top of page
Ara

On-Page optimizasyona yönelik eksiksiz kılavuz

Sayfa içi (On-Page) optimizasyon, içeriğin hem alakalı olmasını hem de harika bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlama sürecidir

Sayfa içi (On-Page) optimizasyon, içeriğin hem alakalı olmasını hem de harika bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlama sürecidir

Sayfa içi optimizasyon, içeriğin hem alakalı olmasını hem de harika bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlama sürecidir. Geçmişte, birçok işletme buna sadece anahtar kelime doldurma olarak yaklaşıyordu; içerik içerisinde anahtar kelimelerinden olabildiğince çok bahsetmek. Bu, kötü bir kullanıcı deneyimi için yapıldı. Bu günlerde, sayfa optimizasyonu, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarken anahtar kelimelerin temel öğelerde bahsedildiği akıllı anahtar kelime hedeflemeyi içerir. Bu, içeriğinizin iyi okuduğu ve aynı zamanda kullanıcının gerçekte aradığı şeyi tatmin ettiği anlamına gelir.


Değişiklikler, bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) aracılığıyla yapılır; bu, teknik olmayan bir kişinin onu güncelleyebilmesi gerektiği anlamına gelir. Zaman yatırımı, ön çalışma ve devam eden görevler arasında bölünmüştür. WordPress gibi modern bir CMS'niz varsa, anahtar öğelerdeki anahtar kelimeleri hedeflemek kolay olmalıdır. Buna resimler, başlıklar, ana gövde kopyası, meta açıklama etiketleri ve başlık etiketleri dahildir.


SEOptimer, SEO SiteCheckup ve MozBar, bir web sayfasının HTML'sini taramak ve sayfa üzerindeki önemli öğeleri tanımlamak için kullanılabilen ücretsiz SEO araçlarıdır ve sayfanın optimize edilip edilmediğini hızlı bir şekilde kontrol etmenizi sağlar.


Tıklama Öncesi (Pre-Click) ve Tıklama Sonrası (Post-Click) optimizasyonu

Sayfa içi optimizasyonun iki kategorisi vardır - Pre-Click ve Post-Click


Sayfada tıklama öncesi (Pre-Click) optimizasyonu, arama motoru sonuç sayfasında veya SERP'de bir sonucu tıklamadan önce kullanıcı tarafından görülebilen şeydir. Başlık etiketini, URL'yi ve meta açıklamayı içerir. Tıklama öncesi optimizasyonun amacı, kullanıcıyı girişinizi tıklamaya teşvik etmektir. Bu nedenle, organik performans için Rankbrain'den yararlanmak için SERP'deki listenizi optimize etmeniz önemlidir.


Tıklama sonrası (Post-Click) sayfa optimizasyonu, kullanıcı girişinize tıkladıktan ve web sayfanıza geldikten sonra gördüğü şeydir. Ana kopyayı, ana başlığı ve alt başlıkları, linkler ve resimleri içerir.


Başlık etiketleri

Ana gövde metninden sonra, başlık etiketleri, sayfa üzerindeki en önemli öğedir. Bir kullanıcının bir arama yaptıktan sonra gördüğü listenin ilk kısmıdır ve arama motorları sağlanan kelimelere çok dikkat eder. Bu da web sayfanızın ne kadar iyi sıralanacağını etkiler. Chrome'da, web sayfasını sağ tıklayıp "sayfa kaynağını görüntüle" yi seçerek kaynak koddaki başlık etiketini görüntüleyebilirsiniz. Bu web sayfasının başlığı <başlık> Haber | The Brand Planet </title> olarak görünecektir.


Başlık etiketleri, sayfa içi optimizasyonun hayati bir parçasıdır.


Heavy Weight: Bunlar, ağır bir SEO sinyalidir ve anahtar kelimeleri dahil etmek için en önemli yerdir.

Higher Rankings: Web sayfaları doğru yapılırsa daha yüksek sıralanır

First View: Mavi tıklanabilir bir bağlantı olarak görüntülenirler ve arama yapan kişinin gördüğü ilk şeydir


SEO stratejinizin bir parçası olarak, sayfa başlık etiketinize öncelikli anahtar kelimeler eklemek önemlidir: Başlık etiketlerini optimize ederken anahtar kelimelerin doğru karışımını elde etmek önemlidir. Anahtar kelime araştırmasının öncelikli olmasının nedenlerinden biri başlık etiketi optimizasyonudur. Başlık etiketi uzun bir anahtar kelime listesi gibi görünüyorsa, spam yapan biri olarak kabul edilebilirsiniz; ancak ana anahtar kelimelerinizi içeriyorsa ve doğal, ilgi çekici İngilizce yazılmışsa, o zaman iyi çalışmalıdır.


