top of page
Ara

Philip Kotler: Tüketici boykotlarının temel motivasyonu barışçıl protesto ile değişime hazırlanmak

Tüketiciler normalde bir şirkete karşı tutumlarını şirketi patronluk taslayarak veya görmezden gelerek gösterirler. Veya şirketi aktif olarak sevmeyebilirler.

Hayal kırıklığına uğramış bir tüketici "kötü" bir şirket veya marka hakkında ne yapabilir? Artık kullanmıyor musunuz? Bu şirkete bir cevap isteyen bir şikayet mi gönderiyorsunuz? Facebook arkadaşlarına şirketten uzak durmalarını söyle? Şirket hakkında şikayet eden bir İnternet reklamı mı çıkaracaksınız?


Bazı kızgın tüketiciler daha da ileri gider. Hayvanlara Etik Muamele için İnsanlar PETA üyelerini ele alalım. PETA, 6.5 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan bir hayvan hakları örgütüdür. PETA üyeleri, hayvan hakları faaliyetlerini dört alana odaklıyor: laboratuvarlar, gıda endüstrisi, giyim ticareti ve eğlence endüstrisi. PETA’nın amacı, tüketicileri hayvan haklarını ihlal eden şirketlerden gelen ürünleri satın almaktan caydırmaktır. PETA, “kötü” şirketlere karşı, halk eğitimi, zulüm soruşturmaları, araştırma, hayvan kurtarma, mevzuat, özel etkinlikler, ünlülerin katılımı ve boykot kampanyalarını kullanır.


Boykotlar

İşletme tarihçileri, şirket liderleri ve pazarlamacılar, tüketici haklarının korunmasında boykotların rolünü ve gücünü göz önünde bulundurmalıdır. Tarih boyunca boykotlar olmuştur.


16 Aralık 1773 akşamı Boston Limanı'nda, Mohawk Kızılderilileri kılığına giren bir grup Massachusetts kolonisti, üç İngiliz çay gemisine binip 342 sandık çayı limana attı. "Temsil edilmeden vergi alınmaması" ndan şikayet ettiler. Kısa bir süre sonra, Amerikalı sömürge tüccarları tüm İngiliz ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu. Boston Çay Partisi ve Devrim Savaşı ABD'yi yeni bir ülke yarattı.


“Boykot” terimi 1880'e kadar kullanılmadı. Bir İngiliz arazi acentesi, Kaptan Charles Cunningham Boycott, kiraları artırmayı ve İrlanda'daki birçok kiracısını tahliye etmeyi seçti. Yerel topluluk isyan etti ve bir araya geldi ve Kaptan Boykot ile ödeme yapmayı veya onunla çalışmayı reddetti. Ayrılmak zorunda kaldı. Boykot adını tarihe bıraktı.


Boykotu "tavizler elde etmek veya hoşnutsuzluk ifade etmek için belirli bir kişi veya işletmeyle iş yapmayı planlı bir şekilde reddetme" olarak tanımlıyoruz.


Boykotların rolünü ve gücünü incelemek için soruyoruz:

  1. Boykotların ana türleri ve örnekleri nelerdir?

  2. İnsanlar neden boykot düzenler?

  3. Başarılı bir boykot nasıl organize edilir?

  4. Boykot teşkilatı boykota nasıl tepki verebilir?

Boykot türleri ve örnekleri

Bir grup, çok sayıda varlığı boykot etmeye karar verebilir: bir endüstri, ürün, marka, şirket, kişi, ülke, uygulama veya fikir. Sebep ekonomik, politik veya sosyal olabilir. İşte Amerikan tarihinin en iyi bilinen boykotlarından bazıları.


Bir sektöre karşı boykot: Alkol ve WCTU

Bir ürün olarak alkol, bir lanet olduğu kadar uyarıcıdır. Kadınlar 1800'lerin başında içki içmeyi ve "iblis romanı" nı sınırlandırmak amacıyla ölçülülük ligleri başlattı. 1830'da, 15 yaşın üzerindeki ortalama bir Amerikalı yılda en az 7 galon alkol tüketiyordu. Erkek sarhoşluğu, eşlerin ve çocukların aile içi istismarına ve her türlü sağlık sorununa yol açtı. Dünya Hristiyan Denge Birliği (WCTU) 1873'te düzenlendi. İkinci başkanı Francis Willard, WCTU'nun 19. yüzyılda kadınların en büyük dini örgütü haline gelmesine yardımcı oldu ve kadınların oy kullanma haklarının tesis edilmesine yardımcı oldu. Adsız Alkolikler daha sonra alkolizm kurbanlarına “teetotalizmi” veya tamamen uzak durmayı öğretmek amacıyla kuruldu. .


