top of page
Ara

Bill Gates: "Dahi" Steve Jobs'u "çok kıskanırdım"

Bill Gates, bir teknoloji simgesi ve dünyanın en zengin ikinci kişi. Bu nedenle, Microsoft kurucu ortağının herhangi birini kıskandığını hayal etmek zor.

Bununla birlikte, Gates'in Armchair Expert podcast'iyle yaptığı son röportajda ortaya koyduğu gibi, milyarder bir kerelik arkadaşı ve rakibi Steve Jobs'un efsanevi karizmasını kıskandığını söyledi. Perşembe günü internette yayınlanan röportajda Gates, ev sahibi Dax Shepard'a Jobs'un, Gates'in kendisinin kopyalayabilmesini dilediği bir lider olarak doğal bir manyetizmaya sahip bir "dahi" olduğunu söyledi.


"İnsanları aşırı motive etme konusunda o kadar büyücüydü ki - ben ise küçük bir büyücüydüm, bu yüzden büyülerinin altına düşemezdim - ama büyüleri yaptığını görebiliyordum ve sonra insanlara bakıp onları büyülenmiş halde görüyordum," dedi ve ekledi:

Çok kıskandırdım.

Gates, "Jobs bir dahiydi," diye ekliyor ve özellikle 1976'da Apple'ı kuran, ancak 1985'te CEO John Sculley ile yaşanan güç mücadelesinin ardından zorla işten çıkarılmış olan Jobs'un 1997'de Apple'a nasıl dönebildiğine şaşırdığını ifade eden Gates, şirketin dönüşüne ve iMac, iPod ve iPhone'u içeren bir dizi popüler ürüne ilham veren bir lider olduğunu düşündüğünü söyledi.


Gates, Jobs'un 2011'de nadir görülen bir pankreas kanserinden ölümüyle sona eren Apple'daki ikinci görevini "gerçekten olağanüstü" olarak nitelendirdi.


"Ve Apple'ın onsuz çok iyi yerlerde sürekli kalamayacağına inanmıyordum. Demek istediğim, Apple [Jobs dönmeden önce] ölme yolundaydı ”diyor röportajda Gates.


ve ekliyor: “Orada yaptığını kimse yapamaz. Bunu ben bile yapamazdım [ve] yapabilecek kimseyi tanımıyorum. "

Gates ayrıca röportajda, "sosyal açıdan o kadar da iyi olmadığı" gerçeği de dahil olmak üzere bazı eksikliklerini tartışıyor. Bu, Gates'in eski rakibi Apple'ın Jobs'unda kıskandığı niteliklerle ilgili olarak daha önce ortaya attığı bir özeleştiri yapmayı da ihmal etmedi.


Eylül 2019'da The Wall Street Journal ile yaptığı röportajda kariyeri boyunca daha iyi bir konuşmacı olmak için çok çalışması gerektiğini söyleyen Gates'in aksine, iş topluluk önünde konuşma söz konusu olduğunda "her zaman daha doğaldı" ifadesini kullandı.


Gates ayrıca daha önce Jobs'un çalışanlarını motive etmek için "büyü yapmanın" bir yolu olduğunu söylemişti - aynı şeyi 2019'da CNN'e söylemişti.


Microsoft kurucu ortağı, Jobs'un izleyicileri büyüleme yeteneğine sahip olmasını dilediğini ve böylelikle yoksullukla mücadeleden bir dizi küresel sorunu ele almaya çalışan Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla savunduğu amaçlara daha da fazla destek vermesini dilediğini söylüyor.


Covid-19 dahil birçok hastalığın önlenmesini sağlamak ve tedavi yöntemleri araştırmak için kabaca 300 milyon dolar civarında (bağışlar dahil) bütçe oluşturulduğundan da bahsetti.


Gates, geçen yıl The Wall Street Journal'a "Keşke bu kadar büyülü olabilseydim çünkü bazı yönlerden daha etkili nedenlerim var ve bunların göz ardı edilmemesini sağlamam gerekiyor," demişti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page