İşte bazı ipuçları:


Ana (birincil ve ikincil) anahtar kelimeleri dahil edin

Ana anahtar kelimeleri başlangıca daha yakın konumlandırın

En uygun "Birincil Anahtar Kelime - İkincil Anahtar Kelime - Marka Adı" biçimini kullanın

Anahtar kelimeleri doldurmaktan kaçının


Sağlanan alanı kullanın: Başlık etiketinde sınırlı miktarda kullanılabilir alan vardır ve bu, mobil ve masaüstü cihazlarda farklıdır. Ayrıca, bu uzunluk periyodik olarak değişebilir, bu nedenle herhangi bir değişiklik yapmadan önce ideal uzunluğun ne olduğunu araştırmak önemlidir. Portent SERP Önizleme Aracı gibi şeyler, optimize edilmiş başlık etiketleri geliştirmek için kullanılabilir.


Açıklayıcı ve ilgi çekici olun: Sayfayı doğal dilde açıklayın ve arama yapan kişinin tıklaması için cazip hale getirin. Yine, CTR Rankbrain için önemlidir.


Başlık etiketlerinizi optimize etmenin diğer yolları arasında cümle ayırıcılar kullanmak ve markanızı başlık metnine dahil etmek yer alır. Zaman zaman Google, SERP'ler için kendi başlık etiketini yazacaktır.


Snow Way Bro adlı kurgusal bir web sitesi için bu örnek başlık etiketine bir göz atalım. Başlık etiketinin, web sayfasının neyle ilgili olduğunun bir açıklaması olduğunu ve markanın sonunda yer aldığını görebilirsiniz. Açıklama ilgi çekicidir ve öncelikli anahtar kelimeleri hedefler. P1 anahtar kelimesi "snowboard boyutlandırmasıdır" ve bunun başlık etiketinin başında olduğunu görebilirsiniz.


P2 anahtar kelimelerine bakarsanız, "snowboard boyutlandırma kılavuzu" ve "snowboard boyutu kılavuzu" na çok benzeyen "snowboard boyutlandırma kılavuzu" dahil edilmiştir. P3 anahtar kelimeleri veya yakın varyasyonları da dahil edilmiştir.


Meta açıklamaları

Meta açıklama etiketleri yalnızca SERP'lerde ve kaynak kodunda görülebilir. Bir sayfanın ana içeriğini görüntülerken onları göremezsiniz. Bir meta açıklama etiketi, bir SERP'deki URL'nin altında gördüğünüz kısa açıklayıcı metin parçasıdır.


Meta açıklama etiketleri, sayfa içi optimizasyon için önemlidir, ancak aslında doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Meta açıklamanıza anahtar kelimeler eklemek, başlık etiketlerinin yaptığı gibi doğrudan bir etkiye sahip olmayacak, ancak birinin girişinizi tıklayıp tıklamayacağını etkileyecektir.


Meta açıklama etiketleri, orta ağırlıklı bir sayfa içi SEO sinyalidir ve aramayı yapan kişiyi listenizi tıklamaya teşvik eder. Meta açıklama etiketi aranan bir terim içeriyorsa, kalın olacak ve arama yapan kişiyi tıklamaya teşvik edecektir.


Ara sıra, Google boş bırakılırsa veya yeterince alakalı olmadığı düşünülürse bir web sayfası için kendi meta açıklama etiketini yazar, ancak meta açıklamanızı optimize etmenin yolları vardır.


Kısa ve öz tutun. En fazla iki kısa cümle olduğundan emin olun.

Maksimum masaüstü: 156 karakter (bu değişebilir)

Maksimum mobil: 115 karakter

Uzunluğu test etmek için SERP Önizleme aracını kullanın

Anahtar kelimelerinize dikkat edin: Muhtemelen başlık etiketinizde zaten birkaç anahtar kelimeden bahsettiğinizi göreceksiniz, bu nedenle anahtar kelime doldurmadan kaçınmak için hepsini meta açıklamanıza tekrar dahil etmeyin. Anahtar kelimeler sıralamaya yardımcı olmadığından, arandığında kalın olması muhtemel olduğundan, en iyisi yalnızca P1 anahtar kelimenizi eklemektir.

Açıklayıcı ve ilgi çekici olun: Meta açıklamanızın açıklayıcı ve aynı zamanda ilgi çekici olduğundan emin olun. Sayfanızda benzersiz satış noktaları varsa, tıklamaları teşvik etmek için bunları burada listeleyin.


Bu örnek, Portent SERP Önizleme Aracında görüntülenir. Kullanıcı "snowboard boyutu" araması yaptı ve tam olarak bu kelime öbeğinden bahsedilmese de, yakın bir varyantı - "snowboard boyutu" - Google metni kalınlaştırdı. Metin kalınlaştırıldığında, listenin tıklanma şansını artırır. Örnek aynı zamanda kısa ve ilgi çekicidir. Doğru snowboard satın almak için yardım arayan biri için rezonansa girecek şekilde yazılmıştır.