İyi bir ürüne karşı boykot - Üzüm ve Chavez

1965'te Meksika Bağımsızlık Günü'nde Cesar Chavez, daha iyi ücretler ve çalışma koşulları için California, Delano'da protesto etmek için Filipinli Amerikalı üzüm işçilerini örgütledi. İşçilere küçük bir ücret ödendi. Tüketiciler üzümleri boykot etmeye karar verdi. Bu karar, uluslararası bir üzüm boykotuna yol açtı. Üzüm yetiştiricileri, daha fazla ödeme yapma veya üzümlerinin çürümesine izin verme seçeneklerine bırakıldı. Boykot ABD’nin ilk çiftlik işçileri sendikası olan The United Farm Worker of America’nın örgütlenmesine yol açtı. Grev, bir anlaşmaya varmadan önce beş yıl sürdü.


Kötü bir ürüne karşı boykot - Nestle ve Instant Formula

Nestle, bebek mamasını "anne sütünden daha iyi" ve kullanımı daha kolay olacak şekilde ilan etti. Bebek maması, su ilave edilen bir tozdu. 1977'de dünya çapındaki birçok tüketici, Nestle'nin müşterileri yanlış beslenme iddialarıyla yanlış yönlendirdiğini söyleyerek bebek mamasından şikayet etti ve boykot etti. Enfekte suyla beslenen fakir ülkelerde bebekler sıklıkla hastalanır. Nestle yedi yıl boyunca uzlaşmayı reddetti. Boykot, Nestle'nin bebek maması pazarlamasına ilişkin Dünya Sağlık Örgütleri (WHO) standartlarına uymayı kabul etmesiyle sona erdi.


Tehlikeli bir ürüne karşı boykot - Dow Chemical napalm

ABD, 1979'da Vietnam'a napalm yangın bombaları attı. Bu, ABD ve Dow Chemical'a karşı uluslararası öfkeye yol açtı. Napalm, Dow’un 1,6 milyar dolarlık yıllık satışlarının yalnızca yaklaşık% 1'ini oluştursa da, şirket suç için bir hedef haline gelmişti. Rahipler Dow’un yıllık toplantılarında grev gözcüsü yaptılar.


Bir şirkete karşı boykot - British Petroleum (BP) the Gulf Coast Oil Spill

British Petroleum’un Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon petrol sondaj kulesinde 20 Nisan 2010’da meydana gelen patlama en büyük ABD petrol sızıntısıyla sonuçlandı. Patlama 11 kişinin ölümüne ve 30 milyon galon ham petrolün Körfez'e dökülmesine neden oldu. Kuyu nihayet 15 Temmuz 2010'da kapatıldığında dökülme 87 gün sürdü.


Bir şirkete karşı boykot - Coors Brewing Company ve LGBT Hakları

Coors Brewing Company, insanları işe alırken LGBT topluluğundan kişilere karşı ayrımcılık yaptı. 1973'te işçi sendikaları, Coors'un düşmanca uygulamalarını protesto etmek için bir boykot düzenledi. Boykota Afrikalı Amerikalılar, Latinler ve LGBT topluluğu katıldı. Sonunda, 14 yıl sonra AFL-CIO ve Coors 1987'de bir anlaşmaya vardı ve resmi sendika boykotunu sona erdirdi. Ancak Coors, bazı topluluklarda kötü bir isim taşımaya devam etti.


Bir şirkete karşı boykot - Chick-fil-A

2012 yılında Chick-fil-A restoranının CEO'su, ülkenin eşcinsel evliliği kabul etmekteki sıkıntılarını kamuoyu önünde suçladı ve LGBT karşıtı gruplara bağış yapmaya devam etti. Birçok Hıristiyan bu restoran zincirinde yemek yemeye devam etti ve diğerleri Chick-fil-A'yı boykot etti. Şirket nihayet 2019'da LGBT karşıtı konuşmayı destekleyen şirketlere bağış yapmayı bırakmaları ve bağışlarının çoğunu gençlerin eğitimini teşvik etmeye, gençlerin evsizliğiyle mücadeleye ve açlıkla mücadele etmeye devretmesi için baskı yaptı.


