top of page
Ara

Twitter Spaces nedir?

Son birkaç aydır Twitter, Twitter Spaces adlı yeni bir özelliği deniyor

Twitter Spaces nedir?

Ve şimdi, çok tartışılan özellik nihayet 600'den fazla takipçisi olan tüm hesap sahipleri tarafından kullanılabilir durumda.


Şimdi, Clubhouse'un kullanıcı tabanı büyümeye devam ettikçe ve pazarlamacılar orada test sürüşlerine başladıkça, Twitter'da yüksek takipçileri olan birçok marka da Spaces'ın markalar için sunduğu fırsatları daha etkin kullanmaya hazırlanıyor.


Pazarlamacılar neden Twitter Spaces özelliğini önemsiyor?

Pazarlamacılar Twitter Spaces erişim kazandıkça, bunun Clubhouse'un henüz etkinleştirmediği marka fırsatları sunabilecek. Her iki platform da hala gelişirken ve siz değiştikçe ve geliştikçe her ikisini de radarınızda tutmalısınız, işte Twitter Spaces'ın rekabette sahip olduğu güçlü yönlerden sadece birkaçı:


1. Twitter'ın büyük bir kitleye erişimi var

Twitter, 330 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahiptir. Bu kullanıcı tabanı, tüm dünyadaki birçok farklı demografiye uyan kitleleri içerir. Bu sayede markalar her sektörden ve geçmişten hedef kitleye ulaşabilir.


Clubhouse'un kullanıcı tabanı hızla büyürken, biraz özel yapısı nedeniyle Twitter'a benzer bir erişim sunmuyor. Sesli sosyal uygulama başlangıçta yalnızca davetle kullanılmak üzere tasarlandı ve "seçkin" endüstri düşünce liderleri, ünlüler ve etkileyicilerden oluşan küçük bir kullanıcı listesiyle başladı. Ancak son zamanlarda her gün kullanıcılar davet edilmeye başladı.


Clubhouse'un yalnızca davet edilen ayrıcalığının yanı sıra, uygulama yalnızca IOS cihazlarında kullanılabilirken, Twitter kısa süre önce Spaces'ı Android tabanlı beta test kullanıcılarına sunacağını duyurdu.


2. Twitter Spaces, daha kısa bir öğrenme eğrisi sağlayabilir

Clubhouse gibi tamamen yeni bir sosyal medya uygulamasının nasıl kullanılacağını ve deneneceğini öğrenmek zaman alıcı olabilir. Sadece nasıl gezineceğinizi öğrenmeniz gerekmiyor, aynı zamanda oradaki izleyicilere nasıl ulaşılacağını öğrenmek için en iyi kullanıcılarını, markalarını ve trendlerini de incelemelisiniz.


Öğrenme eğrileri göz önünde bulundurularak, deneyimli Twitter kullanıcıları olan pazarlamacılar, Twitter'da zaten takipçileri olduğu ve tamamen yeni bir platform yerine yalnızca bir ek özelliği nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerektiği için Clubhouse üzerinden Spaces'a dönebilirler.


3. Twitter Spaces, markalara daha çekici gelebilir

Clubhouse'un canlı ses platformu, marka bilgileri yerine özgün kişiler arası sohbet arayan kullanıcıları çekerken, Twitter'ın izleyicileri, reklamlar, pazarlama videoları ve tanıtım Filoları gibi markalardan içerik görmeye alışkındır. Marka tanıtımı Twitter kullanıcıları için daha doğal ve ortak olduğu için, bu kitlelerin markaya ait Space'i kabul etme veya onlarla etkileşim kurma olasılığı daha yüksek olabilir.


4. Twitter Spaces görsel olarak daha fazla etkileşimlidir

Clubhouse ve diğer ses uygulamaları dinleyicilere yalnızca bir dinleyici listesi gösterirken, Twitter, Spaces'ı görsel olarak daha çekici hale getirmek için özellikler ekledi.


Örneğin, Spaces dinleyicileri, konuşmacı yorumlarına tepki vermek için emojiyi kullanabilir.


