top of page
Ara

Demokrasi gücü ve büyük teknoloji firmalarının pazarları domine etmesinin sonuçları

Büyük teknoloji anti-tröst duruşmaları, şirketlerin teknolojik ve finansal baskınlığına rağmen, demokrasi, daha küçük işletmelerin ve tüketicilerinin seslerini ve endişelerini temsilcileri aracılığıyla duymalarını sağladı.

29 Temmuz'da ABD Kongresi Antitröst Alt Komitesi'nin önüne getirilen ABD'nin büyük teknoloji şirketlerinden dördünün (Google, Apple, Facebook ve Amazon) 5 trilyon dolarlık (Hindistan'ın GSYİH'sinin neredeyse iki katı) piyasa değerine sahip olması ABD'nin dünyanın hala en güçlü ülke konumunda olması fikrini güçlendiren etkenlerden.


Başkanlık sisteminde eş-eşit bir hükümet dalı olarak ABD Kongresi'nin gücünü yansıtıyor. Dört CEO - Sundar Pichai, Tim Cook, Mark Zuckerberg ve Jeff Bezos - kendi başlarına teknoloji ve yönetim devleri, açık bir saygı göstermeleri, Kongre'nin gücünün ve gayretli Kongre Üyelerinin gücünün farkındalğı açısından oldukça dikkate değerdi.


Mevcut Kongre için benzersiz bir 'iki taraflılık' sergisinde şirketler, farklı nedenlerle olsa da, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından eleştirildi.


Demokratlar, tekelci uygulamaları, potansiyel rakiplerini satın almaları, rakiplerini kendi platformlarında dezavantajlı duruma düşürmeleri, küçük işletmeleri olumsuz etkilemeleri, rakiplerin kendi rakip ürünlerini geliştirmek için ürettikleri verileri kullanmaları ve kullanıcı verilerinden kâr elde etmeleri nedeniyle hata yaptılar, çoğu zaman açık rızası olmadan değil sitelerinde taşınan haber içeriği için ödeme yapmak konusu ön plandaydı.


Cumhuriyetçi eleştiri, daha çok muhafazakar bakış açılarının algılanan sansürüne odaklandı ve Batı Kıyısı merkezli şirketler, çalışanlarının Merkezin Sol görüşlerinden etkilendi. Google, bir aşamada, çalışanların geri tepmesi nedeniyle Pentagon'un Project Maven'e (drone saldırıları için AI kullanımı) katılmaktan geri çekildi. Facebook, yatırımcılar ve reklamcılar kullanıcı tabanı tarafından cezbedildiği için sahte hesapların çoğalmasını kontrol etmek için yeterince şey yapmadığı için eleştirildi.


Alt komite başkanı David Cicilline, yaptığı açıklamada, "Bu şirketler modern yaşamımızın merkezinde olduklarından, iş uygulamalarının ve kararlarının ekonomimiz ve demokrasimiz üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu söyledi. bu şirketler yüz milyonlarca kişiyi derin ve kalıcı bir şekilde etkileyebilir .... Terimleri dikte etme, çekimleri arama, tüm sektörleri büyütme ve korkuya ilham verme yetenekleri özel bir hükümetin güçlerini temsil eder ".


Özetinde, şirketlerin devletlerden üst düzey bir güce sahip oldukları ve onları parçalama veya daha fazla düzenleme ihtiyacı olduğu sonucuna vardı. ABD'deki demiryolu ve çelik şirketlerinin örnekleri, daha önceki bir dönemde, tekellerini büyük karlar elde etmek ve rekabeti bastırmak için kullanan Rockefellers ve Carnegies'den bahsediliyordu.


Bu şirketler hakkında, özellikle veri kullanımlarıyla ilgili daha fazla düzenleme olabilir. Gizliliğin ötesinde, rakiplerin kullanımı için kamuya açıklanacak veya daha fazla yeniliği teşvik edecek toplu anonimleştirilmiş verilerden söz edilmektedir. Hindistan'da, kişisel olmayan veriler ve veri toplayıcının özel karı ve pazar gücünün ötesinde, kamusal amaç için kullanımı ile ilgili olarak devam eden benzer bir tartışmalar had safhada.


ABD, Çin haricinide diğer ülkeler de çeşitli önlemler alıyor. Avustralya, Google ve Facebook'a, haber içeriği için adil ücret ödenmesi için Avustralya medyasıyla görüşmeleri için üç ay süre verdi. Avrupa'da, aşağıdakiler gibi çeşitli önlemler dikkate alınmaktadır: Amazon ve Apple'ın kendi ürünlerine tercihli muamele yapmasını yasadışı hale getirmek; Google'ın arama verilerini daha küçük rakiplerle paylaşmasını ve hizmetlerinin rakip sosyal ağlarla daha kolay çalışmasını sağlamak için Facebook'u zorunlu kılmak; Verilerin üretildiği ve daha sonra kar için kullanıldığı devlet ve toplum için gelir sağlamak amacıyla dijital bir vergi uygulamak. Türkiye'de, son sosyal medya düzenlemesi sonrasında şirketlerin Türkiye'de en az bir temsilci bulundurması, verilerin Türkiye'de tutulması gibi bazı düzenlemeler içeren yasa resmi gazetede yayınlanmıştı.


Covid-19'dan etkilenen bir dünyada, dijital üretimin daha fazla ilerlemesiyle birlikte, bu şirketlerin gücü, Avrupa kendi şampiyonları aracılığıyla rekabeti teşvik etmek isteyecek ve Çin'in şirketleri üzerindeki etkisini daha fazla incelemeye alacaktır. dünya güvenlik ve veri gizliliği zorluklarıyla yüzyüze kalması olası.


Duruşmalar, şirketlerin teknolojik ve finansal hakimiyetine rağmen, demokrasinin, küçük işletmelerin ve tüketicilerinin seslerini ve kaygılarını temsilcileri aracılığıyla duyma gücünü açıkça yansıttı. Bununla birlikte, onları parçalamak veya etkili bir şekilde düzenlemek kolay olmayacaktır. Kongre ve Senatörleri lobi yapmak için muazzam bir güce sahipler ve Çin'in teknolojik sorununu karşılamak için boyut ve esnekliğe ihtiyaç duydukları bir dava yapacaklar.


ABD'de 2008 mali krizinden sonra bankalara ve finans şirketlerine uygulanan düzenlemelerin çoğu, o zamandan beri hafifletildi. Hindistan'da da Çin, Güney Kore, ABD, Avrupa ve diğer ülkelerden rekabete ayak uydurmak için çeşitli sektörlerde ulusal şampiyonlara ihtiyaç duyulduğundan bahsediliyor. Ancak bu, tüketiciye gereken gücü, yenilikçi için alan ve seçilmiş temsilcilerin durum tespiti ile dengelenmesi gerektiği de kaçınılmaz bir gerçek.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page