top of page
Ara

Pinterest, 'kilo verme' reklamlarını yasaklama kararı aldı

Pinterest, bugünden itibaren tüm reklamverenlerin kilo vermeyi teşvik eden reklamları paylaşmasını yasaklama kararı aldı

Pinterest, bugünden itibaren tüm reklamverenlerin kilo vermeyi teşvik eden reklamları paylaşmasını yasaklayacak. Bu, kilo vermeyi teşvik eden, kilo verme ürünlerini teşvik eden, belirli vücut tiplerini idealleştiren veya Vücut Kitle Endeksi atıfta bulunan herhangi bir dili ve görüntüleri içerir. Bu, Pinterest'i bu duruşu alan ilk büyük sosyal medya platformu yapıyor.


Pinterest tarafından yapılan açıklamalara göre karar alınırken, ABD Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği ile iş birliği yapıldı. Zira bu kurum, Mart 2020'den beri yaptığı araştırmalarda, düzensiz beslenme alışkanlığı oluşan insanların sayısında çok ciddi artışlar yaşandığını tespit etmişti. Üstelik durumun ciddiyetini kavrayan insanlar, bu durumdan nasıl kurtulacaklarını bilemez hale gelmişler ve yardım arayışına girişmişlerdi. Pinterest, bu duruma daha fazla kayıtsız kalamamış gibi görünüyor.


Sosyal medya, var olduğu sürece zararlı güzellik standartlarını teşvik etmede rol oynamıştır. Ancak “vücut pozitifliği”, on yıl önce Tumblr'da çoğalan “zayıflık algısını” gölgede bırakmış olsa da, bazen eğilim, fazla kilo damgası için ince bir peçe olabilir.


Pinterest'in böyle bir karar almasının nedeni, insanların kilo vermelerini istemiyor oluşu değil. Ancak bazı reklamverenler, reklamlarında belirli bir vücut tipini, belirli bir kiloyu ya da belirli miktarda kilo verdirdiğini iddia eden ürünleri teşvik ediyorlar. Pinterest, bu durumun önüne geçebilmek için, yani sağlıksız kilo vermeyi engellemek için böyle bir karar aldığını belirtiyor.


Örneğin, 2018'de WW ("Wellness That Works") olarak yeniden markalaşan, ancak web sitesinde üyelerinin kilo verme hikayeleriyle övünmeye devam eden Weight Watchers gibi bir şirketi ele alalım . Kilo vermeyle ilgili çevrimiçi içerik iyi niyetli olsa bile, genellikle sağlıklı alışkanlıklardan ziyade düzensiz yeme davranışının artmasına katkıda bulunur, bu nedenle sağlık endüstrisi bu kadar zararlı olabilir.


Pinterest'in yeni politikası, özellikle de diğer büyük platformların davayı takip etmesi için bir emsal oluşturuyorsa, somut bir fark yaratabilir. Sosyal medya platformlarının, uygulamalarında meydana gelen zararlı faaliyetleri en aza indirme sorumluluğu vardır, ancak bu yeni politikaların etkisi ne kadar genişleyebilir? Pinterest, "vücut tarafsızlığı" aramalarının geçen yıldan bu yana 5 kat arttığını ve genellikle sadece bir trençkot içinde diyet kültürü olan "vücut pozitifliği" hareketine bir alternatif sunduğunu bildirdi.


Ancak özellikle TikTok gibi algoritma odaklı uygulamalarda, 'Sizin İçin' bölümünde yer alan içeriği her zaman kontrol edemeyiz. Yemek yapmayı seviyorsanız, TikTok size yemek pişirme videoları gösterecek, ancak AI, bu içerikle ilgilenmezseniz bio'larında "kilo kaybı" olan yemek hesaplarını filtreleyecek kadar akıllı değil. Pinterest kısa süre önce kendi TikTok rakibini piyasaya sürdü ve elbette Instagram, Reels aracılığıyla TikTok'un başarısını yakalamaya çalışıyor.


Karar, düzensiz yeme alışkanlığının artmasının doğal bir sonucu olarak alındı

Ülkemizde de çok sayıda kullanıcısı olan görsel içerik paylaşım platformu Pinterest, reklamlarla ilgili çok önemli bir karar alındığını duyurdu. Platform tarafından yapılan açıklamalara göre Pinterest bundan sonra, kilo verme ile ilgili reklamların gösterilmesini engelleyecek. Bu karar, bugüne kadar alınmış reklam kararları arasında bir ilk durumunda.


Fotoğraf paylaşım platformunun reklam politikasını güncellemesinin, sektör için çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Pinterest'in aldığı karar emsal teşkil ederse, diğer sosyal ağlar da buna benzer bir karar alıp, sağlıksız kilo verilmesini sağlayan kurum ya da ürünlerin tüketicilere ulaşmasını engelleyebilirler. Hatta bu sayede insanların sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri yönünde teşvikler bile yapılabilir. Bu da giderek dünya genelinde büyük bir sorun olmaya başlayan düzensiz kilo verme ve sağlıksız beslenme gibi konuların önlenmesini sağlayabilir.


Pinterest'in yeni reklam politikası güncellemesi iyi bir başlangıçtır ve ancak diğer platformlar liderliğini takip ederse olumlu bir etkisi olabilir. Ancak sosyal medya kültürümüzü bize çok net bir şekilde aynalama yeteneğine sahip. 'Kilo verme' ve 'sağlıklı yaşam'ın eş anlamlı olmadığını anlamak için daha geniş bir kültürel değişim meydana kadar, bir reklam politikası ancak bu kadar ileri gidebilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page