Eyalet yasasına karşı boykot - Aynı cinsiyetten çiftlere karşı dini ayrımcılık

Indiana eyalet yasama organı, 2015 yılında, devlet işletmelerinin aynı cinsiyetten çiftlere dini gerekçelerle hizmet vermeyi reddetmesine izin veren Dini Özgürlük Restorasyonu Yasasını (RFRA) kabul etti. İş dünyası bu yasaya sert ve hızlı bir şekilde tepki gösterdi. Eyalet yasama organı bir hafta sonra rotayı tersine çevirdi ve yasayı değiştirdi. RFRA, Indianapolis'e 60 milyon dolardan fazlaya mal oldu.


Ayrıma karşı boykot: Montgomery otobüs boykotu, Rosa Parks ve Irk Ayrımcılığı

Rosa Parks, 1955'te koltuğunu beyaz bir yolcuya vermeyi reddettiğinde tutuklandı. Sivil itaatsizlik eylemi, siyahların şehir otobüslerine binmeyi reddettiği 13 aylık bir protesto olan Montgomery Otobüs Boykotunu başlattı. Martin Luther King Jr ve Montgomery İyileştirme Derneği, sivil hakları ulusal ilgi odağı haline getiren boykotu düzenledi. Yüksek Mahkeme nihayetinde halk otobüslerinde ayrımcılığı yasakladı.


Bir ülkeye karşı boykot - Hindistan, tuz yürüyüşü ve Mahatma Gandhi

1930'da Mahatma Gandhi, Britanya'nın kolonyal tuz yasalarını protesto etmek için Hindistan'da Arap Denizi'ne 240 millik bir yürüyüşe liderlik etti. İngiltere, Kızılderililerin kendi tuzlarını işlemesine veya satmasına izin vermedi. Gandhi ve takipçileri binlerce kişinin önünde, tuz yapmak için deniz suyunu buharlaştırarak kanunu çiğnedi. Başkalarını da aynısını yapmaya teşvik etti. Gandhi, tuz vergisinin kaldırılması ve siyasi tutukluların serbest bırakılması karşılığında 1931'de Hindistan'ın İngiliz genel valisiyle bir anlaşmaya vardı. Sömürge yönetimi kaldı, ancak sivil itaatsizlik eylemi bağımsızlık ateşlerini körükledi. 1947'de İngiliz hegemonyası sona erdi ve ülke Hindistan ve Pakistan'a bölündü.


Bir ülkeye boykot - Rusya ve Yaz Olimpiyatları

1980'de Başkan Jimmy Carter, 1979 Sovyetlerin Afganistan'ı işgalini protesto etmek için Amerikalı sporcuları Moskova'daki Yaz Olimpiyat Oyunlarına göndermeyi reddetti. 60'tan fazla ülke ABD'ye katıldı Sovyet-Afgan Savaşı 1989'a kadar sürdü. Sovyetler daha sonra Los Angeles'taki 1984 Yaz Olimpiyat Oyunlarını boykot ettiler.


Bir ülkeye boykot - İsrail ve Arap Ligi boykotu

1945'te Arap Ligi (Irak, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) İsrail'e ekonomik bir boykot başlattı. 1970'lerde ABD, ABD şirketlerinin İsrail'in boykotunu ilerletmesini veya desteklemesini yasaklayan iki yasa kabul etti. Bugün B.D.S.'de yeni bir boykot geliyor. İsrail'e Batı Şeria'daki işgalini sona erdirmesi için baskı yapmaya çalışan (boykot, tasfiye ve yaptırım) hareketi.


Siyasi Uygulamaya karşı boykot - Güney Afrika ve Apartheid karşıtı hareket

Petrol şirketi Royal Dutch Shell'e karşı 1986'da Güney Afrika'daki ırk ayrımını protesto etmek için uluslararası bir kampanya başlatıldı. Amerika'da ülke çapında işçi ve sivil haklar grupları halktan Shell istasyonlarından benzin almamalarını talep etti. Kongre, Güney Afrika ithalatını, havayollarını ve ABD'den dış yardımı yasaklayan Kapsamlı Apartheid Karşıtı Yasayı kabul etti. Apartheid'in sonu, Nelson Mandela ve diğer siyasi mahkumların serbest bırakıldığı 1990'ların başında başladı. Apartheid, Mandela'nın ülkenin ilk siyahi lideri olduğu 1994'te resmen sona erdi.


