top of page
Ara

Çip kıtlığına rağmen, yonga yeniliği hızla artıyor

Çok sayıda çip tedarikinin kısıtlı olması, üreticileri üretimi artırmak için çabalıyor

Çip kıtlığına rağmen, yonga yeniliği hızla artıyor

Çok sayıda çip tedarikinin kısıtlı olması, üreticileri üretimi artırmak için çabalıyor ve Washington'da yabancı tedarikçilere güvenme konusundaki endişeleri artırıyor. Küresel bir yarı iletken kıtlığı, otomobil üreticilerinin ve diğer şirketlerin planlarının üzerine bir bulut oluşturdu.


Mühendislerin çip tasarlamak için kullandıkları en büyük yazılım tedarikçisi olan Synopsys'in başkanı ve eş CEO'sudur. Bu konum de Geus'a 60 yıllık bir endüstri hakkında yakın zamana kadar yaşını gösteren samimi bir bakış açısı veriyor.


Müşteriler için yakın zamanda yapılan bir çevrimiçi toplantıdan sonra aldığı düzinelerce e-posta, çağrı ve yorumda gösterildiği gibi, artık herkes onun fikrini istiyor gibi görünüyor. Synopsys, insanların 408 şirketten - en son 2019'da düzenlenen yüz yüze bir etkinliğin sayısının iki katından fazla - ve birçoğunun geleneksel yonga üreticileri olmadığını söyledi.


Bulut hizmetleri, tüketici elektroniği şirketleri, savunma müteahhitleri, otomobil bileşeni sağlayıcıları, ABD devlet kurumları, üniversiteler, iki Bitcoin madencilik şirketi ve bir mobilya üreticisinden geldi. Öncelikli soruları: Çipleri nasıl daha hızlı geliştirirsiniz?


Bir çip kıtlığı her tür endüstri için sorun yaratsa da, yarı iletken alanı, geleneksel olarak çip üreticilerinden kaçınan girişim kapitalistlerinden gelen fonlarda bir artış gören endüstri devlerinden yenilikçi girişimlere kadar şaşırtıcı yeni bir yaratıcılık çağına giriyor.


Örneğin, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung Electronics, her silikon dilimine daha fazla transistör paketleme konusunda giderek zorlaşan başarıyı başardılar. IBM Perşembe günü, teknoloji yarışında ABD'nin devam eden cesaretinin bir işareti olan minyatürleştirmede başka bir sıçrama yaptığını duyurdu.


Belki de en çarpıcı olanı, yeni çip şirketlerinin bir damlası olan şey, şimdi bir sele yaklaşıyor. CB Insights'a göre, hisse senedi yatırımcıları yıllardır yarı iletken şirketlerini kurmak için çok maliyetli olarak görüyorlardı, ancak 2020'de 407 yonga ile ilgili şirkete 12 milyar dolardan fazla para harcadı.


Tüm risk sermayesi yatırımlarının çok küçük bir kısmı olsa da, bu sektörün 2019'da elde ettiğinin iki katından fazla ve 2016 için toplamın sekiz katıydı. Synopsys, yapay zeka için çipler tasarlayan 200'den fazla girişimin izini sürüyor, ultrahot teknolojisi akıllı hoparlörlerden her şeye güç veriyor. sürücüsüz arabalara.


Örneğin, tüm bir silikon gofreti kapsayan devasa yapay zeka işlemcileri satan bir girişim olan Cerebras, 475 milyon dolardan fazla para çekti. CEO'sunun daha önce Google için bir yapay zeka çipi tasarlamasına yardımcı olan bir girişim olan Groq, 367 milyon dolar topladı.


Özgeçmişinde Apple, Tesla ve Intel ile ilgili yazılar bulunan ve şu anda AI yonga başlangıcı Tenstorrent'te çalışan deneyimli bir çip tasarımcısı olan Jim Keller, "Bu kanlı bir mucize," dedi. "On yıl önce bir donanım başlangıcı yapamazdınız."


