top of page
Ara

Sosyal medya stratejinizi geliştirmenin 7 yaratıcı yolu

Marka sesinizi açıkça ifade eden, sponsorlu ve organik yöntemlerin bir karışımını kullanan ve takipçilere zevk veren çok kanallı bir sosyal medya stratejisi geliştirmenin yolları

Sosyal medya stratejinizi geliştirmenin 7 yaratıcı yolu

İş dünyası ve siyasi yorumcular arasında son zamanlarda yapılan eleştirilere rağmen, sosyal medya ağları en önemli ve birleştirici internet platformlarından bazıları olmaya devam ediyor. 2,5 milyardan fazla insan sosyal medya ağlarını kullanıyor ve bu sayının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.


Pazarlamacılar Instagram, Facebook ve Snapchat gibi kanallardan en iyi şekilde yararlanmak için hashtag ve emojilerden daha fazlasına güvenmelidir. Dünyanın en başarılı sosyal medya pazarlamacıları, marka farkındalığını artıran, yeni işleri yönlendiren ve takipçileri memnun eden belirli bir dünya görüşünü ifade etmek için tasarlanmış çeşitli karmaşık stratejilere güveniyor.


Seçkin sosyal medya pazarlamacıları tarafından kullanılan stratejileri izleyerek sosyal medya performansınızı önemli ölçüde iyileştirebileceğiniz yedi yaratıcı yönteme bakalım.


1. Çok kanallı bir yaklaşım geliştirin

Sadece birkaç yıl önce Twitter, sosyal medya pazarlamacılarının başvurduğu platformdu. Bundan sonra, Facebook, pazarlamacılar için en iyi sosyal ağ olarak yerini aldı. Günümüzde çoğu pazarlamacının kullanıcılara ulaşmak için Instagram'ı tercih ettiği görülüyor.


Gelecekte hangi sosyal medya ağının sosyal medya pazarlamacılarının sevgilisi olacağını bilemiyoruz. Pazarlamacılar, yalnızca bir sosyal ağa odaklanmanın tehlikeli olduğunu kabul etmelidir. Bunun yerine, pazarlamacılar hedef kitle hakkında bir anlayış geliştirmelidir. Birçok kişi farklı amaçlar için çeşitli ağlar kullanır.


Benzer şekilde, sosyal medya pazarlamacıları, potansiyel müşterilere ve müşterilere ulaşmak için çok kanallı bir yaklaşım benimsemelidir. Kullanıcıları markanızı hizmetlerde takip etmeye teşvik etmek için her platformun benzersiz şekillerde kullanıldığından emin olun.


2. Etkileyici pazarlamasına yatırım yapın

Yakın tarihli bir araştırmaya göre, etkileyici pazarlamaya yatırım yapan pazarlamacıların yaklaşık yüzde 95'i bunun etkili olduğuna inanıyor. Nike, KitchenAid ve Rolex gibi dünyanın önde gelen markalarından bazıları, sosyal medya kullanıcılarına ulaşmak için etkileyici pazarlamaya güveniyor.


İnternet kullanıcıları, geleneksel reklamlara karşı giderek daha ihtiyatlı hale geliyor. Öyle ki, kullanıcılar sosyal ağlarda belirgin şekilde yerleştirilmiş görüntülü reklamları basitçe görmezden geldikleri "reklam körlüğü - Reklam körlüğü müşterinin web sitelerindeki reklamları görmezden gelmesidir" geliştirdiler.


Bununla mücadele etmek için bazı markalar, hedef kitlelerle bağlantılar kurmak için sosyal medya etkileyicileri tarafından oluşturulan sponsorlu içeriğe güveniyor.


3. Mümkün olduğunca çabuk yorum yapanlarla iletişime geçin

Çoğu sosyal medya platformu, hangi içeriğin belirgin şekilde görüntülendiğini ve hangi içeriğin gömülü olduğunu belirlemek için algoritmalara güvenir. Facebook ve Instagram, hangi içeriğin gösterilip gösterilmemesi gerektiğini belirlemede birincil faktör olarak “katılımı” kullanır.


Önemli bir etkileşim biçimi yorumlardır. Daha fazla yorum alan gönderiler, genellikle sosyal medya beslemelerinde ve Instagram'ın Keşfedin sayfası gibi keşif sayfalarında daha belirgin bir şekilde görüntülenir.


Hedef kitlenizin üyelerini içeriğinizle anlamlı şekillerde etkileşime girmeye teşvik etmek için, kullanıcı yorumlarına anında tepki vermeye hazır bir sosyal medya izleyicisine sahip olun. Yorumlara ne kadar hızlı tepki verirseniz, diğer kullanıcıların da içeriğinizle ilgilenme olasılığı o kadar artar. Marka üzerinde ve benzersiz hissettirecek şekilde yorum yapabiliyorsanız, hedef kitlenizdeki marka duyarlılığını bile geliştirebilirsiniz.