Hayvan hakları boykotu - SeaWorld'de balinaları korumak

2013 yılında, deniz parklarını orkaları esaret altında tutma uygulaması nedeniyle eleştiren bir belgesel yayınlandı. Hayvanlara Etik Muamele İçin İnsanlar (PETA), SeaWorld parkına boykot çağrısında bulundu ve SeaWorld’ün halk katılımı reddedildi. SeaWorld, 2016'da artık orkalarla üremeyeceğini veya şovlara yer vermeyeceğini duyurdu.


Erkeklere boykot - Kadınlar şiddeti sonlandırmak için cinselliği engelliyor

2003'te Liberya'daki kadınlar, ülkenin iç savaşını sona erdirmek için başarılı bir seks grevine başladı. Leymah Gbowee, çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü kazandı. 2006 yılında, Kolombiya, Pereira'daki çete üyelerinin kadın ortakları, şehirlerinde daha az silah ve daha az şiddet talep ettikleri için seks yapmayı yasakladılar. 2010 yılına gelindiğinde Pereira’nın cinayet oranı% 26,5 düşmüştü.


Tüketiciliğe karşı boykot - uluslararası hiçbir şey satın alma günü

Şükran Günü'nden sonraki gün Kara Cuma, yılın en yoğun alışveriş günlerinden biridir. Büyük kalabalıklarla birlikte bazen şiddet ortaya çıkar. Kanada'da tüketici karşıtı bir grup, 1992'de "Hiçbir Şey Satın Alma Günü" adlı bir alışveriş karşıtı film başlattı. Bazı perakendeciler, ancak çok azı, Kara Cuma günü kapalı kalmaya karar verdi.


Boykot - Şirketlerin Aktif boykot ettiği başkan Donald Trump

Başkan Donald Trump, ABD vatandaşlarını bu şirketlerden kaçınmaya ikna etmeyi uman birkaç ABD şirketi ve kişisine kişisel siyasi saldırılar düzenledi. Eylül 2018'de, milli marşı sırasında ırksal adaletsizliği protesto etmek için dizine düşen oyun kurucu Colin Kaepernick'i destekleyen başarılı bir reklam yayınladığı için Nike'a saldırdı. 2018'de Trump, Google ve CNN'e saldırdı ve bu medyanın hileli olduğunu ve Cumhuriyetçi / Muhafazakarlar hakkında sadece kötü hikayeler olduğunu veya hiçbir hikayenin olmadığını söyledi. Radikal bir grup hakkında cep telefonu bilgisi vermeyi reddettiği ve ürünlerinin çoğunu yurtdışında ürettiği için Apple ürünlerini boykot etmeyi tavsiye etti. Şirkette MAGA şapkalarını yasakladığı için Goodyear'a saldırdı ve tweet attı ve "Çok daha ucuza daha iyi lastikler alın" ve Başkanlık arabasındaki Goodyear lastiklerinin değiştirilmesini tavsiye etti. ABD operasyonları için bir Amerikalı alıcı bulmadığı sürece Çin'in sahip olduğu TikTok'u yasaklamak için bir yönetici emri çıkardı.


İnsanlar neden boykot düzenliyor?

Boykotlar, genellikle bir şirket ile tüketicinin bazı üyeleri arasındaki bir değer çatışmasının sonucudur. Tüketiciler bir ürün seçerken iki şeyi göz önünde bulundururlar:

  1. Ürünün değeri. Ürün, fiyatı ve erişilebilirliği potansiyel tüketiciye yüksek değer sağlıyor mu?

  2. Şirketin değerleri. Şirketin değerleri tüketicinin değerleri açısından kabul edilebilir mi?

Çoğu tüketici, ürünün değerine en fazla ağırlığı verir. Bununla birlikte, bazı tüketiciler şirketin değerlerini de göz önünde bulundurur. Pek çok üzüm sever, greyfurt sahiplerinin üzüm işçilerine ödediği düşük ücretleri protesto etmek için üzüm satın almayı bıraktı.


