un Erişilebilirlik için AI programına katıldı.


Feghali, kendisi ve meslektaşlarının özellikle ABD teknoloji şirketinin Azure bulut platformunu kendisi tarafından toplanan kişilerin hareket verilerini analiz etmek için kullanmakla ilgilendiğini söyledi. baston.


"Ne zaman kötü bir yolculuk geçirdiklerini tespit edebiliyoruz veya anormal hareketlilik kalıpları görüyoruz" dedi. "Görme engelli kişiye sağlanan kişisel fayda dışında, kendi hareketlilik özelliklerinizi gerçekten teşhis etmenin bir yolunu bulabileceğinizden, artık görme engelli kişilerle çalışan sağlık uzmanlarına ve hareketlilik eğitmenlerine geri bildirimde bulunabiliriz."


Ancak 600 Dolar civarında olan ürün, geleneksel bir beyaz bastondan yaklaşık on kat daha pahalıd. Ayrıca, özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak için bir akıllı telefon ve şirketin ücretsiz mobil uygulamasını da gerektirir, bu da onu birçok kişinin erişemeyeceği bir konuma taşıyabilir.


Feghali, WeWalk'ın hükümetler, hayır kurumları, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve son zamanlarda en az bir Birleşik Krallık cep telefonu ağıyla birlikte çalışarak, rehber köpeklerin maliyetlerinin genellikle azalmasına benzer şekilde, kullanıcıların bastonları karşılamasına yardımcı olacak sübvansiyonlu paketler oluşturduğunu söyledi.


"Standart beyaz baston gerçekten harika, ama biraz Taş Devri'nden kalma," dedi.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page