top of page
Ara

Reckitt Benckiser, Çin bebek maması işini 2.2 milyar dolarlık anlaşmayla satıyor

Şirket, birkaç yıldır tüketim malları şirketinin büyümesine ağırlık veriyor

Reckitt Benckiser, Çin bebek maması işini 2.2 milyar dolarlık anlaşmayla satıyor

Reckitt Benckiser, Çin'deki bebek maması işini özel sermaye şirketi Primavera'ya satışı doğruladı, şirket yıllardır büyümesine ağırlık veren bir bölünmeye son vermek istiyor.


Anlaşma kapsamında, birimi 2.2 milyar dolar olarak değerlendiriyor. İngiltere merkezli tüketim ürünleri şirketi, borçlarını ödemek için kullanacağı işlemden yaklaşık 1,3 milyar dolar nakit almayı beklediğini ve Cumartesi günü yaptığı açıklamada, birimin yüzde 8 hissesini elinde tutacağını söyledi. Şirketin CEO'su Laxman Narasimhan yaptığı açıklamada, anlaşmanın Reckitt'in "büyümeyi canlandırmasına ve uzun vadeli değer yaratmasına" yardımcı olacağını ve grubun "aktif ve kararlı bir şekilde portföyümüzü yönettiğini" de sözlerine ekledi.


Reckitt, 2017 yılında ABD'li bebek sütü grubu Mead Johnson'ı 13 milyar sterlinlik bir anlaşmayla satın alarak bebek maması işine girdi; bu, eski CEO Rakesh Kapoor'un şirketi daha yüksek marjlı tüketici sağlık ürünlerine yeniden odaklama çabasının bir parçasıydı. Birim Enfamil gibi markalar yapar. Ancak o zamandan beri, kısmen düşen Çin doğum oranları ve yerel rekabet nedeniyle zorluklarla karşılaştı. Geçen yıl, Reckitt, Mead Johnson'ın satın alınmasında 5 milyar sterlinlik bir değer düşüklüğü alarak önceki defter değerinin neredeyse üçte birini kaybetti.


2018'de, işletmenin Hollanda bebek maması fabrikasında bir üretim kesintisi, Reckitt'i müşteri talebini karşılayamaz hale getirerek şirketin gelirlerini 70 milyon sterlin düşürdü ve hisse fiyatını düşürdü. Jefferies'te bir analist olan Martin Deboo, Mart ayında Reckitt'in hissedarlarının “neredeyse her ne pahasına olursa olsun [Çin bebek maması işinden] çıkmaktan mutlu olacağını” düşündüğünü söyledi. Reckitt, birimin şerefiyesini ve maddi olmayan duran varlıklarını yeniden ölçtüğü için Primavera'ya yapılan satış sonucunda yaklaşık 2,5 milyar sterlin net zarar beklediğini de sözlerine ekledi. Şirketin bebek maması bölümü bir bütün olarak 2021'in ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 7,4 satış düşüşü bildirdi.


Anlaşmaya göre daha önce Alibaba, Ant Group ve ByteDance'e yatırım yapan Primavera, Reckitt'in Hollanda'nın Nijmegen kentindeki ve Çin'deki Guangzhou kentindeki üretim tesislerinin kontrolünü alacak. Reckitt, Mead Johnson ve Enfa markalarının sahibi olmaya devam edecek, ancak Primavera, bunları Çin'de kullanmak için telifsiz kalıcı bir lisansa sahip olacak.


2019'da görevi devralan Narasimhan, Kapoor'un görev süresinin sonuna doğru düşüşe geçen Reckitt'in performansını tersine çevirmek istiyor. Nisan ayında Lysol dezenfektanı gibi hijyen ürünlerinin satışlarının artmasıyla birlikte benzer gelirlerinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,1 arttığını söyledi. Narasimhan, Reckitt'in Durex prezervatiflerinin en büyük pazarı olan Çin'deki diğer işlerini büyütmeye hevesli olduğunu söyledi.


Primavera'nın kurucusu ve başkanı Fred Hu, anlaşmanın Reckitt ile "güçlü bir işbirliğine" yol açacağını söyledi. Guangzhou merkezli Çin bebek maması işletmesi yaklaşık 3.000 kişiyi istihdam ediyor ve Aralık ayına kadar olan yılda 861 milyon sterlin net gelir elde etti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page