top of page
Ara

Tesla’nın yeni elektrikli arabası gaz ve petrol için oyunun bittiğine işaret

Geçen haftaki muazzam Tesla Pil Günü, bazıları için bekledikleri kadar anlamlı geçmedi. Merakla beklenen olaydan bir gün sonra Tesla hisseleri yaklaşık %10 değer kaybetti

Geçen haftaki muazzam Tesla Pil Günü, bazıları için bekledikleri kadar anlamlı geçmedi. Merakla beklenen olaydan bir gün sonra Tesla hisseleri yaklaşık %10 değer kaybetti. Bu, kısmen "milyon kilometrelik pilin" sunumun bir parçası olmamasından kaynaklanıyor gibi görünüyor.


Kararsız yatırım topluluğu, değiştirilmeye gerek kalmadan bir milyon mil yol kat edecek bir EV bataryası gibi, kolayca anlaşılan devrim niteliğinde bir duyuru umuyordu. Bunun yerine elde ettikleri şey, anlaşılması zor ve çok iyi açıklanmayan teknolojilere dayalı bir dizi artan iyileştirmelerdi. Ancak Batarya Günü sunumunun son kısmı inanılmaz derecede önemliydi ve fosil yakıtlı itici gücü temel alan geleneksel otomobil endüstrisinin tabutundaki son çiviyi önceden bildiriyor.


Elon Musk, tek bir slayt ve birkaç cümleden çok daha fazlası olmadan, sunumdaki o noktaya kadar olan tüm küçük iyileştirmelerin nereye götürdüğünü ortaya çıkaran en önemli noktayı sundu. Sayısal olarak, pil maliyetlerinde %56 azalma oldu. Ancak daha sonra bunun 25.000$'lık Tesla "tamamen otonom yetenekle" sağlanacağını açıkladı. Musk için alışılmadık bir üslupla, bu arabanın neler sunabileceği konusunda daha cesur iddialarda bulunmadı, ancak satır aralarını okuyabiliriz.


Musk, 250 milin altındaki EPA aralığının çok düşük olduğunu ve ardından 300 millik EPA aralığının "yeni normal" olduğunu belirterek Model Y'nin Standart Menzil versiyonunu rezil bir şekilde iptal etti. Bundan, 25.000$'lık arabanın en az 300 mil EPA menziline sahip olacağı varsayılıyor, bu da daha tutumlu WLTP testi ile 300 milden fazla anlamına gelir. Ayrıca bu arabanın hızlı olacağından emin olabilirsiniz çünkü yavaş bir Tesla diye bir şey yoktur, bu yüzden kesinlikle 6 saniyenin altında 0-60km hıza ulaşacaktır. Tesla'nın küçük bir hatchback / subcompact araç planladığına dair söylentiler zaten Ocak ayında piyasaya sürülen bir tasarıma sahip ve bu muhtemelen fiyatına göre yeni arabanın formatı olacak.


ABD'de 20.000$ 'dan başlayan bir içten yanmalı motor Toyota Corolla satın alabildiğiniz zaman, 25.000 $'lık etiket başlangıçta kulağa o kadar etkileyici gelmiyor. Ancak bu, arabanın hedeflediği pazar değil. Tesla Model 3, ABD'de 40.000$'ın hemen altında başlıyor ve açıkça, ABD'de satışları yok olan BMW 3 serisi ile örneklenen lüks orta ölçekli pazarı hedefliyordu.


Açıkçası, "Model 2" hala bir teori, ancak Musk yeni pil geliştirmelerinin 1,5-3 yıl içinde bu seviyede bir Tesla EV'yi mümkün kılan fiyatı sunabilmesinden bahsediyordu. Yani yaklaşık 3 yıl içinde, iyi inşa edilmiş bir Alman fosil yakıtlı araba veya 500 km üzeri menzil ve çok daha hızlı performansa sahip yarı premium bir EV arasında seçim yapılabilir.


Bundan sonraki üç yıl içinde, yeniden şarj etmek de çok daha yaygın hale gelecek - ve bu Tesla sahipleri için zaten bir deneme değil. Bir içten yanmalı motor VW Golf'ten daha hızlı ve daha iyi teknolojiyle donatılmış ve çalıştırması çok daha ucuz olan 500 km üzerinde menzile sahip bir elektrikli araç satın alabildiğinizde, yalnızca temelsiz anti-elektrik önyargısı sizi durduracaktır. Artık petrol ve gazdan elde edilen yakıtla çalışan bir araba almak için gerçek bir neden olmayacak.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page