top of page
Ara

Tesla gelir rekoru kırıyor, kâr etmeye devam ediyor

Araç teslimatlarında yaşanan artış ve diğer otomobil üreticilerine çevre düzenleme kredilerinin satışı ile canlandı

Tesla, geçtiğimiz Çarşamba günü, araç teslimatlarındaki artış ve diğer otomobil üreticilerine çevre düzenleme kredilerinin satışındaki artışla desteklenen, 8.8 milyar dolarlık rekor gelirle beşinci ardışık üç aylık kârâ geçtiğini bildirdi.


Elektrikli otomobil üreticisi, bu yılın sonuna kadar yarım milyon araç teslim etme hedefini de doğruladı ve bu hedef, dördüncü çeyrekte araç satışlarını önemli ölçüde artırmasını gerektirecek.


Tesla, bu yıl 500.000 araç üretip teslim edecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi, ancak hedefine ulaşmanın daha zor hale geldiğini de sözlerine ekledi. Şirket, "Bu hedefe ulaşmak, öncelikle Model Y ve Şangay üretimindeki çeyreklik artışlara bağlı" dedi.


Bir konferans görüşmesi sırasında bir analist tarafından Tesla'nın fabrikalarının mevcut maksimum kapasitesine bağlı olarak önümüzdeki yıl 840.000 ila 1 milyon araç teslim etmeyi amaçlayıp amaçlamadığı sorulduğunda, İcra Kurulu Başkanı Elon Musk hedefin "o civarda" olduğunu söylerken, başka bir Tesla yöneticisi söyledi şirket gelecek çeyrekte rehberlik edecek.


Tesla, 2020'de daha geniş otomobil endüstrisindeki düşüş eğilimine karşı çıktı ve istikrarlı satışlar ve karlı çeyreklerle salgın ve ekonomik bir kargaşaya göğüs gerdi ve bu yıl hisselerini yaklaşık yüzde 400 artırdı.


Piyasa değeri

Tesla'nın 394,5 milyar dolarlık piyasa değeri, şirketin satış, gelir ve kârda rakiplerini geride bırakmasına rağmen, tüm küresel otomobil üreticileri arasında en büyüğü oldu.


Tesla'nın yükselişi, yatırımcıların elektrikli araçların geleceğine olan güvenini ve şirketin niş otomobil üreticisinden temiz otomobillerde küresel liderliğe geçişini vurguluyor.


Ancak Roth Capital Partners'da analist olan Craig Irwin, Tesla'nın liderliğinin yakında daralabileceği konusunda uyardı.


2024 yılına kadar yollara çıkması planlanan 400'den fazla yeni elektrikli araç modeline atıfta bulunarak, "Şirket, tıpkı bir boşlukta çalışıyormuş gibi inanılmaz derecede zengin bir şekilde değerlendiriliyor, ancak rakipler bunu yakalamak için öfkeyle çalışıyor" dedi.


General Motors Co Çarşamba günü Hummer kamyonetinin, Tesla'nın gelecek yıl üretime girmesi planlanan fütüristik Cybertruck ile rekabet edecek elektrikli bir versiyonunu açıkladı. Musk Çarşamba günü Cybertruck siparişlerinin 2022'de veya en erken 2021'in sonuna doğru teslim edileceğini söyledi.


Eylül ayında Tesla, daha ağır, daha fazla enerji yoğun araçlar da dahil olmak üzere büyüyen bir filoya güç sağlamak için kurum içinde daha büyük hücreler üreterek pil üretim maliyetlerini azaltma planlarını açıkladı. Ancak Musk Çarşamba günü, şirketin 2022'den önce dahili hücre üretimine bağımlı olmayacağını söyledi ve Tesla'nın harici pil tedarikçileri Panasonic Corp, LG Chem ve CATL'ye güvenmeye devam edeceğini öne sürdü.


Tam otomatik sürüş

Ayrıca Tesla'nın “Tam Kendi Kendine Sürüş” olarak adlandırdığı şeyi bu yılın sonuna kadar daha yaygın bir şekilde piyasaya süreceğini söyledi. Tesla Çarşamba günü, açıklanmayan sayıda "uzman, dikkatli" sürücünün bir pilot lansmanında bu özelliği başlattı.


Musk, birkaç yıldır tamamen otonom özellikler vaat ediyor ve Tesla alıcıları, sonunda yükseltmeyi alma umuduyla 8.000 dolar ödeyebilir. Güvenlik grupları, "Tam Kendi Kendine Sürüş" terimini tehlikeli bir şekilde yanıltıcı olarak eleştirdi ve sistemin yalnızca sınırlı kullanım durumlarında çalışabilmesi bekleniyor. Gelir, bir önceki yılki 6.30 milyar dolardan 8.77 milyar dolara yükseldi. Refinitiv'in IBES verilerine göre analistler 8.36 milyar dolarlık gelir bekliyordu.


Tesla, kalemler hariç olmak üzere hisse başına 76 sent kar açıkladı. Musk'a verilen hisse bazlı tazminat ödülleri hariç 331 milyon dolar veya 874 milyon dolarlık net gelir bildirdi.


Kredi desteği ile satışından elde edilen gelir 397 milyon doları buldu. Bu gelir olmasaydı, Tesla karlı bir çeyrek elde etmesi pek mümkün görünmüyordu. Bu yıl şimdiye kadar, düzenleyici krediler 1.18 milyar $ veya toplam otomotiv gelirinin yüzde 7'sini oluşturuyor.


Yaklaşık bir yıl önce Kaliforniya ve diğer ABD eyaletleri, üretici başına satılan sıfır emisyonlu araçların zorunlu payını artırdığında, kirlilik kredileri Tesla için daha anlamlı bir gelir kaynağı haline geldi. Rakipler daha fazla elektrikli araç satmaya başladıkça, bu gelirin kuruması bekleniyor.


Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toparlanmanın durgunlaşmasıyla ve Avrupa'da virüs salgınının ikinci dalgasıyla mücadele ederken, bazı analistler Tesla için umutlarını, tüketiciler pandeminin etkilerinden kurtuldukça iyileşmeye başlayan Çin'e bağlıyorlar.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page