top of page
Ara

TikTok, Facebook ve Instagram ile rekabette kararlı: Gen Z'ye yönelik etkileşimli e-ticaret hamlesi

TikTok, viral içerikten para kazanmak için yeni e-ticaret özelliklerini keşfediyor, Facebook ve Youtube ile rekabeti artırıyor

TikTok zorlukları, markaları 2020'de Gucci'den JW Anderson viral'e gönderdi. Artık moda, şirket yeni e-ticaret ve reklam yeteneklerini ortaya çıkardıkça 2021'de video paylaşım uygulamasına ürünlerini ve reklamlarını daha iyi entegre edebilir.


TikTok, self servis reklamcılık, bağlı kuruluş bağlantıları (etkileyiciler tanıttıkları markalardan para kazanıyor) ve uygulama içi marka katalogları da dahil olmak üzere Instagram ve Facebook'a benzer yeni özellikler planlıyor, şirket Financial Times raporunun ardından Vogue Business'a doğruladı. Değişim, moda markalarına, uygulamanın aylık 1 milyar aktif kullanıcısını, büyük ölçüde Z Geninden oluşan bir kohortu yakalama fırsatı yaratabilir.


TikTok'un popülaritesi, yalnızca takip ettikleri kişilerden gelen içerikten ziyade kullanıcıların ilgi alanlarına mükemmel şekilde uyarlanmış içerik tabanlı algoritması sayesinde arttı. Bu, herkesin viral olabileceği ve platforma diğerlerine göre demokratik, filtrelenmemiş bir avantaj sağladığı anlamına gelir. Kantar’ın küresel pazarlamacılarla yaptığı yakın tarihli Media Reactions anketine göre, TikTok reklam yatırımı 2021'de güçlü bir şekilde artacak ve küresel pazarlamacıların yüzde 66'sı harcamaları artırmayı planlıyor. Ancak şu anda, Facebook (Instagram'ın sahibi) ve Google (YouTube'un sahibi) reklam harcamalarına hakim.


Kantar'ın Insights Division'da Media Global Marka Direktörü Duncan Southgate, "TikTok'tan gelen bu son hamle, Facebook, Instagram ve diğerleri gibi platformlarda sosyal ticaret formatlarındaki hızlı artış göz önüne alındığında mutlak bir anlam ifade ediyor," diyor. çevrimiçi reklamcılık alanına eğlence, eğlence ve yenilik.


TikTok, şirkete göre, influencer topluluğu için ürün bağlantıları ve ürün katalogları gibi daha geniş kitlelerle keşif sağlayan çözümler de dahil olmak üzere bağlı ürünleri araştırıyor. Southgate, Influencer'ların platformun reklamcılığının cazibesinin bir parçası olan TikTok topluluğunun önemli ve iyi entegre edilmiş bir parçası olduğunu söylüyor. "Pazarlamanın çoğu geleneksel reklamlar gibi hissettirmiyor" diyor. "Bu nedenle, alışveriş eğlencesinin platformun eğlencesine katkıda bulunması için yeni özellikler iyi yapılırsa, bu kesinlikle ileri görüşlü markaların kucaklamak için acele edeceği bir potansiyel sunuyor."


Analiz firması Launchmetrics'e göre 2020 Sonbahar / Kış sezonunun en etkili trend belirleyicisi olan Leonie Hanne, TikTok'taki video yorumlarında sık sık kıyafet kredisi isteniyor. Uygulama içi alışveriş ve satış ortağı bağlantılarını keşfeden lüks markalarda potansiyel görüyor. "Tüm bu bilgileri tek bir yerde, tek bir uygulamada, tüketicinin kolayca erişebileceği bir şekilde, özellikle de birden çok görünümü gösteren moda odaklı bir video ise, çok daha kullanıcı dostu olacaktır."