Trendler, en azından kısa vadede çip müşterileri için mutlaka iyi haberler değildir. Pek çok cips arzının az olması, üreticilerin üretimi artırmak için çabalamasına ve Washington'da yabancı tedarikçilere bağımlılık endişelerini artırmasına neden oluyor. Ekstra talep, 2022'ye kadar sürmesi beklenen kıtlığı uzatabilir.


Mart ayında sona eren son çeyrekte çip şirketlerinin kazançlarında yüksek talep belirgindi. Örneğin, büyük bir otomobil, iletişim ve endüstriyel yonga üreticisi olan NXP Semiconductors'da, soğuk hava nedeniyle iki Teksas fabrikasını geçici olarak kapatmasına rağmen, gelir% 27 arttı.


Sektör, tarihsel olarak, genellikle PC'ler ve akıllı telefonlar gibi belirli ürünler için salınımların satın alınmasından kaynaklanan patlama ve düşüşlerle ünlü olmuştur. Bir araştırma şirketi olan Gartner'ın tahminlerine göre, küresel çip geliri geçen yıl% 10 büyüme ile geri dönmeden önce 2019'da% 12 düştü.


Ancak, döngülerin ılımlı olması gerektiğine dair genişleyen bir iyimserlik var çünkü cipsler artık pek çok şeyde kullanılıyor. Büyük elektronik distribütörü Avnet'in CEO'su Philip Gallagher, süt ineklerini, bira musluklarının ve tesisat borularının akışını ve ürünün sıcaklığını izlemek için sensörler gibi örnekler verdi. O ve diğer yöneticiler, arabalar ve akıllı telefonlar gibi temel ürünlerdeki çip sayısının artmaya devam ettiğini söylüyor.


NXP CEO'su Kurt Sievers, "Bu kalıcı bir büyüme döngüsü, kısa bir artış değil," dedi.


Uluslararası İşletme Stratejileri danışmanlığını yürüten uzun süredir sektör gözlemcisi olan Handel Jones, toplam yonga gelirlerinin bu yıl kabaca 500 milyar dolardan 2030 yılına kadar 1,2 trilyon dolara yükseldiğini görüyor.


Bu büyüme, sektör temelden değiştiğinde gelebilir. Daha fazla şirket, standart Intel tarzı mikro işlemcilerde çalışan yazılımın tüm sorunlar için en iyi çözüm olmadığı sonucuna varıyor. Bu nedenle, Cisco Systems ve Hewlett Packard Enterprise gibi şirketler, ağ donanımı gibi ürünler için uzun süredir özel çipler tasarladı.


Apple, Amazon ve Google gibi devler son zamanlarda harekete geçti. Google'ın YouTube birimi, video kodlamayı hızlandırmak için kısa süre önce dahili olarak geliştirdiği ilk çipini açıkladı. Ve Volkswagen geçen hafta otonom sürüşü yönetmek için kendi işlemcisini geliştireceğini söyledi.


1957'de çip endüstrisine katılan 90 yaşındaki risk sermayedarı Pierre Lamond, çip tasarım ekiplerinin artık sadece geleneksel çip şirketleri için çalışmadığını söyledi. “Birçok açıdan yeni bir çığır açıyorlar” dedi.


Keller ve diğerleri, Synopsys ve en büyük rakibi Cadence Design Systems tarafından tasarım yazılımında ilerleme olmadan bu faaliyetin çok azının mümkün olacağını söyledi.


Çip tasarım yazılımı, 1980'lerde mühendislerin bir zamanlar kalemlerle ve çizim masalarıyla gerçekleştirdiği görevleri kolaylaştırmak, transistör kümelerini ve diğer bileşenleri titizlikle yongalara çizmek için popülerlik kazandı. Yazılım araçları sürekli olarak gelişti; De Geus, örneğin bazı otomobil üreticilerinin, gelecekteki yongaların önceden kendileri için yazılım yazmak için nasıl çalışacağına dair Synopsys destekli simülasyonları kullandığını söyledi.


