top of page
Ara

Viral videoların 10 temel özelliği

Viral videolar, pazarlamacıların en çok heveslendiği ama bir o kadar da gerçekleştirmesi zor olan bir hayalidir

Viral videoların 10 temel özelliği

Viral videolar, pazarlamacıların hayalidir. İster şanslı olun, ister sosyal medya kanallarına yayılan ücretsiz bir şey yaratın veya istediğiniz sonuçları elde etmek için ciddi miktarda para yatırın, viral bir video altın değerinde pazarlama niteliği taşır.


Öyleyse, viral hale gelmek için ne gerekiyor? Bazı durumlarda, bu sadece aptalca bir şans olabilir, ancak gerçeği söylemek gerekirse, insanların bu paylaş düğmesine basmasını sağlamak için alışılmadık bir şey yaratmak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Videolarınızın viral hale gelmesine yardımcı olabilecek 10 temel özellik.


1. Şaşırtıcı özellikler

Bir hoparlörünüz varsa, yüksek ses çıkarmasını beklersiniz.


Unutulmaz konuşmacılar, dünyanın en iyi stand-up komedyeni Cem Yılmaz veya saygı duyduğunuz bir liderin duygusal çekiciliği ile aynı etkiye sahiptir. Şaşırtıcı konuşmacılar, videonuzun viral olması için düpedüz sinir bozucu veya tartışmalı olabilir. Kasıtlı veya kasıtsız kahkahalar üretmeli, insanları ağlatmalı, öfkelendirmeli veya insanları iyi hissettirmelidir. Bunların hepsi videolarınızı paylaşma ihtiyacını tetikleyecek şeylerdir. Önemli olan kısmı harekete geçirmesidir.


Sadece tartışmalı rotaya gidiyorsanız, iyiden daha fazla kötü haber alabileceğinizi unutmayın. İyi bir konuşmacının ünlü biri olması gerekmez. Ofisinizde gizli bir yeteneğiniz olabilir. İnsanları su soğutucusunda kahkahalardan ölen, üretkenliği biraz bozsa da, insanların seveceği bir çevrimiçi karakter yaratmak için ihtiyacınız olan tek şey olabilir.


2. Dikkatleri üstüne toplar

Hepimiz bugünün tüketicisinin yaklaşık sekiz saniyelik bir dikkat süresine sahip olduğunu biliyoruz. Bu, neredeyse anında dikkatlerini çekmeniz gerektiği anlamına gelir. Sonsuz başlıklar arasında dikkat çekecek, düşündürücü bir başlık ile başlar.


İnsanların videonuzu tıklamasını sağlamak için mizah, soru, entrika veya "uçukluk ve kaçıklık" kullanın.


Ardından, videonuz için seçtiğiniz küçük resmin, odak dışı ve korkutucu bir yüzle konuşmanın ortasında konuşmacı gibi korkunç bir şey olmadığından emin olun. Bunun yerine, özellikle bu hayranlık uyandıran başlığın yanında tıklanabilir görünmek amacıyla gerçek bir küçük resim seçin.


Son olarak, viral bir video, oynatmaya basıldıktan sonra saniyeler içinde izleyicinin dikkatini çeker. Bu, insanların paylaş simgesine tıklamak yerine başka yere tıklamasına neden olacak girişlerden ve birikimlerden kaçınmak anlamına gelir. Video, amacınız bilgilendirmek olsa bile eğlendirmek için tasarlanmıştır.

3. Hikaye zamanı

Ne satmaya çalışırsanız çalışın, videonuzun bir hikaye anlatması gerekir. Başka bir deyişle, haklı olmaya bakın. Dünyayı paramparça etmesi de gerekmiyor.


Her şeyden çok, ürününüzü veya hizmetinizi kullanacak kişilerle ilişkilendirilebilir olmalıdır. Üstelik markanızı doğrudan satması da gerekmiyor. Hikayenizin söyleyeceği şey ile takipçilerinizin duygusal olarak tepki vereceği şeyler arasında mantıklı bir bağlantı kurması yeterlidir.


Harika bir hikaye anlatımı örneği, American Greetings'in Anneler Günü için yaptığı tanıtımdır. İmkansız bir pozisyonun ana hatlarını çizen akıllı bir iş görüşmesi formatı kullandılar. Sonunda bir anne için röportaj yaptıkları ortaya çıkıyor. Ürünlerinden hiç bahsetmeden dokunaklı bir noktaya işaret ediyor. Bunun yerine, annelerin önemini ve ona ne kadar minnettar olduğunuzu her zaman nasıl bildirmeniz gerektiğini anlatır.


4. Kısa ama eğlenceli içerikler

Bu, dikkat süresine geri dönüyor. Videonuz devam ederse, insanları kaybedersiniz. Çoğu insanın oturup sonsuz bir video izlemeye vakti yok. En sevdikleri televizyon programlarını art arda izlemek için bu zamandan tasarruf ediyorlar. New York Times'a göre, hikayenizi anlatmak için yaklaşık 60 saniyeniz var.


İnsanların ilgisini canlı tutmak istiyorsanız yaklaşık bir dakikalık not yazdığınızdan emin olun. NYT makalesinde bunun ankete katılanların %44'ü için olduğundan bahsettiğini unutmayın. Gerçekten iyi ve eğlenceli bir şeyiniz varsa, daha fazla saniyeyle kurtulabilirsiniz.


