top of page
Ara

Uzaydan internet hizmeti sağlayan Starlink için Türkiye'de ön kayıtlar başladı

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX şirketinin uzaydan internet projesi Starlink için Türkiye'deki adreslerden ön kayıt oluşturulabilecek

Uzaydan internet hizmeti sağlayan Starlink için Türkiye'de ön kayıtlar başladı

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX şirketinin yeni nesil uzaydan internet projesi Starlink için Türkiye'deki adreslerden ön kayıt oluşturulabileceği belirtildi. Kısa bir süreliğine 99 dolar gibi bir depozito bedeli bulunan kayıtlanmalarda, hizmetin alınamaması durumunda ücret iadesinin bulunmadığı ve sitede kapasitenin sınırlı olduğu da paylaşılan bilgiler arasında.


Dünya yörüngesindeki uydular aracılığıyla yeryüzüne internet hizmeti sunmayı planlayan şirket, bunun için uzaya binlerce uydu göndermiş ve yörüngeye yerleştirmişti. Böylelikle şirket, belirli bölgelerde beta test kullanıcılarına internet hizmeti sunmaya başlamıştı.


Starlink nedir?

Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızına verilen addır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan meydana geliyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında beta denemelerine başlayan şirket, Starlink internet projesi kapsamında 12 bin internet uydusu fırlatmayı hedeflemişti.


Starlink Türkiye ön siparişi açıldı mı? Ön sipariş nasıl yapılır?

​Türkiye'den Starlink'e kayıt yaptırmak için ilk olarak Starlink'in resmi internet sitesine girilmesi gerekiyor. İkinci aşama olarak e-posta bölümü doldurulup 'adres' kısmından sonra konumun seçilmesi gerekiyor. 'Order Now (Şimdi Sipariş Ver)' butonuna tıklandığında ise Starlink'in hizmeti sunacağı tahmini tarih gösteriliyor.


Starlink ücreti ne kadar?

Kapasitenin sınırlı olduğu belirtilen Starlink projesi için 99 dolarlık bir depozito ödemeniz gerekmekte. Ayrıca internet hizmetini kullanmanız için 499 dolar değerindeki Starlink başlangıç kitini de satın almanız da gerektiği belirtiliyor. Elon Musk tarafından yapılan açıklamada, projenin düşük maliyetli küresel geniş bant internet yetenekleri için önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtmişti.


Proje ne zaman tamamlanması planlanıyor?

Son günlerde oldukça ilgi gören proje, tahminen 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor. Bu süreç içerisinde Starlink internet projesinin küresel olarak verilmesi için uzayda internet uydu ağının kurulması da planlar arasında. Starlink internet hizmetinin 2021 yılının sonlarında doğru Türkiye‘ye aktif olarak hizmet vermesi tahmin ediliyor.

0 yorum
bottom of page