top of page
Ara

Spotify, 'sesli kitaplar' özelliğini test ediyor

Cynthia Erivo'nun 'Persuasion' anlatımı ve Hilary Swank'ın 'The Awakening' anlatımı da dahil olmak üzere dokuz klasik sesli kitap artık Spotify'da yerini aldı

Spotify Pazartesi günü platformunda küçük bir özel sesli kitap kayıtları koleksiyonu yayınladı ve bu, müzik dışı programlama kütüphanesini genişletmeye devam etme konusundaki ilgisini işaret eden bir hareket.


Şirket, sürümü, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olmak için düzenli olarak yürüttüğü birçok testten biri olarak nitelendiriyor, ancak girişim başarılı bir şekilde, Amazon'un sahibi olduğu Audible da dahil olmak üzere, alandaki devlerle nasıl mücadele edileceği konusunda bir yol haritası sağlayabilir.


Spotify'da şu anda mevcut olan dokuz sesli kitabın tümü kamu malı, ancak orijinal kayıtlar akış platformuna özeldir. David Dobrik, Mary Shelley'nin Frankenstein'ını anlatır; Forest Whitaker, Frederick Douglass anı kitabını okuyan Amerikan Köle Frederick Douglass'ın Hayatı Anlatısı; Hilary Swank, Kate Chopin'in yazdığı The Awakening'i; ve Cynthia Erivo, Jane Austen’ın Persuasion'ı okuyor.


Spotify'ın koleksiyonun bir parçası olarak yayınladığı diğer başlıklar ise Audra McDonald tarafından anlatılan Jean Toomer's Cane; Charles Dickens’ın anlattığı Büyük Beklentiler; James Langton; Sarah Coombs'un anlattığı Charlotte Bronte’dan Jane Eyre; Bahni Turpin'in anlattığı Nella Larsen'in Passing'i; ve Santino Fontana'nın anlattığı Stephen Crane’in Red Badge of Courage’i dahil.


Spotify, sesli kitaplara eşlik etmek için, Harvard profesörü Glenda Carpio'nun her kitabın tarihini araştırdığı ve modern bir izleyici için anlatıları ve konuları ayrıştırdığı 'Spotify'da Klasikler' dizisi görevlendirdi.


Sesli kitaplar Spotify'da tamamen yeni değildir. Hizmet, bir avuç başlık sunuyor, ancak programlamayı kullanıcılarına tanıtmak için çok az şey yaptı. Geçtiğimiz bahar Spotify, Harry Potter serisinin ilk kitabı olan Harry Potter ve Büyücünün Taşı'nı Daniel Radcliffe, David Beckham ve Dakota Fanning gibi ünlülerin okuduğu bölümlerle platformuna getirdi.


Spotify’ın Alman kullanıcıları arasında sesli kitapların popülerliği CEO Daniel Ek’e şirketin Spotify’ın programına müzik dışı programlar eklemeyi keşfetmesi gerektiğini ilk işaret etti. 2019'un başlarında, şirketin "büyük bir ses fırsatından" yararlanma çabasının bir parçası olarak iki podcast şirketi - Gimlet Media ve Anchor - satın alacağını duyurdu. Şirket, son iki yılını bir dizi yüksek profilli satın alma ve Barack ve Michelle Obama, Prens Harry ve Meghan Markle ve Joe Rogan dahil olmak üzere yeteneklerle özel veya orijinal podcasting anlaşmaları yaparak geçirdi. Şu anda platformunda 1,9 milyon podcast var ve 320 milyon aylık aktif kullanıcısının yüzde 22'sinin 2020'nin üçüncü çeyreğinde bu içerikle etkileşime girdiğini söylüyor.


Sesli kitaplar, Spotify'ın peşinden gidebileceği başka bir büyük ses pazarı sunuyor. Grand View Research'ün bir raporuna göre, yalnızca ABD'de sesli kitap pazarı 2019'da yaklaşık 2,7 milyar dolar değerinde idi. Kendisini dünyanın en büyük sesli kitap üreticisi olarak adlandıran Audible, ABD'de nispeten az rekabetle karşılaştı ve son yıllarda orijinal programlamaya ve podcast içeriğine de yoğun bir şekilde yatırım yapmaya başladı.


Spotify'ın daha sonra sesli kitap almaya çalışacağına dair işaretler vardı. Yaz boyunca, şirket bir sesli kitap başkanı için bir iş ilanı yayınladı.


Spotify’ın yeni klasik sesli kitap koleksiyonu tüm dünyada ücretsiz olarak sunulacak ancak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Almanya gibi İngilizce konuşulan pazarlarda tanıtılacak.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page