5. Güldürün

Mizah konusunda asla yanlış gidemezsin. Bu, daha fazla sosyal paylaşıma yol açma eğilimindedir. Pazarlama ekibinizden başka kimsenin alamayacağı gülüşlere kapılmadığınızdan emin olun. Kitlenizin çoğunun komik kemiğini vurma ihtimali daha yüksek olan evrensel kahkahalara gitmelisiniz.


Mizah canlandırıcıdır ve aynı zamanda izleyicilerinizi ne kadar iyi tanıdığınıza dair bir fikir verebilir. İnsanlar onları aldığınızı hissettiğinde, ürününüzü kullanmak istemeye daha meyillidirler. Ayrıca, insanlar arkadaş gruplarında paylaşmak için en komik şeyleri bulan kişi olmak isterler.


Viral videolar oluşturmak için mizahı nasıl kullanabileceğinize bir örnek, Aviation Gin tarafından "The Process" adlı bir videodur. Bu videoda Ryan Renolds, rakiplerinin kullandığı klişe reklamlarla dalga geçiyor. Reynolds'un çırçır yapma sürecine giren tüm düşünce ve ilgiyi dayanılmaz ama eğlenceli ayrıntılarla anlattığı yaratıcı ve komik bir video.


6. Diğer duygular

Bir videonun viral olmasına neden olabilecek tek duygu mutluluk değildir. Herhangi bir reklam türünde duygusal bir tepki yaratmak, güçlü ve uzun süreli bir etkiye sahiptir. Duygu, paylaşmayı teşvik eder. İnsanları üzen veya kızdıran dokunaklı bir hikaye, markanız için harikalar yaratacaktır. Önemsediğini de gösterir. Nielson raporuna göre, duygusal reklamlar satış artışlarında %23 oranında artış sağlıyor.


Ayrıca duygusal reklamlar da hafızamızda daha uzun süre kalır. Anahtar, markanız için doğru duyguyu seçmektir. Olumsuz duyguları tetiklerken, markanızın bu olumsuzluğu bir şekilde çözebileceğinden emin olmalısınız.


7. Popüler kültüründen ilham alın

Haberlerde müşterilerinizin dikkatini çekebilecek bir şey kullanmak işe yarayabilir. Alıngan olabilir, bu yüzden dikkatli olun. Yaygın olduğu sürece ve insanlar ne yaptığınızı anlayacaklarsa, ortak bir haber öyküsünü taklit etmek, trend olduğu ve aynı zamanda eğlenceli olduğu için işe yarayabilir. Bir taşla iki kuş öldüreceksin.


Haberleri fikirler için kullanma çizgisinde, pop kültürü çok iyi işleyebilir. Popüler veya sinir bozucu bir şarkıdan ilham alabilir veya Game of Thrones gibi inanılmaz derecede popüler bir şarkıyı oynayabilirsiniz. Yeni bir filme veya en sevilen popüler kültür karakterine bağlanabilir. Seçenekler sonsuzdur.


8. Markanızı gözardı etmeyin

İnsanlarla viral videolar aracılığıyla bağlantı kurmak için gücünüzdeki her şeyi kullanmak, insanların markanızla bağlantı kuramayacağı kadar raylardan çıkmanız gerektiği anlamına gelmez. Hangi yaklaşımı seçerseniz seçin, markayı koruduğunuzdan emin olun.


Dünyaya viral olmak harika gelebilir, ancak kimse markanızla ne yapması gerektiğini bilmiyorsa, istediğiniz sonuçları almayacaktır, yani marka bilinirliğini artırmak ve biraz satış elde etmek.


9. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik

Bu ücretsiz yolculuk gerçekten işe yarayabilir. Markanızı müşterilerinizden daha iyi kimse bilemez. Onların hikayeleri, sizin dahili olarak oluşturduğunuz içeriğinizden farklı bir şekilde insanlara dokunacaktır. Aynı zamanda uygun maliyetlidir.


Hatta videolarını paylaşmak isteyen takipçiler arasında bir yarışma bile başlatabilirsiniz. Bir içerik yarışması düzenleyin ve paylaşmaya hazır bazı ilginç videolara anında erişim sağlayacaksınız.


Mükemmel bir örnek, müşteriler tarafından oluşturulan videoları kullanarak içeriğe benzersiz bir yaklaşım benimseyen GoPro'dur. Kullanıcı bir itfaiyeci ve hikayesi GoPro'dan hiç bahsetmeden ilgi çekicidir. Bunun yerine, GoPro'unu nasıl kullandığının hikayesini anlatan, çektiği videodur. Çoğu duygusal olan bir dizi seviyede çalışır.


10. Gerçeklik kontrolü

Farkındalık duygusunu geliştirmeye yardımcı olması için gerçek durumları kullanın. Videolarınız özgün olmalı ve sahnelenmiş veya aşırı yorumlanmış görünmemelidir.


Gerçek konuşmalar, gerçek durumlara katılan kişilerin gerçek görüntüleri ve hatta gizli kamera durumları (kayıttan sonra katılımcılar tarafından verilen izinle), izleyicilerinize ulaşmak için gerçekliği kullanmanın yollarıdır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page