URL'ler

URL, bir web adresi için başka bir terim olan "Tekdüzen Kaynak Bulucu" nun kısaltmasıdır. URL'ler, başlık etiketleri ile meta açıklama etiketleri arasında bulunur. Zamanla, bir sayfa URL'sine atanan güven ve otorite oluşturacaktır. Uygun şekilde yeniden yönlendirmeden bir URL'yi değiştirmek güveni kaybedebilir. Bu nedenle, mümkün olan yerlerde bir URL'yi değiştirmemek en iyisidir - en başından bunları almaya çalışın.


URL'ler neden önemlidir? URL'ler, sayfadaki hafif SEO sinyalleridir. Arama sonuçlarından tıklamaları çekerler ve arama motorları tarafından sayfaları indekslemek ve almak için kullanılırlar.


URL'ler genellikle sayfanın ana başlığından oluşturulur. Bu varsayılan olarak iyidir, çünkü alaka düzeyi eklenir. Ancak dezavantajı, genellikle uzun ve tekrarlayıcı hale gelmesi ve kısaltılması gerektiğidir. Web sayfanız için bir URL oluştururken:


P1 anahtar kelimenizi veya yakın bir varyasyonunu dahil edin

— Kısa ve öz tutun (kesmeden önce yaklaşık 70 karakter)

URL'yi en başında ayarlayın

— Kısa çizgi ve küçük harf kullanımı gibi kurallara bağlı kalın


Bu örnekte, aynı web sayfası için iki farklı URL stili vardır. Her ikisi de SEO için mükemmel bir şekilde kabul edilebilir ve alaka düzeyi için yaklaşık aynı puanı alır. İlki ("/ snowboard boyutlandırma") yapılması en basit olanıdır. İkincisi ("/ snowboard / boyutlandırma"), ürünlerin ana kategorileriyle olan ilişkisi hakkında bir fikir verdiği için çok sayıda farklı ürün içeren daha büyük siteler için daha iyi olacaktır.


Başlıklar

Başlıklar (heading), ana gövde metni ve resimler, tıklama sonrası sayfada optimizasyon için anahtar öğelerdir.


Başlıklar, bir web sayfasının ne hakkında olduğunu özetlemeye yardımcı olur. Bir web sayfasında Microsoft Word'de nasıl kullanıldıklarına benzer şekilde kullanılırlar. Ana başlık bir H1 etiketi içinde, H2 etiketlerinde ikincil başlıklar, H3 etiketlerinde üçüncül - H6 etiketlerine kadar olmalıdır.


Tarihsel olarak, birden fazla H1 etiketine sahip olmak kötü bir uygulama olarak kabul edildi, bu nedenle, H2 etiketleri olarak ikincil başlıklara ve H3 etiketleri olarak üçüncül başlıklara sahip olunması önerilir.


HTML5'ten beri, ikincil ve üçüncül başlıklara H1 etiketleri olarak sahip olmak ve yine de arama motoru dostu olmak teknik olarak doğru olabilir. Bunun doğru bir şekilde uygulanması her zaman kolay değildir, bu nedenle, hâlâ geçerli olan ve en iyi uygulama olarak geniş çapta onaylanan hiyerarşik başlık etiketlerini kullanmanın geleneksel yöntemini öneriyoruz.


Başlıklar, bir web sayfasının önemli bir parçasıdır. Kullanıcılar, tüm sayfayı okuyup okumayacaklarına karar vermeden önce bir sayfanın başlıklarını tararlar. Orta ağırlıklı bir sayfa içi SEO sinyalidir ve sayfaya alaka düzeyi eklerler. Bir web sayfasındaki içerik hiyerarşisini ana hatlarıyla belirtmek için kullanılabilecek altı başlık etiketi -H1'den H6'ya kadar - vardır.


Ana başlık bir H1 etiketi içinde olmalıdır

İkincil alt başlıklar H2 etiketlerinde olmalıdır

H3 - H6 etiketleri gövde kopyasında çok sık kullanılmaz ancak aynı hiyerarşik alt başlık şeklinde çalışır


Bir web sayfası için başlıklar oluştururken, bunların sadece SEO'ya yönelik değil, kullanıcı için anlamlı olduklarından emin olmak önemlidir. Ancak başlıklarınıza P1, P2 ve P3 anahtar kelimelerinizi dahil etmek de iyi bir fikirdir - önemli olan onları doldurmak yerine doğal olarak dahil etmektir!


Anahtar kelimeler

Kullanılan anahtar kelimeler, sayfa türüne göre uyarlanmalıdır. Anahtar kelime eklemek, sayfa türüne bağlı olarak farklı şekilde çalışabilir:


İşlem sayfaları daha çok anahtar kelime odaklı olma eğilimindedir ve genellikle ana anahtar kelimeyi veya yakın bir varyantı içerir.