1986'da kurucu ortağı olduğu Synopsys, kısmen satın almalarla istikrarlı bir şekilde 36 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı.


De Geus, yeni büyümenin bir sorun gibi görünen bir şeyden geldiğini söyledi: Moore Yasasında bir yavaşlama, çip devrelerini küçültmek için uzun süreli bir yarış olan çiplerin daha az silikonla daha fazlasını yapması için endüstri kısaltması. Cevap olarak, bazı şirketlerin Synopsys araçlarını tek bir işlemci gibi çalışan tüm sistemleri ve daha küçük yongaları tasarlamak için kullandığını söyledi.


Kullanıcılara yaptığı son konuşmada de Geus, yapay zeka geliştirmelerinin Synopsys araçlarının bir yonga üzerindeki devre bloklarını en iyi nasıl yerleştirip bağlayacağına otomatik olarak karar vermesine nasıl izin verebileceğini gösterdi. De Geus, tek bir mühendis tarafından yönetilen bir sistem, işi bir tasarımcı ekibinden iki ila beş kat daha hızlı gerçekleştirirken, tasarımının% 13'e kadar daha az enerji kullandığını söyledi.


"AI çiplerini tasarlamak için AI kullanma yeteneği, bu harika bir şey" dedi. "Orada bilim kurgu ile tanışırsın."


Çip yöneticileri, bu tür bir yazılımın yeni başlayanların karşılaştığı en büyük masraflardan biri olduğunu söyledi. 2014 yılında endüstri emektarı Rick Lazansky'nin, hisse senetleri karşılığında bağışlanan tasarım yazılımı ve diğer hizmetlerle girişimlere yardımcı olan bir kuluçka makinesi olan Silicon Catalyst'i kurmasının nedenlerinden biri buydu.


Çip yöneticileri, bu tür bir yazılımın yeni başlayanların karşılaştığı en büyük masraflardan biri olduğunu söyledi. 2014 yılında endüstri emektarı Rick Lazansky'nin, hisse senetleri karşılığında bağışlanan tasarım yazılımı ve diğer hizmetlerle girişimlere yardımcı olan bir kuluçka makinesi olan Silicon Catalyst'i kurmasının nedenlerinden biri buydu.


Firma, 400'den fazla bu tür girişimi değerlendirdiğini ve yardım etmesi için 38 tanesini seçtiğini tahmin ediyor. CEO'su Gary Spittle, bir kullanıcının kulağın etrafındaki sesleri akıllı telefonlar gibi cihazlardan gelen seslerle harmanlamak için yapay zeka kullanarak kulak için bir tür bilgisayara güç sağlamak için çipler geliştiren Sonical olduğunu söyledi.


Spittle, yeni başlayanlar arasındaki bazı başarılara rağmen, yazılım gibi işletmeleri tercih etmeye devam eden risk sermayedarlarıyla kur yapmakta hala zorlandığını söyledi. Kontakt lense sığabilecek artırılmış gerçeklik çipi üzerinde çalışan Alman girişim semron'un CEO'su Aron Kirschen de öyle.


Her altı ayda bir 130 girişime yardım eden California Üniversitesi'ne bağlı bir iş hızlandırıcısı olan Berkeley Skydeck'ten yardım aldı. Şimdiye kadar yarı iletkenlerle ilgili sadece yedi tane seçti, ancak daha fazla yatırımcı sahaya ısındıkça hız kazanmayı umuyor.


Skydeck'in yönetici müdürü Caroline Winnett, "Tipik olarak 10 metrelik bir direkle çiplere dokunmayan girişim yatırımcılarının artık belki de 5 fitlik bir direği var," dedi.

0 yorum
bottom of page