top of page
Ara

Tesla'nın iş modeli sorunu var: Sadece araba üreterek hisse senedi fiyatını dengeleyebilir mi?

Tesla'nın muhteşem yükselişi ve rekabeti daha fazla kızıştırmaya devam edip edemeyeceği konusundaki taktiklerini öngörmek mümkün mü?

Tesla'nın muhteşem yükselişi ve rekabeti daha fazla kızıştırmaya devam edip edemeyeceği konusundaki taktiklerini öngöremiyor olabilirsiniz. Taraftarlar tribünlerin evinden Elon Musk'ın speedster'ını alkışlıyor ve bazı rakipler pistin karşısından yuhalama yapıyor. Büyük hissedar Baron Capital'in başkanı Ron Baron gibi destekçiler, kısa süre önce Tesla'nın önümüzdeki 10 yıl içinde "en az 1 trilyon dolar satış" yapacağını tahmin ederken, Kynikos Associates'ten Jim Chanos da dahil olmak üzere tanınmış kişilerden oluşan bir lejyon, çok daha ucuzken elektrikli otomobil üreticisine karşı büyük bahis oynuyorduk ve hisseleri yırtıldığında kötü bir şekilde sonuçlanıyordu. Chanos şüpheci olmaya devam ediyor ve "Tesla bir pazar lideri değil. Tesla'da her zaman birinci sınıf olan ürün anlatıdır." demişti.


Nitekim, Eylül 2019'dan bu yana Tesla'nın hisselerinde dokuz kattan fazla artış ve değerlemesini 45 milyar dolardan 417 milyar dolara çıkarması - Haziran sonunda 200 milyar dolardan iki kattan fazla bir artışla sınırlandırıldı - sermaye piyasalarının yıllıklarda en şaşırtıcı performanslardan biri olarak yer alıyor.


Ancak Tesla, ultra rekabetçi, sermaye yoğun, esas olarak yavaş büyüyen araba inşa etme ve satma işinde hala çekici bir model. Bu yazarın bu yılın başlarında belirttiği gibi, bir göz bağı testinde, çoğu yatırımcı muhtemelen Tesla'nın rakamlarına karşı çıkacaktır. Tesla, go-go sektörünün antitezinde bir "ne kadar ekmek o kadar köfte" oyuncusu olarak lanse ediliyor. Öyleyse, Elektronik araç üreticisine yatırım yapmayı düşünen insanların ve fonların sorması gereken soru şu: Önümüzdeki birkaç yıl içinde, şu anda hisselerini satın almanın ağır riskini üstlendikleri için Tesla'nın onları ödüllendirmek için başarması gereken değer nedir? Cevap, büyük ölçüde gelecekte kaç elektrikli araç satması gerektiğine ve bu hacimlere ulaşmanın uzaktan makul olup olmadığına bağlıdır; kendi Elektronik araçları için büyük planları olan en az yarım düzine rakip aynı müşteriler için rekabet edecek.


Her zaman olduğu gibi, yüksekten uçmak yükselen piyasa değeri size nasıl performans göstereceğini söylemeyebilir, ancak para kazanmak için nasıl performans göstermesi gerektiğini belirler. Değerlemesi, bir yarışçının ulaşması gereken hızı belirler. Gelecekte Tesla'nın hızı düşmeden devam edebilir, ancak yeni yatırımcılar için kazanacak kadar hızlı gidememesi de olasılıklar arasında.


Biraz gerçekçi olalım ve Tesla'dan yıllık %7 getiri isteyeceğinizi varsayalım. Büyük başlangıç ​​fiyatını ve hisse senedinin nasıl ücret alacağına dair çılgınca farklı görüşleri tarttığınızda bu pek de harika değil. Ayrıca, övülen bir büyüme oyunu olarak Tesla'nın temettü ödemeyeceğini ve tüm karını büyümeyi hızlandırmak için yeniden yatıracağını tahmin edeceğiz. Bu senaryoda, bugünkü 417 milyar dolardan 2030 ortalarında 834 milyar dolara yükselen değerlemenin 10 yıl içinde iki katına çıkması gerekecek.


Tesla'nın 10 yıl sonra ne kadar kazanması gerekir? Bu, ileriye dönük fiyat / kazanç oranına bağlıdır.


Herhangi bir büyük otomobil üreticisinin sektörde on yıllardan sonra kaçak bir büyüme aracı olarak kalması pek olası değil, ancak Tesla'ya 2030'da cömert bir 25 katı verebilecek, bu da yatırımcıların hala endüstriden daha iyi oranlarda parlamasını beklediği anlamına geliyor. Bu durumda, Tesla'nın 2030 yazına kadar GAAP net karında 26,4 milyar dolarlık (33,4 milyar dolar vergi öncesi,%21 daha az kurumsal oran) kaydetmesi gerekecektir.