5. Spaces, diğer akış platformlarından daha rahat bir ortam sağlar

Spaces'ın gündelik doğası nedeniyle, pazarlamacılar ve izleyiciler Spaces'ta konuşurken veya başlatırken bu kadar korkmuş hissetmek zorunda kalmayabilir, bu da markalar ve takipçileri arasında ilgi çekici konuşmalara yol açabilir.


Ek olarak, konuşma ters giderse veya birisi beklenmedik bir şey söylerse Twitter, Spaces yaratıcılarının uygunsuz bir şey söylemeleri veya yapmaları durumunda konuşmacıları bildirmelerine veya engellemelerine izin verecek. Bu, moderatörlerin tüm dinleyiciler ve katılımcılar için güvenli ve saygılı bir ortam oluşturmasına yardımcı olabilir.


Twitter Spaces nasıl kullanılır?


Spaces odası yaratma

1. Twitter uygulamanıza gidin ve "Gönder" düğmesini basılı tutun

IOS veya Android uygulamanızdan, gönderme seçeneklerini görmek için gönder düğmesine dokunun ve basılı tutun. Spaces sizin için mevcutsa bunun için bir simge görürsünüz. Alternatif olarak, Spaces'a feed'inizin en üstteki Filolar çubuğuna gidip profil resminizle Ekle simgesine ve "Alanı Başlat" a dokunarak da erişebilirsiniz.


Bu işlemde herhangi bir Boşluk düğmesi veya simgesi görmezseniz, büyük olasılıkla henüz özelliğe erişiminiz yoktur ve ilk Alanınızı oluşturmak için beklemeniz gerekebilir. Ancak, Spaces oluşturamayan kullanıcılar, herhangi birini görürlerse yine de onları ayarlayabilir.


2. Space odası başlatılması

Fleets veya Gönderi ayarlarınız aracılığıyla Spaces düğmesine dokunduğunuzda, Alanınız için bir açıklama yazmanız istenir. Şu anda 10 adede kadar konuşmacı da davet edebilirsiniz. Ayrıca, herhangi birinin, takipçilerine veya özenle seçilmiş Twitter kullanıcılarına konuşma veya konuşma isteği göndermesine izin vermeyi de seçebilirsiniz.


Bu noktada Twitter, tüm Spaces bölümünüz herkese açık olduğunu belirtiyor. Alanınızı planlarken ve konuşma ayrıcalıklarını etkinleştirirken bunu aklınızda bulundurmanız önemlidir.


3. Konuşmacı isteklerini kontrol edilmesi

Biri konuşmak istediğinde, bir bildirim alırsınız ve ona konuşma ayrıcalıkları vermeyi veya isteği görmezden gelmeyi seçebilirsiniz. Dinleyicinin sesini açarsanız, onları izleyiciye tanıttığınızdan emin olun.


4. Konuşmacı ekleyin veya çıkarın

Konuşmak isteyen 10'dan fazla misafiriniz varsa, ayrıcalıklarını kaldırmak için mevcut konuşmacılarınızdan birine dokunabilirsiniz. Bu, olası konuşmacıları küçültmenize veya daha fazla konuşmacı eklemenize olanak tanır. Bu, özellikle daha uzun bir sohbet düzenliyorsanız ve birden çok dinleyicinin tartışmaya katkıda bulunmasını istiyorsanız yararlı olabilir.

Ek olarak, konuşma ters giderse veya birisi beklenmedik bir şey söylerse Twitter, Spaces yaratıcılarının uygunsuz bir şey söylemeleri veya yapmaları durumunda konuşmacıları bildirmelerine veya engellemelerine izin verir. Bu, moderatörlerin tüm dinleyiciler ve katılımcılar için güvenli ve saygılı bir ortam oluşturmasına yardımcı olabilir.


5. Space odalarından nasıl ayrılabilirsiniz?

Clubhouse'dan farklı olarak, bir Twitter Spaces yalnızca onu başlatan kişi tarafından sonlandırılabilir. Oluşturduğunuz bir Alanı sonlandırmak için tek yapmanız gereken Bitir simgesine dokunmaktır.


6, Space verileri nasıl indirilir?

Twitter'a göre, sosyal medya platformu, Twitter şartlarını takip etmeyen konuşmacıların herhangi bir raporunun olması durumunda Stüdyo'dan sonraki 30 güne kadar kayıtlar ve transkripsiyonlar dahil olmak üzere Spaces hakkındaki verileri saklıyor.


