top of page
Ara

Microsoft: Google, Facebook'a haberler için yayıncılara ödeme yapmalı

Microsoft, yasal düzenlemelerle ilgili sorunların üstesinden gelmek için rakip teknoloji şirketlerini ilk kez hedef almıyor

Microsoft: Google, Facebook haberler uygulaması için yayıncılara ödeme yapmalı

Microsoft'un başkanı ve baş hukuk sorumlusu Brad Smith, bir blog gönderisinde, Amerika Birleşik Devletleri, Facebook ve Google'ın haber yayıncılarına ödeme yapmasını gerektiren önerilen bir Avustralya yasasına karşı çıkmamalı, bunun yerine "ilham almalı" dedi


Smith, "21. yüzyıl başladığında, Craigslist gibi dotcom'lar reklam gelirini bozarken, haber okuyucu kitleyi cezbederken ve arama motorları ve sosyal medya devleri her ikisini de yutarken internet haber işine zarar verdi" dedi ve ekledi "Ancak bir şey açık: İnternet ve sosyal medya özgür basına iyi davranmadı. Bağımsız haber kuruluşlarına, teknoloji bekçilerinin bu içerikten sağladığı faydaları telafi etmenin nesi yanlış?"


6 Ocak'ta ABD Başkenti'ne düzenlenen saldırıya atıfta bulunarak, daha güçlü bir basına ihtiyaç olduğunu söyledi.


Geçen yıl Temmuz ayında Avustralya, istişare için Facebook ve Google gibi platformları Avustralyalı haber şirketlerine içerikleri için ödeme yapmaya zorlayan bir Haber Medyası Pazarlık Yasası taslağı yayınladı. Yeni taslak ayrıca platformların, algoritmalarında yapılan ve haber sitelerine yönlendirme trafiğini veya haberlerin sıralamalarını etkileyen değişiklikleri ve haberlerin görüntülenme şekline ve hatta reklamlara ilişkin "önemli değişiklikleri" etkileyebilecek değişiklikleri yaklaşık bir ay önceden haber şirketlerine bildirmesini gerektirir.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, hem Facebook hem de Google yasa taslağına karşı geri adım attı. Facebook, Avustralyalıların haber paylaşmasını engelleyeceğini söylerken, Google, yasanın uygulanması halinde Avustralya'daki hizmetlerinden fişi çekeceğini söylemek için ileri gitti.


Microsoft, Google'ın Avustralya'daki hizmetlerini durdurması durumunda, Bing arama hizmetinin Avustralya'da kalacağını ve gelirlerini önerilen kurallar uyarınca haber kuruluşlarıyla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. Smith, kendisinin ve Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüştüklerini ve ona "Google Avustralya'dan ayrılmak istese bile şirket olarak faaliyetlerini sürdüreceğini" garanti etti.


Bununla birlikte, mevcut kodun Bing için değil Facebook ve Google için geçerli olduğunu ve ikincisine ülkedeki pazar payını kapma fırsatı verebileceğini belirtmek gerekir.


Şirketin kendi kabulüne göre, Bing arama hizmeti Avustralya'da% 5'ten daha az pazar payına sahiptir ve bu ABD'deki %15-20 pazar payından önemli ölçüde daha küçüktür. Ancak gerçekçi bir kullanım payı kazanma beklentisiyle, Avustralyalıların istediği ve ihtiyaç duyduğu hizmeti oluşturabileceğimize eminiz. Ve Google'ın aksine, büyüyebilirsek, yeni yasanın yükümlülüklerini kabul etmeye hazırız, haber kuruluşlarıyla teklif edildiği gibi geliri paylaşmak da dahil, ”dedi Smith.


"Avustralya’nın yaklaşımını benimsememizin hemen etkisi oldu. Google, 24 saat içinde Başbakan ile telefondaydı ve sonuçta ülkeyi gerçekten terk etmek istemediklerini söyledi ”dedi. "Ya Google'ın arama sayfasındaki yer vermeme tehdidi var mı? Bir gecede iptal oldu. Görünüşe göre rekabet bir fark yaratıyor. "


Google, kısa süre önce Fransa'daki haber yayıncılarıyla bir anlaşma imzaladı ve arama sonuçlarında ön izleme kısımları (Preview Snippets) olarak görünen içerik için onlara ödeme yapmayı kabul etti. Facebook ayrıca Hindistan da dahil olmak üzere birçok ülkede haber yayıncılarına ödeme yapmaya başlayacağını söyledi.


Microsoft, yasal düzenlemelerle ilgili sorunların üstesinden gelmek için rakip teknoloji şirketlerini ilk kez hedef almıyor. Daha önce şirket, Apple'ın App Store ücretlerinin, bir dizi uygulama geliştiricisinin Apple'da uygulama içi satın alımlarda uygulanan %30'luk zorunlu vergiyi eleştirmeye başladıktan sonra incelenmesi gerektiğini söylemişti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page