top of page
Ara

TikTok, müzik endüstrisinin kurallarını değiştiren etkili bir sosyal medya platformu

Tiktok, 2016'da piyasaya sürülen 1.5 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan Çin uygulaması şu anda dünyanın en başarılı uygulamalarından bir tanesi

TikTok, müzik endüstrisinin kurallarını değiştiren etkili bir sosyal medya platformu

Drake gibi halihazırda popüler olan sanatçılar için gerçek bir ününe ün katan bu uygulama aynı zamanda Lil Nas X ve şarkısı "Old Town Road" veya daha yakın zamanda Olivia Rodrigo gibi birçok ismin profesyonel kariyerleri başlatabilir.


Algoritmalar ve yaratıcılık el ele verdiğinde

TikTok, kullanım kolaylığı ve kullanıcı tutma için yüksek performanslı algoritması ile açıklanan diğer sosyal medyaya göre çok başarılı. Bu şekilde, kullanıcı bir videodan diğerine tıklayacak ve daha sonra bir başkasına ve oh yine bir başkasına tıklayarak uygulamada oldukça uzun süre vakit geçirmeye devam edecek.


TikTok algoritması üç tür bilgiyi dikkate alır: kullanıcı etkileşimi (beğendiğiniz veya paylaştığınız videolar, takip ettiğiniz hesaplar, yorumlar ve oluşturulan içerik), videoyla ilgili bilgiler (altyazılar, etiketler veya kullanılan müzik gibi) ve hesap veya cihaz bilgileri (kullanıcıların konumu, dil tercihi vb.). Bununla birlikte, tüm sinyaller eşit derecede önemli görülmemektedir. Örneğin videoyu sonuna kadar izlemiş olmanız, sizin ve videoyu oluşturan kişinin aynı ülkede yaşıyor olmasından çok daha önemlidir. Bu nedenle, bu güçlü algoritmanın kullanıcıya gösterilecek videoyu dikkatlice seçtiğini anlayabilirsiniz.


Ancak algoritmalar her şeyi yapacak yetenekleri şimdilik yok. Bir şarkının viral olmasını sağlayan, kullanıcıların kendileri ve yaratıcılıklarıdır. Bu yaratıcı araçlar, zorluklar veya mizah içeren videolar kullanarak bir şarkıyı tanıtmanın yenilikçi doğasını sağlar.


Bir şarkının viral olmasını sağlamak için TikTok'taki zorlukların gücü

TikTok zorlukları kavramı, uygulamanın DNA'sının bir parçasıdır. Her hafta, sosyal medyadaki zorluklar viral hale geliyor ve bazı "TikTokers" orijinallikten yoksun değil. TikTok kullanıcıları, topluluktaki videolara erişebilir ve oynatma sırasında seçtikleri koreografi ve şarkıyı yeniden üreterek kendi videolarını oluşturabilirler.


Bugüne kadarki en son zorluk, kendini üzgün bir bakışla filme almak, hatta ağlamak, sonra geriye düşmek ve Olivia Rodrigo'nun arka plan şarkısı "Ehliyet" ile daha göz alıcı bir bakışla keşfedilmesine izin vermektir. "Driving Licence" içeriğinin yayınlanmasından bir hafta sonra, Olivia Rodrigo’nun şarkısının bir özetiyle birlikte 650.000'den fazla video yayınlandı.


TikTok sayesinde Amerikalı genç şarkıcı Olivia Rodrigo, 12 Ocak Salı günü Spotify'da 24 saat içinde en çok dinlenen şarkı rekorunu 17 milyon hitle kırdı. Rolling Stone, şarkıyı erken "yılın şarkısı" olarak belirledi.

70'in üzerinde sanatçı viral hale geldikten sonra bu yıl büyük etiket anlaşmaları yaptı.

Bu başarı, bir içeriğin platformda viral hale gelmesi ile sınırlı değildir. Nitekim TikTok, sanatçı ve plak şirketleri arasında önemli bir rol oynamaktadır. TikTok, "Müzikte 2020 Yılı" raporunda, 2020'de platformda başarıya ulaşan 70'den fazla sanatçının tüm büyük plak şirketleriyle anlaşmalar yaptığını iddia ediyor. Raporda ayrıca, 176 farklı şarkının TikTok'un söylediği gibi 1 milyarı aşan video görüntülemesiyle rekor kıran rakamları da ayrıntılandırdığı belirtildi.


TikTok'a göre, topluluğu “kendinden emin, güçlendirici, ses açısından benzersiz ve dans edilebilir şarkılara yöneliyor. TikTok’un 2020'nin en popüler sanatçılarının bu tür patlamaları yaratmada uzman olması şaşırtıcı olmamalı. "


Aralık 2020'nin başlarında, "The Playlist", TikTok'un 2020'nin en önemli şarkılarını içeren "Year On TikTok: Top 100" dizisinin bir parçası olarak açıklandı. Bu şarkılar birlikte, 125 milyondan fazla eserin 50 milyardan fazla video görüntülemesi topladı ve Bunlardan beşi Billboard Hot 100'de 1'e ulaştı. Platformda yer alan yaklaşık 90 şarkı Amerika Birleşik Devletleri'nde en iyi 100 listeye tırmanmayı başardı.


Sadece 4 yıl içinde TikTok, kullanıcılarını zorluklarla ve son derece birleşik bir toplulukla yaratıcı içerikler çıkarmaya teşvik eden gerçek bir fenomen haline geldi. TikTok, müzik endüstrisini yeniden keşfetmenin ve yeni sanatçılar ve biraz yardıma ihtiyaç duyan popüler sanatçılar için güçlü bir platform haline gelmenin yeni bir yolunu gösteriyor. Gelecekte, TikTok tüm yeni sanatçıların keşfedileceği ve müziği bizi tüm yıl boyunca dans ettirecek bir platform olabilir.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page