top of page
Ara

Yeni bir alışveriş şekli: Karantinaya adapte olurken alışkanlıklar nasıl değişiyor?

Kantar'ın ortaya koyduğu yeni sonuçlar bu alışkanlıkların karantinanın ötesinde devam edip etmeyeceği ve bunun Covid-19 sonrası küçük işletmeler pazarını nasıl şekillendirebileceği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Karantina, yeni bir yaşam biçimine uyum sağlanmasına neden oldu. Daha az sıklıkta alışveriş yapılıyor, ancak yaptığımız zaman rekor miktarlar harcanıyor, evde daha fazla öğle yemeği yeniyor, marketlerde satışları artmasının yolunu açıyor ve süpermarketleri çevrimiçi kapasitelerini önemli ölçüde artırmaya teşvik ediyorlar. Bu, bariz olduğunu belirtiyor gibi görünebilir, ancak Kantar'ın yeni verileri, bazıları geçmişte alışveriş yapma biçimimizi anımsatan bu yeni davranışların kilitlenmenin ötesinde devam edip etmeyeceği ve bunun nasıl şekillenebileceği hakkında sorular da gündeme getiriyor. Covid-19 sonrası küçük işletmeleri neler bekliyor? İngiltere'de yapılan araştırmada bakkallar, 12 Nisan ile 12 Nisan arasında yıllık %9,1 artarken, bakkal pazarı son dört haftada %5,5 arttı. Bu, Mart ayında kaydedilen %20.6'dan belirgin şekilde daha yavaş olsa da, satışlarda önemli bir artış gerçekleşti; bu, Nisan 2019'da olduğundan 524 milyon £ daha yüksekti. Yükseliş, hükümetin Covid-19'un yayılmasını engellemek için alınan önlemlerin bir sonucu olarak değişen alışkanlıklara bağlı. Örneğin, İngiltere'nin kilitlenmeye başlamasından bu yana evde yenen öğle yemeği sayısı neredeyse iki katına çıkarken, 65 yaş üstü kişiler çevrimiçi bakkal harcamalarını yıllık %94 artırdı. Online satışlar, geçtiğimiz ay %7,4'e karşılık bakkal pazarının %10,2'sini oluşturuyor.


Ortalama olarak, hane halkı geçen ay boyunca bakkaliye için sadece 14 kez alışveriş yaptı, bu rekor 'daha normal' zamanlarda 17'den düşük ve düşük. Bu düşüş, Kantar'ın bugüne kadar kaydettiği en yüksek rakam ve geçen yıla göre 7 £ daha fazla olan her seyahatte harcanan miktardaki karşılık gelen bir artışla eşleştirildi. Tesco patronu Dave Lewis, bu sabah Covid-19 patlak vermesinden bu yana ilk yayın röportajında Tesco'daki haftalık işlem sayısının neredeyse Nisan ayında yarıya indiğini, ancak ortalama sepet boyutunun iki katına çıktığını söyledi. Lewis, “İnsanlar haftada bir kez, krizden önce gerçekleşen haftada iki, üç veya dört kez değil, 10 veya 15 yıl önce yaptıkları gibi,” dedi. “Elimizden geldiğince çok insana yardım etmeye çalışıyoruz. Ve en büyük tek şey çevrimiçi alışverişteki değişiklik oldu ”dedi. Tesco'nun eklenmesi, birkaç hafta içinde çevrimiçi kapasitesini% 103 oranında artırdı ve bu normalde elde edilmesi yıllar alacaktı.


Cuma ve Cumartesi, alışverişe gitmek için en popüler günler olmaya devam ediyor, ama sadece. Sosyal mesafeli tedbirler geleneksel çalışma haftasını bozduğundan, Pazartesi-Perşembe günleri arasında yapılan seyahatlerin oranı artmış ve alışveriş yapanların diğerlerinden kaçınmak için daha sessiz zaman bulmalarını zorlaştırmıştır. Süpermarket gezilerinde müşteri memnuniyeti büyümeye başlıyor ve şu anda Şubat seviyelerine geri dönüyor, yoğun mağazaların ve boş rafların neden olduğu hayal kırıklıklarından dolayı% 38 düştü. En önemlisi, atölye ve mafsallarda çalışan personelin kamuoyu tarafından takdir edilmesi bu ay rekor seviyelere ulaştı ve kriz başlamadan% 13 daha yüksek. 10 büyük süpermarketin tamamı 12 hafta içinde 19 Nisan'a kadar ev satışlarını artırdı. Satışlardaki %20'lik artış Co-op'un pazar payını geçen yıl %6.1'den %6.7'ye çıkardı. Sainsbury’de harcama geçen yıl bu zamana göre% 8.4 ve Tesco'da %7.2 daha yüksekti. Morrisons ve Asda sırasıyla %4,3 ve %3,5 artış gösterirken, İzlanda'nın satışları %16,6 ve Waitrose’lar %9,4 arttı. Son olarak, Lidl'deki satışlar %14,8 artarken Aldi %8,8 büyüme kaydetti. Ayrıca, bağımsızlar ve büyük marketler tarafından işletilen marketlerden yapılan satışlar, son dört hafta içinde %39 oranında artarak pazarın %16,3'ünü oluşturdu.

“İnsanlar evde daha fazla zaman geçiriyor ve evden daha az yemek yiyor. Ancak sosyal uzaklaşma aynı zamanda kıyafetler, satın alınan yiyecekler ve genel mallar gibi diğer kategorilere yapılan harcamaların önemli ölçüde daha düşük olacağı anlamına geliyor, bu nedenle bazı perakendeciler için genel tablo daha mütevazı olacak.”

Kantar, Retail and Consumer Insights Managing Director

0 yorum
bottom of page