top of page
Ara

Facebook artık sağlık gruplarını kullanıcılara öncelikli olarak önermeyecek

Bazı gruplar, platformda önemli bir yanlış bilgi kaynağı oluyordu

Facebook, sağlıkla ilgili konulara adanmış grupların artık önerilerde görünmeye uygun olmadığını söylüyor. Güncelleme, şirketin yanlış bilgilerle mücadele etme konusundaki son çabasının bir parçası.


Facebook bir açıklamasında, "İnsanları doğru sağlık bilgileriyle ilişkilendirmeye öncelik vermek için artık sağlık gruplarını önerilerde göstermeye başlıyoruz" diye yazıyor. Facebook, kullanıcıların yine de bu grupları arayabileceklerini ve başkalarını onlara katılmaya davet edebileceklerini, ancak bu grupların artık önerilerde görünmeyeceğini belirtiyor.


Facebook grupları, özellikle sağlıkla ilgili konularla uğraşanlar, şirket için uzun zamandır sorunlu olmuştur. Örneğin, aşı karşıtı komplo teorilerine adanmış gruplar, genellikle şirketin kendi algoritmik önerileriyle QAnon ve Covid-19 dezenformasyonuyla da bağlantılıdır. Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde, şirketin Covid-19 yanlış bilgilendirmesiyle olduğu gibi aşı karşıtı yayınları kaldırmayacağını söyledi.


QAnon'dan bahseden Facebook, komplo teorisiyle ilişkili grupların "Haber Kaynağındaki içeriklerini azaltarak" yayılmasını önlemek için ek bir adım attığını söylüyor. Şirket daha önce hareketle ilgili yüzlerce grubu kaldırdı, ancak varlığını tamamen ortadan kaldırmadı.


Son olarak, Facebook artık aktif bir yöneticisi olmayan grupları arşivleyecektir. Facebook, "Önümüzdeki haftalarda, bir süredir yöneticisi olmayan grupları arşivlemeye başlayacağız" diye yazıyor. Gelecekte şirket, arşivlemeden önce yönetici rolleri olmadan grup üyelerine önerecektir.


Facebook, doğrulayıcıları tarafından çürütülmüş sahte iddiaları defalarca paylaşan grupları cezalandırdığını ve geçen yıl tekrarlanan suçlar veya başka bir şekilde kurallarını çiğnedikleri için bir milyondan fazla grubu kaldırdığını belirtiyor.


Ancak eleştirmenler uzun zamandır Facebook'un kendi platformunda dezenformasyon, taciz ve şiddet tehditleriyle bağlantılı olan grupları denetlemek için yeterince şey yapmadığını söylediler. Şirket, Kenoşa'daki protestolara silahlı bir tepki düzenleyen bir Wisconsin milis grubunu, ölümcül bir silahlı çatışmanın ertesi gününe kadar ortadan kaldıramamasının ardından geçen ay ateş altında kaldı.


Ve bazı Facebook gruplarının, yangınların nasıl başlatıldığına dair temelsiz komplo teorileri yaymasının ardından Oregon'daki yıkıcı orman yangınlarına acil müdahaleyi engelledikleri belirtildi. Facebook, acil müdahale ekiplerinin söylentileri paylaşmayı bırakmaları için insanlara yalvardıktan sonra bu iddiaları kaldırmaya başladı.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page