top of page
Ara

Dijital mecralarda başarı sağlayan pazarlama iletişimi ipuçları

Dijital mecralarda iletişim daha önce bir markanın ürün veya hizmetlerini tanıtmakla sınırlıydı, ancak şimdi kullanıcılara yeni bir satış temas noktası sunmakla ilgili tamamen.

Bugün dünya uber bağlantılı ve neredeyse herkes bir veya daha fazla sosyal platformda. Bir girişimci olarak, sosyal kanalları takip etmede de adil bir payı var ve sosyal medya platformlarının gerçek satışları sağlamadaki etkinliğini arttırdığı ortada. Sosyal medya daha önce bir markanın ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmakla sınırlıydı, ancak artık kullanıcılara yeni bir satış temas noktası sunan eşsiz bir dünyaya dönüşümünü sürdürüyor.


Organik kullanıcılar markanızın dijitalde varlığını güçlendirebilir

Kitlenizin varlığını hissettirmek için kitlenizin size inanmasını sağlamak altın kuraldır. Günümüzde insanların hemen hemen her hizmet için alternatifleri var. Markanızın, diğer markalardan ayıran eşsiz vaadinizi onlara gösterin. Sadakatınızda bir ok olarak sosyal medya sayesinde, çevrimiçi olanlara hızlı bir şekilde mesaj iletebilirsiniz. En iyi markalar bu şekilde tekrarlayan büyümeye tanık oluyorlar.


Sosyal medya portföyünüzü dönüştüren kitleye ulaşın

Dünya genelinde toplamda yaklaşık 4.54 milyar kişi, dünya nüfusunun yaklaşık %54'üne tekabül eden internet kullanıcısı, ve en az %80'i oranında sosyal medya kullanıcı oranına sahip. Bu sebepten ötürü, marka profesyonelleri olarak onların benzersiz ihtiyaçlarına cevap vermelisiniz. Günümüzde markalar birden fazla sosyal mecrada varlık gösteriyorlar. Bu yapılacak doğru şey olsa da, iletişim tarzının kullandığımız kanalın temelinden farklı olduğunu unutuyorlar. İçeriğinizi tanık olunan dönüşümlere göre özelleştirin ve kullanıcılara sizinle nerede iletişim kuracağınıza karar verme esnekliği sunun. Bu şekilde değer verdikleri özelleştirilmiş içerik elde edebilirler. TikTok ve Helo gibi daha yeni kanalları belirleyin. Aşağıdakilerinizi farklı platformlarda oluşturun ve gerçek dönüşümler elde etmek için doğru demografiyi doğru içerikle hedefleyin.


Doğru kitleyi çekmenin bir diğer yolu yarışmalar düzenleyin

Popüler inanışın aksine, yarışmalar markanızla ilgili konuşmaları tetiklemenin harika bir yoludur. Yalnızca katılımcıların kazanabileceği güzelliklere odaklanmak yerine kitlenizle etkileşime giren fikirler geliştirin. Bu bir yarışma ve hediye aç izleyici çekmek yerine gerçek kullanıcılar edinmenize yardımcı olacaktır. Markanızda değer gören kullanıcıları edinmek için bu tekniklerle tutarlı olmak çok önemlidir. Yarışmalar ve hediyeler, herhangi bir sosyal medya stratejisinin önemli bir bileşenidir.

Video içeriğinin önemi

Günümüzde pek çok kişi ve pek çok marka, farklı içerik türlerine kıyasla daha ilgi çekici olduğu gerekçesiyle video içerik üretme konusuna daha fazla ilgi gösteriyor. Gerçekten istatistikleri incelediğimizde de sosyal mecralarda video pazarlamanın, oldukça yüksek performans gösteren ve daha fazla geri dönüş alan dijital içerik türlerinden biri olmaya devam ettiğini görüyoruz.


Araştırma verilerine göre pazarlamacıların %83’ü video içeriğin öneminin arttığı konusunda hem fikir ve ilerleyen zamanlarda video içeriklerin daha fazla önem kazanacağı görüşünü savunuyor. Yine araştırma verilerine göre, tüketicilerin %53’ü sosyal medyada izlediği bir videonun ardından, markayı araştırma davranışında bulunuyor. Genellikle insanlar bir videoyu izledikten sonra yaklaşık %20’si markaya ait web sitesini ziyaret ediyor, %20’si marka hakkında araştırma yapıyor ve en önemlisi de %23’ü (Y kuşağının %30’u) izledikleri videoda ürünü doğrudan satın almalarına imkan sağlayan bağlantı linkine tıklamak istiyor.


Peki, etkili ve başarılı sonuçlar elde edeceğiniz bir video pazarlaması için nelere dikkat edilmeli?


