top of page
Ara

İngiliz firmaları, Brexit sonrası Londra borsasına darbe vuran ABD listelerini takibe aldı

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın küresel hisse senedi alım satım merkezi olarak rolü, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının ardından değişiyor

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın küresel hisse senedi alım satım merkezi olarak rolü, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının ardından değişiyor

İki yüksek teknoloji ürünü İngiliz firması, şehrin finansal hizmetler merkezi olarak Brexit sonrası rolünün değiştiği bir zamanda Londra Borsası'na darbe vurarak New York'ta listelemeyi düşünüyor.


Geçen hafta 75 milyon dolarlık bir finansman turunu tamamlayan yerli bir İngiliz biyoteknoloji şirketi olan Immunocore, Nasdaq'ta dalgalanma başvurusunda bulundu ve 100 milyon dolarlık ilk halka arz için Londra yerine New York'u seçti.


Başlangıcından bu yana toplam 873,2 milyon dolar toplayan Immunocore, kanser ilaçları konusunda AstraZeneca, GlaxoSmithKline ve Eli Lilly and Company ilaçları ile Bill & Melinda Gates Vakfı'na katıldı.


Robotik süreç otomasyonunda uzmanlaşmış, Londra borsasına kayıtlı bir yazılım şirketi olan Blue Prism'in ardından gelen ve ilk olarak Kasım 2020'de ABD'de bir listeyi keşfetmeye başladığını belirten Grubun yönetim kurulu, 14 Ocak'taki tam yıllık bir ticaret güncellemesinde tekrarladı. Londra dışında ikincil bir girişi araştırıyorlardı. Şirket şu anda Londra'nın küçük AIM borsasında işlem görüyor.


Blue Prism İcra Kurulu Başkanı Jason Kingdon, Pazartesi günü The Times gazetesinde yayınlanan bir haberde, şirketin ABD'de listelenmeye baktığını çünkü Amerikalıların abonelik yazılım şirketlerine sektörde yeteri bilgiye sahip olmayan İngiliz yatırımcılardan daha fazla değer verdiğini söyledi.


Kingdon ayrıca Londra pazarının "çok likit olmayan ve çok küçük" olduğunu söyledi.


Blue Prism, Pazartesi günü Londra işlemlerinde hisselerinin %5 düştüğünü gördü. Şirket, 12 ay içinde art arda gelir artışının beşinci yılını Ekim 2020'nin sonuna kadar kaydetti ve işletme zararını bir önceki yıla göre yaklaşık 10 milyon £ (13.6 milyon $) azaltarak 81.6 milyon £ 'a düşürdü.


İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının ardından Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın küresel rolü değişirken, bu iki yüksek teknoloji ürünü İngiliz şirketi ABD pazarlarına göz dikti.


1 Ocak'ta Brexit geçiş döneminin sona ermesinin ardından, günde yaklaşık 8 milyar dolar değerinde Avrupa hisse senedi ticareti büyük ölçüde Londra'dan Paris ve Amsterdam'daki kıtasal borsalara taşındı.


Finansal hizmetler, İngiltere ve AB tarafından kabul edilen Brexit sonrası ticaret anlaşması kapsamında yer almadı ve Financial News tarafından aktarılan Londra finans uzmanları, birkaç yıl boyunca finansal hizmetler konusunda bir anlaşmaya varılmasını beklemediklerini söylediler.


Londra borsasına kayıtlı yemek dağıtım devi Just Eat Takeaway, 12 Ocak'ta, yalnızca Londra'da listeleme kararını duraklattığını söyledi.


Danish Just Eat ve Dutch Takeaway.com'un 2020'nin başlarında birleşmesinden sonra, birleşik şirket, Amsterdam'daki hisselerini yalnızca Londra'da bir liste için Şubat 2021'in sonlarında kaldırmayı planlamıştı.


Bununla birlikte, grubun 2021 ortalarında tamamlaması beklenen ABD'li bir meslektaş Grubhub'u devralma planıyla birlikte Just Eat Takeaway fikrini değiştirdi.


Şirket, "Diğer şeylerin yanı sıra, Grubhub gibi maddi bir satın alımın ardından doğal bir ev bulması zaman alacak olan Amsterdam, Londra ve New York'ta sahip olacağı listelerde likidite ve ticaret hacimlerini dikkate alacağını" söyledi.


Londra için tüm kötü haber değil. Yemek dağıtım şirketi Deliveroo, İngiltere'nin iki yıldaki en büyük halka arz olabileceği bir Londra listesi için hazırlanıyor. Şirket Pazar günü yaptığı açıklamada, işletmeye 7 milyar doların üzerinde değer biçen yeni bir bağış toplama turunu tamamladığını söyledi.


Çevrimiçi tebrik kartı perakendecisi Moonpig, geçen hafta yaklaşık 1,4 milyar dolar değerinde bir hareketle Londra'da dalgalanma planları yaptı. Birkaç saat önce, Dr. Martens Londra'da bir halka arz aradığını doğruladı ve analistler, ikonik ayakkabı ve çizme üreticisine yaklaşık 4 milyar dolar değer verdiğini söyledi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page