Örneğin, Wendy's'deki bir sosyal medya yöneticisinin çalışmasını ele alalım. Çalışmaları, internet trolleriyle yüzleşen esprili ve markaya uygun tepkilerin bir sonucu olarak ulusal medyanın ilgisini çekti.


4. Benzer kitleler aracılığıyla erişimi artırın

Harika sosyal medya pazarlaması, erişimi artırmak için yalnızca organik içeriğe dayanmaz. Ayrıca, özellikle net bir strateji belirledikten sonra, erişimi artırmak için bazı ücretli unsurları da içermelidir.


Benzer izleyiciler, ideal müşteri profilinize benzer kullanıcılarla bağlantı kurmanıza yardımcı olmak için sosyal ağlar tarafından geliştirilen algoritmalara güvenir. Facebook gibi bir platforma en iyi müşterilerinizle ilişkilendirilmiş e-posta adreslerinin bir listesini yüklemeniz yeterlidir; Facebook, benzer bir demografik ve psikografik yapıya sahip diğer kullanıcıları tanımlayacaktır.


Ardından, izleyicileri web sitenize veya işletme sayfanıza çekmek için reklamlar yayınlayabilirsiniz. Zamanla, bu strateji, takip eden daha sağlıklı bir sosyal medyayı hızla büyütmenize yardımcı olacaktır.


5. Strateji başarısını platform üzerinde ve yerinde ölçümlerle ölçün

Analytics, sosyal stratejinizin işe yarayıp yaramadığını anlamanın en iyi yoludur. Elbette, takipçi artışı, katılım ve dağıtım gibi platform içi ölçümleri ölçmek en iyisidir. Ancak sahadaki performansı da ölçmeye değer.


Örneğin, markanızla sosyal ağlarda etkileşim kuran kullanıcıları web sitenize çekebiliyor musunuz? Öyleyse, bu web sitesi ziyaretçileri nasıl davranıyor? Hemen sayfadan ayrılıyorlar mı (zıplıyorlar) yoksa içeriği derinlemesine mi inceliyorlar?


Google Analytics gibi bir araç kullanarak ne bulduğunuza bağlı olarak, mevcut stratejinizin anlamlı ticari sonuçlara yol açıp açmayacağını bilirsiniz.


6. Açık ve benzersiz bir marka kimliği oluşturun

Sosyal ağlar, kullanıcıların sosyal medya beslemeleri içinde yaptıklarını ve istemediklerini sürekli olarak yeniden değerlendirdikleri kalabalık yerlerdir. Bu nedenle, kuruluşunuzun açık ve çekici bir marka kimliği geliştirmesi çok önemlidir. Aksi takdirde, sosyal medyadaki varlığınız başka bir markanın bir türevi olacaktır.


Uyumlu bir hikaye anlatmak için multimedya içeriğinin bir karışımını kullanarak açık ve benzersiz bir marka kimliğini yeni şekillerde ifade eden bir strateji geliştirin.


7. İnsanları memnun etmenin yaratıcı yollarını bulun

Ortalama bir kişi olumlu bir müşteri hizmeti deneyimini diğer 9 kişiyle paylaşır. Sosyal medya kullanıcılarını memnun etmenin yaratıcı yollarını bulmak, büyütme ve kulaktan kulağa iletişim yoluyla organik bir takipçi kitlesi oluşturmanın harika bir yoludur.


Bir editoryal takvim geliştirin ve takipçilerin kendileri ve kuruluşunuz hakkında iyi hissetmelerini sağlayan keyifli anlar eklediğinizden emin olun. Bunu yapmak için en bariz fırsat, büyük dünya olayları ve tatiller sırasındadır, ancak eğlenceli ve markaya uygun eğlenceli bir hafta içi video geliştirmek, sosyal medya kullanıcılarına beklenmedik bir şekilde neşe getirmenin harika bir yolu olabilir.


Sosyal medya ortamı sürekli değişiyor ve pazarlama taktikleri de değişiyor. Ancak, taktikler değişecek olsa da, bu makalede ana hatları verilen stratejiler aynı kalacaktır.


Marka sesinizi açıkça ifade eden, ücretli ve organik yöntemlerin bir karışımını kullanan ve takipçilere zevk veren çok kanallı bir sosyal medya stratejisi geliştirin. Zamanla, organizasyonunuza büyük işler getirebilecek anlamlı bir sosyal medya geliştirirsiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page