top of page
Ara

Ütopik bir dünyada takım kültürü oluşturmanın 5 yolu

Uzaktan çalışan ekipler için güçlü bir şirket kültürü oluşturmak zordur, ancak gereklidir. Ekibinizin kültürünü başarıyla oluşturmak için beş ipucu

Ütopik bir dünyada takım kültürü oluşturmanın 5 yolu

COVID-19, ekip yönetimini alt üst etti ve her gruptan yöneticiyi video konferans ve mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla ekip kültürünü yeniden keşfetmeye zorladı. Dışadönük uygulamalı yönetici için, bu yeni sanal ortam fiziksellik ve kişisel dokunuştan yoksundur. Bir zamanlar takım performansını motive eden tokalaşmalar ve beşli çakmalar artık geride kaldı.


Su soğutmalı sohbetler, hazırlıksız toplanma ve gündelik sosyal etkileşimlerin yararı olmadan, ekip üyelerinin kendilerini bağlantısız hissetmeleri muhtemeldir. E-postalar ve sonsuz sanal toplantılar denizinde bırakılan işin eğlencesi yok. Bazı çalışanlar bu ortamda başarılı olurken, diğerleri yapılandırılmış bir iş gününün rutinini ve koşuşturmasını özlüyor. Bütün gün bir ekranın önünde yalnız kalmak, güveni sarsabilir ve bağlantının kopmasına neden olabilir. Ne yazık ki, birçok takım lideri, alt çizgilerini etkileyene kadar bunun farkında değil.


Uzak bir iş gücüne sahip bir lider olarak, video konferanslar sırasında gördüğünüz gülümseyen yüzlerin iş tatminini gösterdiğini düşünebilirsiniz, ancak bu, ekibinizin ruh halinin doğru bir göstergesi mi? Kamera kapalıyken nasıl hissediyorlar? İş güvenlikleri konusunda endişeli mi? Ve şimdi işleri daha zor hale geldiğine göre, nasıl motive kalıyorlar? Ekip üyeleriniz uzaktan çalışma yorgunluğundan ötürü problem yaşıyorsa, bir müdahale gerekebilir.


Uzaktan çalışırken müthiş bir ekip kültürü oluşturmak için beş ipucu:


1. İletişim kurun, iletişim kurun, iletişim kurun

Bir lider olarak, motive olmak için etkileşime ihtiyaç duymayabilirsiniz, ancak uzaktan çalışanlar genellikle kendilerini yalnız hissederler. Telekonferans uygulamaları, bir ekibin ihtiyaç duyduğu tüm etkileşim düzeylerini sağlamak için yeterli değildir. Tüm şirket için olduğu kadar her ekip ve yakın ilgi grubu için de sohbet kanalları oluşturarak makro ve mikro düzeylerde iletişimde kalın. Bu kanallar, işten gündelik etkileşimlere, anonslara, duyurulara ve şirket güncellemelerine kadar her şey için kullanılabilir.


2. Telekomünikasyon yöntemlerinizi değiştirin

Çeşitli resmi ve gayri resmi kanalların kullanılması, liderlerin sanal olarak sahnede yürümelerine ve takvimlerine zaman ayırmadan ekip üyeleriyle bire bir görüşmelerine olanak tanır. Teknik araçların doğru kombinasyonu, ekibinizin iş akışını kesintiye uğratmadan birden çok düzeyde bağlı hissetme esnekliği sağlayacaktır. Uzak ekiplere çeşitli rahat ve planlanmamış yollarla iletişim kurma esnekliği sağlamak, düzenli fikir alışverişini teşvik ederek herkesi daha üretken hale getirecektir.


3. Bir topluluk duygusu geliştirin

Üst düzey yöneticilerin şu anda nasıl iletişim kurduğu, topluluk oluşturmanın önemli bir unsurudur. Ağımdaki liderler sırlarını paylaştı ve birçoğu haftalık olarak tüm şirket içi toplantılar yapıyor. Bu rahat forum, yeni ekip üyelerinin tanıtılmasına, şirket haberlerinin paylaşılmasına ve en iyi performans gösterenlere duyurulmasına olanak tanır. İş konularını içerebilse de, genellikle yaz tatilleri gibi iş dışı konulara odaklanacaktır.


Her zaman işle ilgili olmayan bir forumda birbiriyle ilişki kurmak, evden çalışmanın getirdiği sosyal etkileşim eksikliğini telafi ediyor. Akıllı girişimciler, takımı bir araya getiren ve ortak hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmalarını sağlayan şeyin bu topluluk duygusu olduğunu bilirler.


4. Vizyonunuzu belirtin

Şirketin vizyonunu kendi sözleriyle açıklaması istendiğinde, birçok yeni çalışan hazırlıksız yakalanabilir. Yeni işe alınanların web sitesindeki misyon ifadesini ezberlemektense vizyonunuzun gerçek olduğundan emin olmak için zaman ayırın. Vizyonu aktif bir şekilde ileterek ve onu kapsamlı bir şekilde açıklayarak, ekipten daha tutkulu bir katılımı teşvik edeceksiniz.


5. Kurumsal kimliği geliştirmek için değerleri kullanın

Ekibiniz şirketin vizyonunu ve nereye gittiğini kabul ettikten sonra, değerleri iletmek de önemlidir. Bu, iki yoldan biriyle yapılabilir.


İlk yol, şirketinizin temel değerlerini belirlediğinizden ve açık bir şekilde anlattığınızdan emin olmaktır. Bu değerler, şirketin yolunda gitmesini sağlayan yol göstericilerdir; şirketin yıllık gözden geçirmelerde ve hedef belirleme oturumlarında bahsedilen yönleridir; yeni işe alım oryantasyonlarının temel taşlarıdır ve şirket etkinliklerinde kendi hashtag'lerini alırlar. Bir çalışan, şirketin temel değerlerini örneklediğinde, haftalık toplantıda bir haykırmayı hak eder.


İkinci yol, değerleri günlük yaşamaktır. Değerler şirketler için ancak liderler onları kucakladığında ve yaşadığında işe yarayabilir.


Üstün bir şirket kültürü oluşturmak normal zamanlarda zordur, ancak tüm ekip uzaktan çalışırken daha da zordur. Bu basit yönergeleri izleyerek, yeniliği, üretkenliği ve ekip çalışmasını teşvik eden güçlü ve pozitif bir kültür oluşturmak mümkündür.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page