top of page
Ara

Samsung beklentilerin üzerinde kâr elde etmeye devam ediyor

Koronavirüs salgını nedeniyle, insanların eve kapanması, oyundan, video akışına kadar yükselen çevrimiçi etkinlikler, yarı iletken satışlarını artırıyor.

Samsung’un beklenenden daha fazla kârı, COVID-19 salgını sırasında yerinde barınan insanlardan gelen internet kullanımındaki artışın, akıllı telefonlar ve diğer tüketici elektroniği talebindeki düşüşün telafi edilmesine yardımcı olacağını umuyor. Güney Kore’nin en büyük şirketindeki paylar Mart çeyreğinde 6,4 trilyon won (5,2 milyar $) işletme karı açıkladıktan sonra yüzde 3'ten fazla arttı ve ortalama analist tahmini %3,6'nın üzerinde seyrediyor. Salı günü yayınlanan ön sonuçlara göre satışlar %5 artışla 55 trilyon kazanım oldu. Şirket, net gelir ı veya bölüm performansının somut örneği anlamına gelmiyor. Bu rakam, bu ayın sonlarında nihai rakamlar çıkardığında netleşecek. Mart çeyrek sonuçlarını açıklayan ilk büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Samsung, yeni koronavirüs salgınının kısa vadede küresel elektronik sektörü üzerinde nasıl dengesiz bir etki yaptığını gösteriyor. Oyundan, video akışına kadar yükselen çevrimiçi etkinlikler, şirketin piyasaya sürülen amiral gemisi Galaxy S20 gibi gadget'larda daha da kötüleşen istihdam beklentileri olsa bile, internet ve Samsung’un en kârlı iş dünyası için yağlayıcı olan yarı iletkenlerin satışını artırıyor. Asya devinin sağlam performansı, Micron Technology’nin beklenenden daha güçlü bakış açısıyla esnek talaş talebine yönelik beklentilerin altını çiziyor. Bu, Tayvan Yarıiletken Üretim Şirketi ve Nanya Technology gibi Asyalı yonga üreticilerini kaldırdı. Şu anda, hükümetlerin serpintiyi en azından bir nesildeki potansiyel olarak en kötü küresel ekonomik şoktan hafifletip hafifletemeyeceğine bağlı.

“Şu anda yalnızca ikinci çeyreğin bir resmini yansıtabiliriz: sunucu yongalarındaki artan talep, ekran, mobil ve tüketici elektroniğinde bir çöküşü dengeleyebilir” diyor. “Sorun şu ki, COVID-19 salgını daha da devam ederse, sunucuların genişlemesindeki yükseliş eğiliminin bu yılın ikinci yarısında sürdürülebilir olacağını garanti edemeyiz.”

HI Investment & Securities Analyst, Song Myung-sup

Dünyanın en büyük bellek yongaları, telefonlar, ekranlar ve cihaz üreticisi olan Samsung, COVID-19'un ekonomik şoklarına geniş çapta maruz kalıyor. Salı günkü ralliye rağmen, şirketin hisseleri Ocak 2020 zirvesinden bu yana beşte bir oranında düştü. Salı günü açıklanan beklenenden daha iyi sonuç, Güney Kore'nin ilk çeyrekte dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 zayıflamasıyla denizaşırı ülkelere geri gönderilen gelirlerin değerinin yükselmesine yardımcı oldu. Eğer pandemi ikinci yarıya kadar devam ederse -en kötü durum senaryosu-, iç tartışmalara aşina olan insanlara göre, teknoloji devi kendi 2020 gelir projeksiyonlarını iki basamaklı bir oranda kaybetmeyi öngörüyor. Apple ve Huawei gibi rakiplerin ve müşterilerin yanı sıra bu çeyrekte tesis kapanmaları ve mağaza kapanışlarıyla boğuşuyor. Aynı zamanda, bellek yonga üreticileri, veri merkezlerinde ve bulut hizmeti operatörleri tarafından kullanılan DRAM ve flash bellek için artan talep ve fiyatlar yaşadılar. Samsung’un en rekabetçi ürünleri, Mart ayı başında piyasaya sürülen S20 cihazları istenen satış rakamlarına ulaşamadı. İlk çeyrekte şirket, çalışanlar arasında koronavirüs enfeksiyona önlem olarak, Gumi tesisini birkaç kez kapattı ve üretimin bir kısmının Vietnam'a kaydırdı. Büyük şehirlerin karantinaya alınması ve Kuzey Amerika'daki mağaza kapanışları genel olarak iş hayatını olumsuz etkiledi. Hana Financial Investment, Samsung'un 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre 71.5 milyon adede karşılık 62.2 milyon adet akıllı telefon sevkiyatı beklentiler arasında. HMC Securities kıdemli başkan yardımcısı Greg Roh, “Yarıiletken kazançları, bellek yongası fiyat artışlarının arkasında artmaya ayarlanmış gibi görünse de, bitmiş ürünler satan bölümler muhtemelen kazançlarının düşeceğini görmeleri yüksek ihtimal.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page