top of page
Ara

Square, Tidal'ı 300 Milyon Dolara satın aldı

Jay-Z liderliğindeki düşük performanslı müzik akışı hizmeti, fintech devine katılıyor

Square, Tidal'ı 300 Milyon Dolara satın aldı

Finansal hizmetler şirketi Square, 4 Mart'ta Tidal'ın çoğunluk hissesini 297 milyon Dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Zaten bilmiyorsanız, Tidal, müzik devi Jay-Z ve diğer sanatçılar tarafından yüksek kaliteli ve özel içeriği dijital çağa getirmek için kurulan bir müzik yayın hizmetidir. Hizmet hiçbir zaman gerçekten alev almadı, ancak yönetim bunun Square şemsiyesi altında değişebileceğini umuyor.


Ancak bir müzik akışı hizmeti bir finansal hizmetler ve teknoloji şirketine nasıl uyuyor? Bir bakalım ve bazı cevaplar bulabilecek miyiz görelim.


Square ne elde edecek?

İlk bakışta, Square Tidal satın alımıyla pek bir şey kazanmış gibi görünmüyor. Hizmet, başlangıçtan bu yana, geçici özel pencereleri ve birinci sınıf ses kalitesiyle, ana akım tüketiciler arasında hiçbir zaman gerçekten yankılanmayan bir şekilde dağıldı. Analistler, en iyi ihtimalle, şirketin müzik akışı pazarının %5'ine sahip olduğunu tahmin ederek, müzik akışı hizmeti liderleri Spotify Technology, Apple ve Amazon'un pazar paylarının gerisinde kalıyor.


Tidal kendi başına harika bir işletme gibi görünmese de (başladığından beri her yıl para kaybetti), Square tarafından emilirken Tidal'daki hisselerinin bir kısmını elinde tutacak olan Jay-Z gibi sanatçılara ait. Jay-Z, Square'de yönetim kurulunda yer alan aktif bir rol alan tek sanatçıdır.


Satın alma neden işe yarayabilir?

Satın alma sonrası Square CEO'su Jack Dorsey, anlaşmanın arkasındaki bazı gerekçeleri tweetledi. Görünüşe göre tez iki ana noktayı kapsıyor.


Bunun bir nedeni, Square'in hızla büyüyen kişisel finans uygulaması olan Cash App ile sanatçı bağlantılarını ilerletmekti. Uygulama, hip-hop topluluğu içinde çok büyüktür, bu nedenle Tidal'ın tüm sanatçı sahiplerinin / ortaklarının Cash App'i bağlaması ve tanıtması, her iki hizmete de daha fazla kullanıcı getirmeye yardımcı olabilir.


İkinci neden ve yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken daha önemli olan, Dorsey'in, Square'in satıcı ekosistemindeki sanatçılar için neler yapabileceğini düşündüğüdür. Square'in restoranlar ve küçük işletmeler için inşa ettiği gibi, Dorsey de "Sanatçılar için Meydan" veya adı ne olursa olsun inşa edebileceğini düşünüyor. Bu, bir e-ticaret platformunu, canlı şovlar için ödemeleri iyileştirmeyi ve hatta yaratıcıları finanse etmeyi içerebilir. Buradaki fikir, Square ve Tidal'ın inşa etmeye karar verdiği her şeyin, sanatçıların çalışmaları için para kazanmalarına yardımcı olmaya odaklanacağıdır.


Ya işler ters giderse?

Bir "Sanatçılar Meydanı" platformu etrafındaki tüm bu fikirler veya Cash App ile daha fazla entegrasyon kulağa harika geliyor. Peki bu araçlardan herhangi birini oluşturmak için Square'in neden Tidal'ı edinmesi gerekiyor? Dışarıdan birinin bakış açısına göre, Square'in bir müzik yayın hizmetine sahip olması, sanatçılar için bir finansal platform oluşturmaya çalışırken ona bu kadar avantaj sağlıyormuş gibi görünmüyor.


Ayrıca, Tidal'ın yılda 55 milyon dolar kaybettiği bildiriliyor. Square'in mali durumuna göre çok büyük olmasa da, işi tamamen değiştiremedikleri sürece kar üzerinde tutarlı bir engel olacaktır. Birkaç yıl içinde Square, sanatçılar için finansal platformunu oluşturmada başarılı olsa bile hizmeti tamamen kapatırsa şaşırmayın.


Yatırımcılar için fikir

Genel olarak, bu Tidal satın alımında göründüğünden daha fazlası var gibi görünüyor. Square dünyanın dört bir yanındaki müzisyenler için finans merkezi olabilirse, 10 yıl sonra geriye dönüp bunun harika bir anlaşma olduğunu düşünebiliriz. Ancak, hisse senedinin mevcut piyasa değerinin yalnızca %0,3'ünde, ortaklık başarısızlıkla sonuçlansa bile, uzun vadede Square'in işlerine maddi olarak zarar vermeyecek.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page