top of page
Ara

Son günlerin trendi giyilebilir cihazlar: tüketicileri cezbedecek birçok yeniliğe hazırlanıyor

Bazı tahminlere göre giyilebilir ürünler pazarı şu anda yıllık yaklaşık 70 milyar dolar değerinde ve bu çok büyük bir toplam satış rakamı

İster çalışma sürelerinizi takip etmek, ister uykunuzu izlemek veya güneş yanığından kaçınmaya çalışmak isteyin, büyük ve küçük şirketler tatil sezonunun en sıcak segmentlerinden birinde para kazanmaya çalışırken giyilebilir teknoloji pazarı büyüyor ve gelişiyor.


Bazı tahminlere göre giyilebilir ürünler pazarı şu anda yıllık yaklaşık 70 milyar dolar değerinde ve bu çok büyük bir toplam satış rakamı. Ancak bu, ikinci çeyrekte bazı ürünlerin arzını geçici olarak sınırlayan COVID ile ilgili üretim kesintileri nedeniyle yıllık bazda büyümede geçici bir durma anlamına geliyor.


Ancak daha uzun vadede, giyilebilir cihaz sektörünün yükselen gidişatı sağlam bir şekilde bozulmadan kalıyor. Tahminler, Apple ve Fitbit gibi erken pazara giriş yapmak isteyen bir dizi yeni kitlesel pazar şirketinden bir dizi yeni ürünle gelecek yıllar için çift haneli yüzde büyüme gerektiriyor.


Doymuş piyasalarda ürün kategorilerinin yeni versiyonlarının agresif fiyatlandırması, eskime döneminin belki de diğer herhangi bir sektördekinden daha hızlı gerçekleştiği teknoloji endüstrisinde bir normdur.


Sonuç olarak, şirketler giyilebilir ürünler ürün hattını dolu tutmayı hedeflediklerinden, yeniliğin hızı da eşsizdir. Bu, endüstri oyuncularının yalnızca daha önce var olmayan şeyleri icat etmelerini değil, aynı zamanda insanları yeni bir ürünün onsuz yaşayamayacakları bir şey olduğuna ikna etmelerini gerektirir.


International Data Corp. (IDC) cihazların araştırma direktörü Ramon Llamas, "Giyilebilir cihazlar ve hizmetler önümüzdeki çeyrekte birlikte gelişecek" dedi.


Verileri toplamak için giyilebilir cihazları "mükemmel cihaz" olarak nitelendirdi ve ardından bunları ilgili uygulamaları kullanarak eyleme dönüştürülebilir rehberlik ve hizmetlerle birleştirdi. Llamas, "Birlikte, kullanıcıya daha iyi kararlar vermeleri ve hedeflerine ulaşmaları için sanal bir koç sunuyorlar" dedi.


Kimler için mükemmel?

Giyilebilir teknoloji herkes için olmayabilir, ancak kişisel sağlıklarını dijital olarak analiz etmeye meyilli olanlar için, daha önce bir doktorun ofisinin dışında bulunmayan eşi görülmemiş düzeyde bir teşhis sunuyor.


Bazı durumlarda, giyilebilir teknolojinin yeni yinelemeleri, ana akım için "çok uzakta" olan veya kabul edilebilir modanın sınırlarını zorlayan ortaya çıkar. Örneğin, 2013 yılında piyasaya sürülen 1.500 $'lık Google Glass, halkın mali veya moda açısından hazır olmadığı, erken giyilebilir teknolojinin iyi bilinen bir örneğidir.


Dürüst olmak gerekirse, Google Glass hala var, ancak ürün şu anda ticari kullanıcılara pazarlanıyor ve bu, daha geniş giyilebilir cihazlar segmentinde potansiyel olarak büyük bir pazar haline geliyor.


Örneğin, Amazon Ağustos ayında Halo'yu piyasaya sürdüğünde, teknoloji meraklıları, insanlara tek boyutlu BMI'den daha iyi bir ağırlık hesaplaması sağlamak için cihazın yeni 3D görüntüleme kullanımını not aldı.


Amazon, Halo'nun "bir müşterinin sesindeki enerji ve pozitifliği analiz etmek için makine öğrenimini kullanan" çığır açan dinleme teknolojisi sunduğunu da vurguladı.


Nihayetinde, tüketiciler kendileri için hangi teknoloji düzeyinin doğru hissettirdiğine karar verecekler, ancak bu arada, gadget üreticileri kesinlikle en son teknoloji sınırları zorlamaya devam edecekler.


Bu arada, giyilebilir ürünler için en yeni sınır, doğrudan giysiye dikilen, spor ayakkabıların içine yerleştirilen ve hatta cilde yapışan sensörleri içerir.


Örneğin, bir Clarkson Üniversitesi araştırma ekibi, tüketicilerin ciltlerine takabilecekleri, çok fazla güneş aldıklarında kullanıcıları uyaran ucuz bir UV duyarlı sensörü mükemmelleştiriyor.


Clarkson’un kimya ve biyomoleküler bilim bölümü başkanı Profesör Silvana Andreescu, "[Sensörün] titanyumu güneşten gelen gibi UV ışığı ile etkinleştirildiğinde, boya bozulur ve rengi değiştirerek maruz kalmayı gösterir," dedi. Araştırma, her yıl 1,7 milyon Amerikalıya cilt kanseri teşhisi konduğu bir zamanda geliyor.


Hastanelere giderken ambulanslarda giyilebilir sensörlerin tıbbi çalışanlara hastaları tedavi etme konusunda veri (ve potansiyel hayat kurtaran bir sıçrama) sağlamak için kullanılması için başka çalışmalar da devam ediyor.


Yenilikler yeni başlıyor

Giyilebilir cihazların deneme-yanılma dünyasında kesinlikle bol miktarda ürün fiyaskosu ve yanlış hesaplamalar olacak olsa da, büyük teknoloji şirketlerinin sektördeki bir sonraki büyük şeyi belirlemek için yoğun bir şekilde yatırım yapmaya başladığı açıktır.


IDC Mobile Device Trackers araştırma müdürü Jitesh Ubrani, "Cihaz üreticileri aynı zamanda tüketicilerin birbirleriyle bağlantılı olarak birden fazla giyilebilir cihaz kullanmalarına olanak tanıyacak bir zemin hazırlıyorlar. Bu, tüketicilere ve satıcılara ek fayda getirebilecek güçlü bir yeni deneyim benzer." dedi.

0 yorum
bottom of page