top of page
Ara

Zynga, Peak'i 1.8 milyar dolara satın alarak tarihinin en büyük satın alımını gerçekleştirdi

Zynga Inc., Türk mobil oyun yapımcısı Peak'i 1,8 milyar dolara satın almayı kabul ederek, az sayıda canlı eğlence seçeneğiyle evde kalan tüketicilerin desteklediği bir endüstri dönemindeki en büyük satın alımını yaptı.

San Francisco merkezli şirketin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın 900 milyon dolar nakit ve Zynga hisse senedinde 900 milyon dolar olduğu belirtildi. Üçüncü çeyrekte tamamlanması planlanıyor. Duyuru, daha önceki bir Bloomberg News raporunu doğruladı.


Peak anlaşması, Zynga'ya Toon Blast ve Toy Blast adlı popüler bir bulmaca oyunları dizisini getirecek. Şirket, video oyunu şirketlerinin video ve ses akışı tedarikçileriyle birlikte geliştiği bir zamanda devralım yapıyor, çünkü pandemik sapmaları araştırıyor.


Zynga’nın hisseleri Pazartesi günü New York ticaretinde %4.5’den 9.57 dolara yükseldi.


Zynga, Peak’in sahiplerine, son 30 işlem günü boyunca hacim ağırlıklı ortalama kapanışla 7.92 $ fiyatla 114 milyon hisse ödeyecek. İcra Kurulu Başkanı Frank Gibeau bir röportajda Zynga'nın anlaşma sonrasında bilançosunda 600 milyon dolar nakit olacağını söyledi.


Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Peak satın alma, Finlandiya'nın Küçük Dev Oyunlarındaki çoğunluk hissesini 560 milyon dolara satın alma anlaşması da dahil olmak üzere, Peak satın alma işleminin 1,8 milyar dolardan daha erken tutulmasını engellemektedir.


Peak’in destekçilerinden biri olan Earlybird Venture Capital'in kurucusu ve ortağı Roland Manger, “Peak, Istanbul İstanbul'da Yapıldı’ ve ilk Türk tek boynuzlu at çıkışı için inanılmaz bir kurucu başarı öyküsü ”dedi.


Kullanıcı artış beklentileri

Bu satın almanın, uluslararası izleyicilerini genişleterek Zynga’nın günlük oyunlarını oynayan ortalama kullanıcı sayısını% 60'tan fazla artırması bekleniyor.


Zynga’nın satın alımları, 2016'da CEO olarak görev alan Gibeau yönetimindeki gelir artışı ve başarılı dönüşü için kritik öneme sahip. Fikir, yıllarca popülerliğini koruyan franchise'ları oluşturabilen başarılı oyun stüdyolarının mini imparatorluğunu yaratmak.


Gibeau, “Zynga'nın şu anda nerede konumlandığını düşünüyorsanız, bunun bizim için dönüşümsel bir anlaşma olduğunu iddia edebilirsiniz” dedi. “Temel olarak canlı operasyon gelirlerimize ve rezervasyonlarımıza üçte birini ekleyecek.”


Canlı işlemlerden elde edilen gelir, oyunlardaki satın alımlardan yapılan satışları ifade eder. Yetkili, Peak'in yılın ikinci yarısında Zynga’nın rezervasyonlarına yaklaşık 300 milyon dolar ekleyebileceğini de sözlerine ekledi.


Zynga yönetimi, 2017 yılında Peak’in kurucu ortağı ve CEO'su Sidar Şahin ile tanıştı. Zynga, Peak’in günlük kart işini 100 milyon dolara satın aldı. Daha önce 2018 yılında Türkiye oyun sahnesinde bir şirket satın almış ve Gram Games'i 2018'de satın almıştı.


Anlaşma görüşmeleri

Gibeau, geçen yılın sonunda San Francisco ve İstanbul'daki genel merkezleri arasında birkaç kez geziler düzenlenmesi ile ortaya çıkan büyük anlaşmanın tartışıldığı görüşündeydi. Salgın Mart ayında ABD'ye çarptığında, her iki şirket de müzakereleri sürdürmeye karar verdi.


Gibeau, Peak'in Zynga'nın marjlarını genişletmesine yardımcı olması gerektiğini söyledi. Bu sonuçlar olmasa bile Zynga, hisse başına daha geniş ikinci çeyrek başına zarar beklemesine rağmen, ikinci çeyrek ve tüm yıl için gelir rehberliğini artırdı.


Bloomberg'e göre bu anlaşma;

“Zynga’nın 1.8 milyar dolarlık Peak Games edinme anlaşması, SensorTower verilerine dayanarak yıllık gelirini yaklaşık% 50 artıracak ve anlamlı EPS birikimi sağlayacak ihtiyatlı bir satın alma. Yaklaşık 2,7 kat satışta, anlaşma Zynga’nın 5,6 kat çoklu ve akran Glu Mobile’ına (3,4 kat) indirim sağlıyor, ancak etkiyi tam olarak ölçmek için Peak’in finansal ve marjları hakkında daha fazla ayrıntı bekliyoruz. ”

-Matthew Kanterman, teknoloji analisti


Peak 2010 yılında İstanbul'da kuruldu. Earlybird'ün yanı sıra risk sermayesi firmaları Endeavor Catalyst ve Hummingbird Ventures tarafından desteklenmektedir.


Hummingbird Ventures'ın ortağı Pamir Gelenbe, “Peak ekibi Türkiye'de teknoloji tek boynuzlu atları üretebileceğimizi kanıtladı ve bu, yerel ekosistem için büyük bir kilometre taşı” dedi. Tohum yatırımcılarının ilk yatırımlarının 200 katından fazla geri dönüş aldığını söyledi.

0 yorum
bottom of page