top of page
Ara

Video akış platformları geleneksel medya tüketimi anlayışını kökten değiştirmeye devam ediyor

Türkiye ve küresel çapta medya içeriklerinin çevrimiçi platformlara taşınması ile oluşan pazar büyümeye devam ediyor

Video akış platformları geleneksel medya tüketimi anlayışını kökten değiştirmeye devam ediyor

Türkiye ve küresel çapta medya içeriklerinin çevrimiçi platformlara taşınması ile oluşan pazar büyümeye devam ediyor. Geleneksel medya mecralarının dinamiklerinin yenilikçi platformların gerisinde kalması, çok fazla reklam içermesi gibi nedenlerden ötürü, birçok kullanıcı belli bir üyelik ücret karşılığında üyelik ile reklamsız ve kişinin kontrolünde olacak şekilde içerik tüketimine olan eğilimin artmasına öncülük eden firmaların büyümesi özellikle pandemi döneminde rekor kırmasına rağmen, bu yıl büyüme rakamlarında duraksamalar olası görünüyor. Dahası, platformların çoğalması nedeniyle "abone yorgunluğu" kavramının iyice gün yüzüne çıkması da, platformlar için bir dezavantaj durumunda.


Küresel video akışı pazarının büyüklüğü 2020'de 50.11 milyar ABD Doları değerindeydi. 2021'den 2028'e kadar yıllık bileşik büyüme oranında (CAGR) %21 genişlemesi bekleniyor. Blok zinciri teknolojisi ve yapay zeka gibi yenilikler, video kalitesini iyileştirmek için pazar büyümesini artırması bekleniyor. Yapay zeka, kurgu, sinematografi, dış seslendirme, senaryo yazımı ve video prodüksiyonu ve yüklemesinin diğer bazı yönlerinde önemli bir rol oynuyor. Çeşitli video akışı çözümü sağlayıcıları, videoların içerik kalitesini iyileştirmek içinyapay zeka kullanır. Yakın geçmişte bu tür platformların YouTube ve Netflix gibi yayın mecraları üzerindeki popülaritesi oldukça arttı. Ayrıca, markalaşma ve pazarlama için sosyal medya platformlarının ve diğer dijital ortamların artan popülaritesi nedeniyle cep telefonlarının hızla benimsenmesinin büyümeyi daha da hızlandırması bekleniyor.


Video içeriğinin erişimini artırmak için bulut tabanlı çözümlerin artan şekilde benimsenmesi, pazar büyümesini olumlu yönde etkiliyor. Bu eğilim büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde gözlenmektedir. Ayrıca, devam eden yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin, artan kullanıcıların olağanüstü video kalitesi, performans ve güvenlik beklentilerini karşılaması bekleniyor.


Aslında, bu pazarın zaman içinde büyümesine atfedilen nedenler, hızlı dijitalleşme, cep telefonlarının ve tabletlerin kullanımının artması ve çevrimiçi video akışının artan popülaritesidir.


İsteğe bağlı videoya yönelik artan talep ve çevrimiçi videonun kapsamlı büyümesi gibi faktörler, pazar için temel büyüme itici güçleridir. Ayrıca, yüksek hızlı internet bağlantısına yönelik artan talep, pazarın tahmin süresi boyunca büyümesi için bir avantaj görevi görüyor.

Yeni tahminlere ve Ampere Analysis'den alınan verilere göre, dünya genelinde içeriğe yapılan harcama 2021'de %14 artarak 220 milyar doları aştı. Ayrıca, harcanan küresel içeriğin 230 milyar doları aşacağı 2022'ye kadar eğilimin devam edeceğini tahmin ediyorlar.

Ampere'ye göre artış, 2021'de içeriğe yaklaşık 50 milyar dolar harcayan ve 2019'daki harcamalarına göre %50'den fazla bir artış gösteren SVOD (Subscription Video on Demand) oyuncularının orijinal içeriklere harcamalarındaki artıştan kaynaklandı.


Araştırmalara göre, 2022'de, hem ABD'de hem de küresel olarak orijinal içerik alanındaki savaş yoğunlaştıkça, içerik yatırımının öncelikle abonelik akış hizmetleri tarafından yönlendirilen 230 milyar doları aşmasını bekliyoruz aşması bekleniyor.


Şu anda Netflix'in 2021'de yaklaşık orijinal içerik üretimi için ayırdığı bütçe ile toplam küresel içerik yatırımının %6'sına katkıda bulunarak SVOD içerik yatırımına hakim olmaya devam ediyor.


Video akış (SVOD) gelecek tahminleri:

— Küresel video akışı pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 225 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor.

— Video akışında blok zincir teknolojisinin uygulanması ve video kalitesini artırmak için yapay zekanın kullanılması gibi artan teknolojik gelişmelerin, tahmin süresi boyunca pazar talebini artırması bekleniyor.

— Canlı akış segmenti, yaklaşık %61 pazar payı ile 2020'de en büyük gelir payını oluşturdu.

— Reklamsız içerik, mobil görüntüleme, analitik izleme, bol içerik kullanımı, muazzam izleyici potansiyeli ve yüksek kaliteli akışlar gibi videoların canlı akışını zenginleştiren diğer birkaç faktör.

— Abonelik modeli, 2020'de %43 pazar payıyla video akışı pazarının en büyük gelir payını oluşturdu. Bu, dünya genelinde video akışı aboneliklerinin sayısındaki artışa bağlanabilir. Aynı zamanda, artan platform sayısı, "abone yorgunluğu" yani başka bir deyişle, platformların çoğalması ve bölünmesi nedeniyle büyüme rakamlarında duraksamalar olası

0 yorum
bottom of page