Hanne gibi, TikTok moda yaratıcısı ve model Denise Mercedes, yeni e-ticaret özelliklerinin içerik oluşturucuların Instagram'da yapabildikleri gibi topluluklarına tavsiye etmelerini kolaylaştıracağını düşünüyor.


2,6 milyon hayranı için "Şu anda TikTok takipçilerimi biyografimdeki bağlantıya yönlendirmem veya her bir öğeyi nereden satın aldığımı bildirmek için onlara ayrı ayrı yanıt vermem gerekiyor - bazen çok fazla olabilir" diyor. "Yeni özellikler, takipçilerimin nerede alışveriş yapacaklarını bilmelerini çok daha kolay hale getirecek. Ve marka işbirliğimi daha da başarılı kılacaktı."


Bağlı kuruluş bağlantıları, uygulamanın mega etkileyicilerinin gücünü kullanabilir ve markalara influencer pazarlama stratejilerini Gen Z'ye doğru ilerletme fırsatı sağlayabilir. TikTok kullanıcılarının yüzde 60'ından fazlası Gen Z grubundan ve kalan yüzde 40'lık kesim de Gen Y grubuna dahil insanlardan oluşmakta.


“TikTok'ta başka hiçbir platformda olmayan bir virallik faktörü var. İster bir tarif ister popüler bir giyim eşyası olsun, viral hale gelmesi için en iyi yer TikTok'tur ve algoritmaları sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleşebilir, "diyor YouTube'u genişleyen mega etkileyici 19 yaşındaki Emma Chamberlain Mart 2018'de TikTok'a geçti ve şu anda platformda 9,4 milyon takipçi ve neredeyse 284 milyon beğeni var. "Gönderilere eklenen alışveriş yapılabilir bağlantılar son derece yararlı olabilir."


TikTok, canlı akışla alışveriş yapmayı da deniyor: TikTok’un büyüyen ticari çözüm paketini test eden birçok reklamverenden biri olan Walmart ile Aralık ayında yapılan bir test, işletmelerin topluluğuyla "gerçek bir şekilde etkileşimde bulunmasını" sağlamayı amaçlıyordu. WARC Data araştırmasına göre, Çin'de canlı yayın ticaretinin bu yıl iki katından fazla 171 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bağlı kuruluş bağlantılarının ve canlı akışın ötesinde, markalar, tüm reklamları bir TikTok satış temsilcisi aracılığıyla üretmek yerine TikTok'ta reklamlarını oluşturabilecek, ölçebilecek ve optimize edebilecek.


Moda yaratıcısı Camila Coelho, TikTok'taki yeni satın alma yolculuklarının influencer-marka ortaklıklarını güçlendireceğini söylüyor. Coelho, "Bu özellikler kullanıma sunulmuş olsaydı, gerçekten inandığım marka ortaklarıyla yakın çalışacaktım... sonuçta daha fazla katılım ve satış sağlayacak," diyor. Coelho son zamanlarda Amazon Fashion, Bulgari ve Chanel gibi markalarla çalıştı.


Bazıları şüpheci. Forrester'da e-Ticaret ve Kanal Stratejisi Uzmanlarına hizmet veren baş analist VP Sucharita Kodali, pazarlamacıların TikTok gibi nispeten yeni bir platforma yatırım yapmadan önce eğitime ihtiyaçları olacağını söylüyor. "Markalar ve pazarlamacılar, yeni bir şey piyasaya sürüldüğünde muazzam bir el ele tutuşmaya ihtiyaç duyuyor."


Yine de Kodali, alışveriş yapılabilir video fikrini seviyor. Bugüne kadar, küçük tüccarlar bunu benimsemiş ve başarıya ulaşmıştır. "Büyük markaların alışveriş yapılabilir video başarısı için bir başucu kitabına ihtiyacı var ve gelişmiş Batı pazarlarında bir başucu kitabına sahip değiller" diyor. "TikTok böyle bir oyun kitabı sağlayabilirse, belki de oyunun kurallarını değiştirecek."

0 yorum
bottom of page