top of page
Ara

Stripe, Nijeryalı start-up Paystack'i 200 milyon dolardan fazla satın aldı

Patrick ve John Collison liderliğindeki şirket daha önce Paystack'e 8 milyon dolarlık yatırım yapmıştı

Stripe, Nijeryalı ödemeler başlangıç ​​Paystack'i bugüne kadarki en büyük satın alımında açıklanmayan bir meblağ karşılığında satın alacak. Tahmini rakam 200 milyon dolar üzerinde.


On yıl önce Limerick doğumlu kardeşler Patrick ve John Collison tarafından kurulan şirket, iki yıl önce Paystack için 8 milyon dolarlık Seri A kurucu turu yönetti.


TechCrunch, devralmaya 200 milyon $ 'ın (171 milyon €) üzerinde değer biçmesine rağmen, anlaşmayla ilgili hiçbir finansal ayrıntı açıklanmadı.


Ocak 2016'da Lagos'ta Shola Akinlade ve Ezra Olubi tarafından kurulan Paystack, işletmelerin web sitelerinde veya mobil uygulamalarında kredi kartı, banka kartı, para transferi ve mobil para yoluyla ödeme kabul etmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi. Şirket 100'den fazla kişiyi istihdam etmektedir.


Paystack’in ödemeler arayüzü aracılığıyla müşteriler yerel ve uluslararası kartlarla veya doğrudan banka hesaplarından ödeme yapabilir. Paystack ayrıca mobil para, QR kodu ve USSD ödemeleri dahil olmak üzere yerelleştirilmiş ödeme kanallarını destekler. Satıcıları ters ibrazlardan korumak için her ödeme sahtekarlık izleme sistemleri tarafından taranır ve Paystack'in doğrudan banka entegrasyonları yüksek işlem başarı oranları sağlıyor.


Tahsilatlar, ödemeler, kimlik doğrulama, raporlama ve ticaret araçlarını içeren Paystack'in paketi Nijerya ve Gana'daki 60.000 işletme tarafından kullanılıyor. Nijerya'daki tüm çevrimiçi işlemlerin yarısından fazlasını işleyen şirket, Güney Afrika'da da yeni bir pilot uygulamaya başladı ve diğer ülkelere geçmeyi planlıyor.


Şirket hız kazandı

Stripe, Paystack’in Afrika’daki genişleme planlarını hızlandırmak için ek kaynaklar sağlamak olduğunu ve başlangıçta bağımsız bir iş olarak devam edeceğini söyledi. Zamanla, Stripe’in 42 ülkeyi kapsayan küresel ödemeler ve hazine ağına katkıda bulunması bekleniyor.


Akinlade, "Paystack, Afrika'daki modern işletmeler için bir büyüme motorudur ve misyonu ve değerleri bizimkiyle çok uyumlu olan Stripe ile kıtadaki dönüştürücü işletmeleri beslemek için güçlerimizi birleştirmekten daha heyecanlı olamazdık" dedi.


Stripe'a göre Afrika internet ekonomisi, bölgedeki çevrimiçi ticaret hacmi küresel ortalamadan yüzde 75 daha hızlı bir şekilde yıllık yüzde 21 artarak hızla büyüyor. Afrika bugün dünya nüfusunun yüzde 17'sini temsil ederken, şu anda çevrimiçi ticaretinin yalnızca yüzde 2'sini oluşturuyor.


Stripe’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki (EMEA) iş lideri Matt Henderson, "Bu satın alma, Paystack'e yeni ürünler geliştirmek, daha fazla işletmeyi desteklemek ve hiper parçalanmış Afrika ödemeleri pazarını konsolide etmek için kaynak sağlayacak" dedi.


"Bundan sonra ne inşa edeceklerini ve büyümelerinin Afrika teknoloji ekosistemini nasıl güçlendirebileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz" diye ekledi.


Paystack anlaşması, Stripe’in bugüne kadarki en büyük satın alımı olarak tarihe geçti.


Bu yılın başlarında destekçilerden ilave 600 milyon dolar topladıktan sonra yaklaşık 36 milyar dolar değerinde olan Stripe, 2010 yılında Collison kardeşler tarafından kuruldu. İrlanda'da yaklaşık 300'ü dahil olmak üzere dünya çapında 2.800'den fazla kişiyi istihdam ediyor.


Şirket, son zamanlarda ABD'deki veri değişim şirketi Stedi ve Filipinler merkezli çevrimiçi ödeme platformu PayMongo için büyük finansman turlarına katılarak, gelecek vaat eden yeni girişimlere yatırımını artırıyor.


Geçen yıl, açıklanmayan bir meblağ karşılığında İrlandalı start-up Touchtech Payments'ı satın aldı.


Diğer yatırımlar arasında dijital meydan okuyucu banka Monzo'nun desteklenmesi ve geçen yıl gençleri hedefleyen bir mobil bankacılık girişimi olan Step için 22,5 milyon dolarlık bir finansman turuna katılmak yer alıyor.

0 yorum
bottom of page