Twitter, Spaces kayıtlarını tuttuğu için, Spaces yaratıcıları, Twitter'ın sahip olduğu verileri barındırdıktan sonraki 30 gün içinde indirebilirken, konuşmacılar söylediklerinin kayıtlarının dökümlerini indirebilir. Bu noktada Twitter, bunun nasıl yapılacağını derinlemesine açıklamıyor. Ancak burada daha fazla bilgi bulunabilir.


Twitter'ın kayıt tutma alanlarının yanı sıra, konuşmacı olmayanlar için geçicidir ve konuşmalar biter bitmez uygulamadan kaybolur.


Space odasına katılma


7. Bir Space odasına nasıl katılabilirsiniz?

Takip ettiğiniz biri bir Alan başlattığında, onu Twitter akışınızın Filolar alanında göreceksiniz. Profil resimleriyle birlikte küçük bir daire yerine, bir Space oluşturucunun profil resmini, katılımcı sayısını ve altında oluşturucunun adını içeren oval bir şekil göreceksiniz.


Üzerine dokunduğunuzda, Space'da kimin olduğu hakkında daha fazla ayrıntı verilecek ve bir "Space'e Katıl" düğmesi göreceksiniz. Alanı oluşturan kişi, katılan herkesin konuşmasına izin verirse, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, mikrofonunuz açık veya kapalıyken Space'e girmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır.


Dinleyiciler için bir alan, konuşmacıların isimlerinin ve fotoğrafların en üstte ve izleyicilerin altta göründüğü bir Kulüp Binası odasına benziyor. Hedef kitle çok büyükse, sohbetteki tüm kişiler yerine ek üye sayısını görürsünüz.


8. Konuşmak için söz istenmesi

Bazı Space odaları, 10 kişiden az kişinin sesi açıldığında herhangi bir katılımcının konuşmasına izin verir. Bu arada, diğerleri daha özel olacak ve sizden talepte bulunmanızı isteyecek. Bir Alanın sol alt köşesindeki mikrofon simgesine bakarak her biri arasındaki farkı anlayabilirsiniz. Bu simge ya konuşma talebinde bulunmanıza izin verecek ya da dokunduğunuzda mikrofonunuzu hemen açacaktır.


Mikrofonun altında İstek kelimesini görürseniz, konuşmak için simgeye dokunabilirsiniz. Stüdyonun ev sahibine konuşmak istediğinizi ve isteği kabul edebileceğini ya da reddedebileceğini bildireceğiz.


9. Space odalarını paylaşılması

Her bir Alanın alt gezintisinden, belirli takipçileri katılmaya davet etmek için iki kişiyi gösteren simgeye veya içinde bulunduğunuz Alanın bağlantısını Tweetlemek için paylaş düğmesine dokunabilirsiniz.


10. Sohbet odaklarında emoji/ tepki paylaşılması

Bir mekanda konuşmacının söylediği bir şeye yanıt vermek istiyor ancak konuşmak istemiyorsanız, Görsel bir tepki göstermek için dokunabileceğiniz emojilerin bir listesini görmek için Space'in alt gezinme bölmesindeki kalp şeklindeki simgeye dokunabilirsiniz.

Yeni trend sesli sohbet odalar olabilir mi?

Topluluk merkezli bir pazarlamacıysanız, Twitter Spaces veya Clubhouse denemeye değer olabilir ve kitlenize daha konuşma düzeyinde ulaşmanın harika bir yolu olabilir.


Twitter Spaces'ı denemeyi kesinlikle düşünecek olsanız da, Clubhouse'u takip etmeye devam etmelisiniz. Twitter şu anda rekabet avantajlarına sahip olsa da, Clubhouse hala gelişiyor, kitlesini hızla büyütüyor ve sesli-sosyal alanda yenilik yapmaya devam edebilir.


Son olarak, sesli sosyal medyanın markanız için doğru olduğuna karar verirseniz, hangisinin hedeflerinize en uygun olduğunu belirlemek için her platformun artılarına, eksilerine ve hedef kitlesine bakmak isteyeceksiniz.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page