top of page
Ara

Pantone'nun 2021 yılının iki rengi belli oldu

Pantone Renk Enstitüsü yönetici direktörü Leatrice Eiseman'a göre, seçilen renk tonları, 2020'nin bıraktığı belirsizlik karşısında bize enerji, güç ve pozitiflik hissi verecek

Her yıl olduğu gibi, Pantone Institute of Color 2021'de trend olacak renkleri açıkladı. Bu Perşembe günü seçilenlerin "güç ve umut" duygusu taşıdıkları için gri ve sarı tonları olduğu açıklandı."


Pantone Renk Enstitüsü, şimdiye kadar sadece ikinci kez, yılın bir değil iki rengini seçti: PANTONE® 17-5104 Ultimate Grey, sakin çakıllı plajlar getiren sakinleştirici bir gölge ve PANTONE 13-0647 Aydınlatıcı, sıcak güneş ışığını çağrıştıran parlak sarı, turta limonunun canlandırıcı hissi uyandıran bir renk.


Enstitünün, 2021'in kolektif rengi olarak görünüşte birbiriyle alakasız iki tonu isimlendirme kararı, bu ana yol açan eşi benzeri görülmemiş yıla bir cevap niteliği taşıyor. Enstitü tarafından "hem kalıcı hem de canlandırıcı bir güç ve umut mesajı ileten bir renk evliliği" olarak tanımlanan Ultimate Gray ve Illuminating’in güneşli sarısı belirli bir amaca hizmet ediyor. Enstitünün yönetici müdürü Leatrice Eiseman, "Her birinin kendi duygusal yönü var, gri daha destekleyici ve sağlam olan, ihtiyacımız olan pratik temel ve sarı umutluluk, güneş ışığı ve iyi neşeyden ilham alıyor." dedi.


Ve kombinasyonun temelini oluşturan temel olaylar Covid-19 salgını ve 2020'deki Black Lives Matter protestoları gibi olaylar. Sosyal mesafenin kurs için eşit hale geldiği bir yılın ardından ve insanlar, ırksal adalet çağrısı yapmak için ülke çapında toplu halde örgütlendi. Bağlantının önemi birçok insanın zihninde ön planda yer alır. Enstitünün başkan yardımcısı Laurie Pressman'a göre, ilişkiler için bu temel ihtiyaç, Pantone'un bu yıl iki renk seçme kararına yansıdı ve bu daha önce yalnızca bir kez yapıldı (2016'da, enstitü Rose Quartz ve Serenity'yi seçtiğinde) toplumsal cinsiyet normları etrafında artan akışkanlığa vurgu yapmayı hedeflemişti.)

Pandemi, bu yılki rengi seçme sürecini de etkiledi. Enstitüdeki araştırmacılar, seçimlerini yapmadan önce genellikle yılı dünya genelindeki renk trendlerini araştırmak için seyahat ederek geçirirken, COVID-19'u çevreleyen sağlık ve güvenlik kısıtlamaları, bu yıl yaklaşımlarının biraz farklı göründüğü anlamına geliyordu: daha fazla çevrimiçi işbirliği ve yerel tüm dünyada çalışanların eğilimler hakkında rapor hazırlaması gibi.


Ancak yılın rengini seçmedeki hedef, geçmiş yıllardakiyle aynı kalır: İçinde yaşadığımız anın kültürünü yansıtmak. Geçmişe bakıldığında, geçen yılın rengi, Klasik Mavi - karşı koymaya çalışan yatıştırıcı derin indigo yeni bir on yıla ilişkin endişeler - belirsizlikle tanımlanan bir yıl boyunca ironik bir şekilde ileri görüşlü hissediyor. Ve olasılıklarla dolu yeni bir yılı karşılamaya hazırlanırken 2021’in renkleri tamamen uygun hissettiriyor: bir aşı sayesinde dünyanın yeniden sınırlarının açılması, bir miktar normallik duygusuna dönüş ve tekrar bağlantı kurma şansı.

Birbirimize ne kadar ihtiyaç duyduğumuz, başkalarıyla olan bu bağlantıların bize güç ve cesaret verdiğinin yanı sıra ilerlememiz için gerekli olan umut ve olumlu bakış açısı da genel olarak aşikar olan bir şey" dedi. "İki bağımsız renk seçerek, bu mesajı bilinçaltında iletmemize yardımcı oldu.

Eiseman'a göre, iki bağımsız renk olsalar da, "birbirlerine eşlik etmek ve 2021 Pantone Renginin havasını mükemmel bir şekilde ifade etmek için" birlikte sunulmaları gerekiyor.

Alışılmadık bir zamanda yaşadığımızı biliyoruz, ister salgınla ilgili olsun, isterse dünyadaki ayaklanmalarla ilgili olsun, bu çok farklı zamana geçerken geleceği hayal etmeye çalışıyoruz.

1962'de kurulan Pantone Renk Enstitüsü, dünyada en çok kullanılan renk tanımlama sisteminin öncülerindendir. Geçtiğimiz Ekim ayında firma, adet kanamasını normalleştirmek amacıyla resmi olarak 'Period Red' rengini tanıtmıştı.


2021 yılının rengi, trendlerin derinlemesine incelenmesine ve pazar analizine göre seçiliyor. Eğlence endüstrisi, sanat, moda, tüm tasarım alanları, popüler turistik yerler ve yeni yaşam tarzlarının yanı sıra dünya nüfusunun yüzdesi, sosyo-ekonomik koşullar ve bu durumda genel ruh hali de hesaba katılıyor.

Her şeyin daha iyi olacağını hissetmemiz gerekiyor, bu insan ruhu için gerekli bir şey. İnsanların enerji, netlik ve sürekli belirsizlik durumunun üstesinden gelme umuduyla güçlenmeye çalıştıkları bir bağlamda, cesaret verici ve hayat dolu tonlar, canlılık arayışımızı tatmin ediyor

Önümüzdeki yıl diğer alanların yanı sıra moda, mobilya ve dekor öğeleri, iç tasarım paletleri ve güzellik endüstrisinde Ultimate Grey ve Illuminating Yellow koleksiyonlarına şahit olacağız.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page