Siyasi kutuplaşmanın arttığı bir çağda yaşıyoruz. Bir şirket dikkatli olmazsa, mavilerin (Demokratların) veya kırmızıların (Cumhuriyetçiler) değerlerine zarar verebilir. Bir şirket daha sıkı silah kontrolünü desteklediğini gösterirse, silah sahiplerini rencide edecektir. Şirketin en iyisi silahlar konusunda herhangi bir tavır almamasıdır. Çoğu şirket sessiz kalırsa, satışları ve karları daha güvenlidir.


Yine de diğer birçok şirket değerleri konusunda gururlu ve açık. Coors Brewery’nin liderliği çok muhafazakar değerlere sahipti ve LGBT topluluğundan kişileri işe almak istemiyordu. Bir boykot başladı ve Coors sonunda 1987'de işe alma uygulamalarında ayrımcılık yapmama konusunda anlaşana kadar sürdü.


Boykotlar genellikle bazı grupların değerinin sosyal olarak daha fazla değişmesi için düzenlenir. Montgomery Otobüs boykotu siyah Amerikalıların haklarını ilerletmeyi amaçlıyordu. Boykot, bir Ortak Fayda mesajını ne kadar genişletebilir ve sürdürebilirse, sosyal değerleri değiştirme şansı o kadar artar.


Ders açık. Bir şirket, hangi değerleri temsil edeceğini ve bu değerlerin farklı tüketici gruplarını nasıl etkileyeceğini ve şirketin değerlerini nasıl ifade etmesi gerektiğini düşünmelidir.


Başarılı bir boykot nasıl düzenlenir?

Bir boykot örgütleme grubu, boykotun herhangi bir yasayı ihlal etmediğinden emin olmalıdır. Boykot, belirli bir varlığın değerine zarar verecek bir saldırıdır. Belirli bir varlığın önünde grev yapmayı içerebilir. Kuruluş bir otel ise, boykotçılar insanların otele girmesini veya çıkmasını engelleyemez. Bazı eyaletler, boykotcular eyleme geçmeden önce planlanan herhangi bir boykotun onayını isteyebilir.


Organizasyon grubu reklam satın almaya yetecek kadar para toplamalı, şirketi seçmeli ve varlık kabul edene kadar kampanyayı sürdürmelidir. Devam ettirme araçları olmadan bir boykot başlatmak işe yaramaz. Şirketin boykota tepkisi kısmen şirketin boykotçunun kaynaklarına ilişkin tahmininden etkilenecektir. Oldukça sınırlıysa, şirket kısa bir süreliğine darbe almayı ve boykotçulara boyun eğmemeyi tercih edebilir.


Etik Tüketici adlı kar amacı gütmeyen bir grup, etik olmayan şirketleri izlemek ve tespit etmek için örgütlenir. Etik Tüketici, 1989 yılında Hulme, Manchester, Birleşik Krallık'ta kuruldu. 2009'da Etik Tüketici, işçi üyeler ve yatırımcı / abone üyelerinden oluşan kar amacı gütmeyen, çok paydaşlı bir kooperatif haline geldi. Grubun amacı, etik olmayan bir şirkete yolunu değiştirmesi veya bir boykotla karşılaşması için baskı uygulamaktır. Etik Tüketici, şirket yöntemlerini değiştirmediği sürece boykot için hedefleyebilecekleri bir dizi şirketi listeler. Hedefleri arasında Wendy's ve Amazon gibi bir dizi tanınmış şirket yer alıyor.


Boykot edilen varlık boykota nasıl cevap verebilir?

Bir şirket, yaklaşan bir boykot konusunda önceden uyarılırsa, ilk adım, tarafla temasa geçmek ve sorunu çözmeye çalışmaktır. Boykot grubu, bir boykotu önlemek için şirketten sadece para çekmeye çalışıyorsa, şirket bunu polise bildirmelidir. Boykot grubu ciddiyse, şirket oturmalı ve bir anlaşma yapmaya çalışmalıdır. Suç çok ciddi değilse, şirket, boykot grubu tarafından kabul edilebilir bir değişiklik yapmayı kabul edebilir.