Tesla'nın bugünkü ve gelecekteki rakiplerinin durumuyla birlikte nereye gitmesi gerektiğini daha iyi karşılaştırmak için 2020 dolar cinsinden 26,6 milyar dolarlık yükü düşünün. %2 enflasyonda 26,4 milyar dolar 21,64 milyar dolara eşittir. Tesla'nın 2019'da 862 milyon dolar zarar açıkladığı ve mütevazı bir 799 milyon dolarlık serbest nakit akışı yarattığı düşünüldüğünde, bu büyük bir rakam. Bu rakam, piyasa değerine göre 462'den 1'e oldukça küçük bir rakam.


Ancak Tesla sadece bir araba şirketi değil. Gelirlerinin% 15'ini enerji üretimi, depolaması ve hizmetlerden elde ediyor. Tesla'nın gelecekte satışlarının ve kârının% 85'ini otomobillerden elde ettiğini varsayacağız. Bu durumda, karı, 10 yıl içinde başarı yol haritamızda 18.4 milyar dolara (21.64 milyar doların% 85'i) ulaşacaktır.


Tesla'nın satışlarının 2020 doları olarak ölçüldüğünde 18,4 milyar dolar net kar elde etmesi için ne kadar büyümesi gerekir? Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinin elde ettiği en yüksek net kar marjları, BMW ve Toyota tarafından yayınlanan% 8'in ortalarındaydı. Tesla'ya inanan biri gibi davranacağız ve satışlardan %9'luk bir net gelir marjı elde edeceğini tahmin edilebilir.


Bu matematik Tesla'nın 2030 gelirlerini bir kez daha bugünün doları cinsinden 204 milyar dolara koyuyor. Bu, 2019 geliri VW (280 milyar dolar) ve Toyota (275 milyar dolar) ile ölçülen en büyük iki otomobil üreticisinin yaklaşık dörtte üçü.


Olası değil gibi görünüyor. Tesla geçen yıl 24.6 milyar dolar gelir elde etti. 2030'a kadar 204 milyar dolara ulaşmak için, satışlarının enflasyona göre ayarlanmış olarak yılda %23 (veya %25, ​​TÜFE'de yıllık %2 artış ekleyerek) artması gerekecek.


Tesla'nın VW ve Toyota gibi bir kitlesel pazar tedarikçisi olmadığını unutmayın. Özelliği pahalı modellerdir. 2019 yılında, müşterilere teslim ettiği otomobillerde ortalama 57.600 ABD doları rezervasyon yaptı. Öyleyse, bugünün standartlarına göre, Tesla'yı size para kazanma hedefimize ulaştıracak araba hacmi nedir?


204 milyar dolarlık satışa ulaşmak için her biri bugünün 58.000 ABD doları üreten 3,5 milyon EV'nin satışı gerekir. Yapılabilir mi? 2019'da tüm lüks otomobil evreninin küresel gelirleri yaklaşık 650 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yani Tesla'nın toplam pazarın %31'ini ele geçirmesi gerekecek. Geçen yıl dolar payı %4'ün altındaydı. Tüm sektör 10 milyondan az araçtan oluşuyor, bu nedenle Tesla dünyanın yüksek fiyatlı otomobillerinin üçte birinden fazlasını satacak.


Rakamları yakalamak için Tesla'nın tüm küresel lüks otomobil pazarının dörtte birini ele geçirmesi gerekiyor. Bu, Daimler ve BMW gibilerinin kaybedeceği 25 puanlık pazar payı. Bu kadar büyük bir değişim bile imkansız görünüyor çünkü bu rakipler fiyatları düşürerek, yol performansını artırarak ve özellikler ekleyerek Tesla ile her noktada mücadele edecekler.


Tesla hayranları, büyük bir "isteğe bağlılığa" sahip olduğunu savunuyor. Diğer otomobil üreticilerine pil tedarik ederek veya yeni teknolojiler uygulayarak Tesla satmanın dışında büyük satışlar ve karlar yaratabilir. Bununla birlikte, analizimizin, Tesla'nın işlerinin %15'i olan otomobil dışı sektörün de gelecekte %20 artı oranlarda devasa bir büyüme göstereceğini varsaydığını belirtmek önemlidir. Aksi takdirde Tesla, hedefleri vurmakta daha fazla sorun yaşayabilir.


Bir anlamda Tesla, hisse senedi fiyatını arşa yükselten abartılı tahminlerin kurbanı olacak gibi görünüyor. Aşırı iyimserlikleri, bugünün yatırımcılarının kar etmesini imkansız hale getirdi. Tesla hissesi bir gün iyi bir anlaşma şartı olabilir, ancak yalnızca yükselişi kadar ilerleyen günlerde bir düşüş yaşanır mı? Hayat süprizlerle dolu.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page