top of page
Ara

Qualcomm'un işlemci talebine yetişememesi Samsung'u etkileyebilir

Qualcomm, Android üreticilerinin güvendiği işlemci çiplerine olan talebi karşılamakta zorlanıyor öyle ki; çip kıtlığı birden çok sektörü etkiliyor ve şimdi elektronik işini vurdu

Qualcomm'un işlemci talebine yetişememesi Samsung'u etkileyebilir

Güney Koreli devin tedarikçilerinden iki kişinin Reuters'e verdiği demeçte, dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Samsung Electronics, akıllı telefonların kalbi olan Qualcomm'un uygulama işlemcilerinde bir eksiklik yaşıyor.


Qualcomm'un çiplerine olan talep, Android telefon üreticileri ABD yaptırımları nedeniyle Huawei Technologies tarafından üretilen telefonları terk eden müşterileri kazanmaya çalışırken geçtiğimiz aylarda arttı. Qualcomm, kısmen çiplerinde kullanılan bazı alt bileşenlerin yetersizliği nedeniyle bu beklenenden daha yüksek talebi karşılamayı zor bulmuştur.


Samsung tedarikçisindeki bir kişi, Qualcomm yonga sıkıntısının orta ve düşük kaliteli Samsung modellerinin üretimini etkilediğini söyledi. Başka bir tedarikçideki ikinci kişi, Qualcomm'un yeni amiral gemisi çipi Snapdragon 888'de bir eksiklik olduğunu söyledi, ancak bunun Samsung'un ileri teknoloji telefonlarının üretimini etkileyip etkilemediğini söylemedi.


Bir Samsung Electronics sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Bir Qualcomm sözcüsü, Çarşamba günü yöneticilerin kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Şubat ayında verilen mali ikinci çeyrek satış tahminini tutturabileceklerine inandıklarını yineledi.


Ayrıca, birkaç büyük akıllı telefon markasının üst düzey bir fason üreticisinde üst düzey bir yönetici, Reuters'e Qualcomm'dan bir dizi bileşen eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu ve bu yıl telefon sevkiyatlarını keseceğini söyledi. Yürütme, kimliğinin gizli kalması şartıyla konuştu.


Geçen ay, Çinli telefon üreticisi Xiaomi'nin başkan yardımcısı Lu Weibing, çip sıkıntısından yakındı. Çin'in Twitter benzeri sosyal ağı Weibo'da "Bu bir kıtlık değil, aşırı bir kıtlık" diye yazdı.


Tüketici elektroniğine olan talebin artması, otomobil fabrikalarını boşta tutan küresel bir çip kıtlığına yol açtı. Eksiklik şimdiye kadar büyük ölçüde, Qualcomm'un gelişmiş telefon işlemcileri yerine eski teknoloji kullanılarak yapılan yongalarda yoğunlaştı.


Ancak Qualcomm’un kısıtlamaları, karmaşık yonga tedarik zincirinin bir alanındaki sorunların nasıl diğerlerine sızabileceğini ve hızla değişen pazar dinamiklerinin yıllar önceden seri üretim planları yapması gereken yonga şirketlerini nasıl harekete geçirebileceğini gösteriyor.


Qualcomm'dan gelen İcra Kurulu Başkanı Cristiano Amon, şirketin çarşamba günkü yıllık toplantısında yatırımcılara, "Talebimiz hala arzdan daha yüksek," dedi.


Qualcomm’un amiral gemisi uygulama işlemcisi Snapdragon 888 hala yenidir. Bunun önemli parçaları Samsung Electronics'in ayrı çip yapımı bölümünden geliyor ve hızla ölçeklendirilmesi zor olan yeni bir 5 nanometre üretim süreci kullanıyor.


Texas'ta bulunan ve Qualcomm'un radyo frekansı alıcı vericilerinden bazılarını üreten bir Samsung fabrikası da geçen ay kış fırtınalarının neden olduğu güç kesintileri nedeniyle operasyonları durdurmak zorunda kaldı, ancak bu kesintinin etkilerinin akıllı telefon üreticilerine henüz gelip gelmediği belirsiz.


Eski teknoloji

Qualcomm’un tüm uygulama işlemcileri serisi, Çin’in Semiconductor Manufacturing International Corporation ve Taiwan Semiconductor Manufacturing şirketi gibi şirketler tarafından eski teknolojiyle yapılan güç yönetimi yongalarını içeriyor.


Brokerlik Bernstein'da bir analist olan Stacy Rasgon, "Tam bir kite ihtiyacınız var," dedi. "Onları alamazsanız, inşa etmek istediğiniz her şeyi inşa edemezsiniz. Tedarik zincirleri küreseldir ve çok sıkı bir şekilde entegredir. Verimlilik için ayarlanmış, ancak daha az esnek. "


Kaynaklar, Qualcomm'un bu güç yönetimi yongalarının tedariğini, Samsung'un dökümhanelerinin yapabilecekleri ile eşleştirmek için oldukça karlı Snapdragon 888 uygulama işlemcilerine yönlendirdiğini, ancak bu durumun düşük kaliteli Qualcomm uygulama işlemcilerinin arzına zarar verdiğini söyledi.


Çinli Xiaomi, çiplerinin çoğunu Qualcomm ve Tayvan’ın MediaTek Inc.


Risk almamak için erkenden satın alma

Sektör uzmanları, panik satın almaya neden olan yonga kıtlığının kapasiteyi daha da sıktığını ve neredeyse tüm mikroçiplerin en ucuz bileşenlerinin bile maliyetlerini artırdığını söyledi.


Örneğin, sözleşme tasarımcısı ve üreticisi olan Titoma'nın CEO'su Case Engelen'e göre, STMicroelectronics'in yaygın olarak kullanılan bir mikro denetleyici birimi yongası, 2 ila 14 Dolar arasında fiyat değişiyor.


Çinli robotik elektrikli süpürge markası Roborock'un kurucu ortağı Simon Wan, şirketin yonga tedarikçilerinin yonga üzerinde daha büyük depozito talep ettiğini söyledi. Stok sağlamak için para ödüyor.


Çip tedarikçilerin isimlerini paylaşmayı reddeden Wan, "Herkes, aslında tüm çiplerini bile kullanamasa da, çılgın gibi sipariş veriyor," dedi.


Bu gelişmeler küçük şirketlere göründüğünden daha fazla zarar veriyor.


Çin'in güneyindeki Dongguan kentinde bir elektronik fabrikası işleten Fabien Gaussorgues, tedarik sorunlarının Aralık ayından bu yana kötüleştiğini söyledi.


Şirketi, Çin Yeni Yılı'ndan önce denizaşırı bir müşteri tarafından tasarlanan bir akıllı ev cihazını seri üretme yolundaydı. Ancak Japon Murata'dan gelen anahtar yonga seti sıkıntısı lansmanı üç hafta erteledi ve sonunda onu yedek olarak biraz daha zayıf bir yonga seti kullanmaya zorladı. Murata, yorum talebine yanıt vermedi.


Bu arada, diğer müşterilerinden bazıları projeleri süresiz olarak erteledi. "Altı haftalık bir teslim süresi gördüğümüz bileşenleri gördük ve on haftadan sonraki hafta ve ardından bir hafta sonra bir yıl oldu" dedi.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page