Bir anlaşmaya varılamazsa ve boykot başlarsa, şirketin konumunu basına açıklaması ve müşterilerinin, çalışanlarının ve diğer paydaşların anlayışını araştırması gerekir. Şirketin boykotun ne kadar süreceğini ve şirkete ne kadar zarar vereceğini tahmin etmesi gerekiyor. Uzun süre devam edecekse ve şirketin itibarına, satışlarına ve kârına kötü bir şekilde zarar verecekse, şirket konuyu teslim etmeli ve bir anlaşma müzakere etmelidir.


Şirket, boykot yapan grubun çok sayıda taraftar çekmesi ve ilgisini çekmesi gerektiğini biliyor. İlk taraftarlar, amaca çok bağlıdırlar. Boykot için, daha düşük bir ilgi seviyesine sahip olan ve hatta boykotun daha fazla destekçiye ihtiyaç duymadığına inanan ilave destekçiler bulması zorlaşıyor.


Şirket, müşterilerini, çalışanlarını ve diğer paydaşlarını önemseyen bir şefkat şirketi olarak itibar kazanmışsa, boykota direnmek için daha iyi bir konumdadır. Hayır kurumlarına çok şey verdiyse ve sağlıklı bir çevre gibi yüksek fikir birliği sorunları için mücadele ettiyse, daha az sıklıkla bir boykot hedefi olabilir. Coca Cola ve McDonald's gibi şirketler, kısmen iyi toplum yanlısı davranışlara ilişkin bir hale imajını köreltmiştir çünkü bazı gruplar düzenli olarak bu şirketlerin ürünlerinin aşırı kullanıldığında sağlığa zararlı olduğundan şikayet etmektedir.


Sonuç

Tüketiciler, şirketlerden davranışlarında etik davranmalarını bekleme hakkına sahiptir. Neyse ki, bir şirkete yeterince sinirlenen tüketiciler, şirkete şikayet gönderebilir veya olumsuz reklamlar çıkarabilir veya bir boykot organize edebilir. Boykotların yalnızca şirketlere karşı değil, endüstrilere, ürünlere, markalara, ülkelere veya fikirlere karşı da uzun bir geçmişi vardır. Geçmişteki birçok boykot, özellikle toplum yanlısı değişim için baskı yapanlar başarılı oldu. Başarı, büyük ölçüde boykot eden grubun kaynaklarına ve hedeflenen kurumun kaynaklarına bağlıdır. Boykot örgütleme grubunun iyi düşünülmüş bir saldırı stratejisine ve hedeflenen kuruluşun iyi düşünülmüş bir savunma stratejisine ihtiyacı var.


Tüm bunlar, tüketiciler genellikle boykotların mümkün ve yasal olmasından yararlanmaktadır. Boykotlar, boykot yapan grubu boykot için güçlü gerekçeler sunmaya ve hedeflenen teşkilatı direnmek veya bir anlaşmaya varmak için güçlü nedenler sunmaya çağırır.


Kaynaklar: Birçok boykot listesi var. Mükemmel bir liste Chare Carlile, "Başarılı Boykotların Tarihi", 5 Mayıs 2019. Boykotların neden ortaya çıktığı ve şirketlerin bunlarla nasıl başa çıkabileceklerine dair mükemmel bir tartışma Jim Salas, Doreen E. Shanahan ve Gabriel Conzalez, "Are Boykotlar Onları Etkisiz Hale Getirebilecek Faktörlere Eğilimli mi? " Boykot Çağında Yönetim Stratejileri, 2019 Cilt 22, Sayı 3.


Philip Kotler, "modern pazarlamanın babası" dır. Northwestern Üniversitesi Kellogg İşletme Okulu'nda S.C. Johnson & Son Seçkin Uluslararası Pazarlama Profesörüdür. American Marketing Association tarafından Pazarlama Düşüncesinde İlk Lider seçildi ve Handbook of Management Thinking'de Modern Pazarlama Yönetiminin Kurucusu seçildi. Profesör Kotler, American Marketing Association’ın (AMA) Distinguished Marketing Educator Award ve The Academy of Marketing Science’dan Distinguished Educator Award gibi büyük ödüllere sahiptir. Uluslararası Satış ve Pazarlama Yöneticileri (SMEI), onu Yılın Pazarlamacısı ilan etti ve Amerikan Pazarlama Derneği onu "tüm zamanların en etkili pazarlamacısı" olarak nitelendirdi. Thinkers50 Onur Listesi'nde ve Ekonomist'te bir "guru" olarak yer alıyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page