  • Öncelikle hedef kitlenizi belirleyin ve bu hedef kitleye ne mesaj vermek istediğinizi planlayın. Hedef kitlenin belirlenmesi tüm pazarlama stratejilerinde olduğu gibi başarılı bir video pazarlamanın da en önemli adımları arasında yer alır. Hangi kitleyi hedef aldığınızı belirlerken sizin bu pazarlama ile hangi sonuçları elde etmeye çalıştığınız da son derece önemlidir. Örneğin marka bilinirliğini mi artırmak istiyorsunuz, farkındalık mı yaratmak istiyorsunuz, web sitenizin trafiğini ya da satışları mı artırmak istiyorsunuz? Kampanya hedeflerinin ve hedef kitlenin doğru biçimde belirlenmesi elde edeceğiniz dönüşümleri büyük oranda etkileyecektir.

  • Vermek istediğiniz mesaj doğrultusunda tutarlı olun. Video içeriklerinizi hazırlarken vermek istediğiniz mesaj doğrultusunda hareket edin. E-posta pazarlamada ve farklı sosyal medya kanallarında hedef kitleye farklı farklı video içerikler sunmanın, kafa karışıklığına yol açabileceğini unutmayın.nVideoların, farklı sosyal medya kanalları için  optimize edilmesi, etkileşim ve ulaşılabilirlik açısından son derece önemlidir. Her sosyal medya kanalının doğası, yapısı farklıdır ve video içerikler her mecranın doğası göz önünde bulundurularak optimize edilmelidir.

  • Video pazarlama bütçesini doğru bir biçimde planladığınızdan emin olun. “Video pazarlama için büyük bütçeler ayırmak, büyük başarıları da beraberinde getirir.” düşüncesi en büyük yanılgılardan biri olabilir. Video pazarlama bütçesinin belirlenmesinde hedef kitle ve videonun yayınlanacağı sosyal medya kanalı büyük bir rol oynar.

  • Başarılı bir video pazarlama için sonuçların analiz edilmesi oldukça önemlidir. Kampanya sonuçlarının analiz edilmesi tüm dijital pazarlama stratejilerinde olduğu gibi video marketing çalışmalarında da büyük bir öneme sahiptir. Elde edilen analiz sonuçları ile düzenlenecek yeni kampanyalardan daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Olabildiğince fazla mecrada ulaşılabilir olun

WhatsApp'ın Türkiye'da 44 milyondan fazla kullanıcısı var ve bu sayı hızla artıyor. Bu, siz için güzel bir fırsat. Bulunduğunuz sektörde WhatsApp Marketing'i etkin kullanan ilklerden olmalısınız. Bununla birlikte, bu kanalın popülaritesi çok sayıda sınırlamaya yol açmıştır. Kitlemizin çoğunlukla mobil cihazları kullandığı bir çağda, birden fazla kanalda kullanılabilir olmamız gerekir.


Dijital becerileri geliştirmenin tam zamanı

Digitalage'in haberine göre, "Dijitalden kaçış yok. Geleceğin ne getireceğini elimizde olmayan nedenlere bilmesek de, elimizde olan kısımla ilgilenip kendimizi her yönden geliştirmek için en doğru zaman." diyor, Next Big Thing Kurucusu Dr. Eren Kocyigit


Dünyaca tek gündemimizin COVID-19 olduğu ve kararların hızla değişim gösterdiği bu dönemde, sosyalleşme ve iş yapma yöntemlerimiz de çarpıcı şekilde değişti. Gündemdeki gelişmelere en kolay adapte olan ve hatta daha da önem kazanan kavramlar şüphesiz ki dijitalleşme ve dijital dönüşüm.

Dijitalin yükselişini kavramak için bilirkişi olmaya gerek yok tabii. Fakat dijitalleşmenin yanı sıra bu süreçte, iş dünyasında aşağıdaki beceriler ve bu becerilere sahip olmanın oldukça önem kazandığına şahit oluyoruz:

  • Esneklik ve adapte olabilme: Evden çalışmaya ek olarak parfüm veya alkollü içki üreten firmaların el dezenfektanı üretmesi veya tekstil firmalarının maske üretmesi gibi birey veya işletme olarak kaynakları doğru yerlere kanalize edebilmek.

  • Dijital liderlik: Takımlarını uzaktan yönetebilen, yetki verebilen ve ekibin motivasyonunu koruyabilen, yani yeni nesil dijital liderlik becerilerine sahip olan yöneticiler.

  • İşbirliği: Birçok departmanın sürdürülebilirlik için takım çalışmasının önemine daha çok vararak daha fazla birlikte çalışması.

  • Doğru kaynaklar: Doğru kararlar ve derinlemesine analiz için güvenilir veri kaynaklarına erişme ve bunları kullanmanın önemi.

  • Motive edebilme: Ve tabii ki self-motivation yani kendi kendini motive edebilme.

0 yorum
bottom of page