Blog gönderileri gibi bilgilendirici sayfalar, daha fazla kullanıcı odaklı olma eğilimindedir ve bazen ana anahtar kelimeyi veya yakın bir varyantı içerir.


Kullanılan anahtar kelimeler de doğru bir şekilde hedeflenmelidir. Bir başlığın parçası olarak hedeflenen anahtar kelimelerinizi veya benzer anlamdaki anahtar kelimelerinizi eklemek için fırsatları arayın.


Bu örnekte, hedeflenen anahtar kelimeler listesinden iki tam anahtar kelime kullandık. Bunun nedeni, bunu yapmanın mantıklı olması ve kullanıcıya yardımcı olmasıdır.


Sayfa kopyası

Ana kopya neden önemlidir? Ana kopya, kullanıcıların aradıklarını bulmaları gereken yerdir, bu nedenle arama motorları buna çok dikkat eder. Bu, yüksek ağırlıklı bir sayfa içi SEO sinyalidir ve sayfaya alaka düzeyi ekler. Ana metnin sayfadaki konumu da arama motoru sıralamasında belirleyici bir faktör olabilir. Ana kopya, gövde metni olarak da bilinir. Köprüler içerebilir ve ana başlıktan sonra gelir.


Google'da eski bir SEO başkanı olan Matt Cutts, ideal bir anahtar kelime yoğunluğu formülünün olmadığını söylüyor ve içeriğinize aşırı optimizasyon ve çok fazla anahtar kelime yüklememenizi tavsiye ediyor. Ancak, sıralamak istediğiniz anahtar kelimeleri eklemenin iyi bir şey olduğunu söylüyor; ancak web sayfanızın okunabilirliğini artıran doğal bir şekilde yapılmalıdır.


Uzunluk: Web sayfanızın ana kopyasının uzunluğuyla ilgili kesin kurallar yoktur, ancak kullanıcının beklentilerini karşılamalı ve aradıklarını içermelidir. Ayrıca, arama motorlarının sayfanın ne hakkında olduğunu anlayabilmesi için yeterince uzun olmalıdır. E-ticaret sorguları yüz kelime kadar az olabilir ve bilgi amaçlı sorgulamalar bin kelimeden fazla olabilir.


Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeleri ana kopyada çok sık tekrarlamaktan kaçının, ancak dili doğal ve insan dostu tutmaya devam ederken birleştirilebilirlerse, anahtar kelimelerin eş anlamlılarını veya yakın varyasyonlarını kullanın.


Matt Cutts'ın videosunda bahsettiği gibi, özel bir anahtar kelime yoğunluğu formülü yoktur, ancak anahtar kelimelerden çok sık bahsettiğinizde, arama motorları bunu "spam" olarak görebilir.


500 kelimelik genel bir kural olarak şunları belirtin:


İki veya üç kez birincil anahtar kelimeler

İkincil anahtar kelimeler bir veya iki kez

Üçüncül anahtar kelimeler sıfır veya bir kez


Hyperlinks

SEO'da köprüler, bağlantı kurduğunuz sayfaya yardımcı olur. Sayfalara dahili olarak bağlantı kurma şekliniz, arama motoru sıralamalarında önemli bir rol oynar.


Alaka düzeyi: Açıklayıcı ve anlaşılması kolay bağlantı metnine sahip sayfalara bağlantı vermek, alıcı sayfaya daha fazla alaka düzeyi katacaktır, bu nedenle önemli sayfalarınıza düzenli olarak bağlantı verdiğinizden emin olun.


İtibar: Sayfalara dahili olarak bağlantı vermek itibarı artırmak için önemlidir, bu nedenle web sayfanız ne kadar çok iç bağlantıya sahipse, o kadar önemli kabul edilir ve sıralama şansı o kadar artar.


Görüntüler (Images)

Görsel optimizasyonu, hafif bir sayfa içi SEO sinyali olduğu ve web sayfanıza alaka düzeyi kattığı için önemlidir. Görüntülere alternatif metin eklenmelidir çünkü genellikle ekran okuyuculara güvenen görme engelli kişilere okunur. Arama motorları, alt metni görseller için tarayarak, web sayfanıza ek anahtar kelimeler eklemek için iyi bir fırsat sağlar.


Görüntülerinizi optimize etmek için atabileceğiniz üç basit adım şunlardır:


Web sitenizin CMS'sindeki Alt metin görüntüsüne bir açıklama ekleyin

Resmi doğru şekilde tanımlamaya çalışın ve bu bazen anahtar kelimelerin eklenmesi anlamına gelir

Bunları kısa ve öz, tipik olarak iki ila beş kelime yapın

Web sitenizin CMS'sinin medya kitaplığında görsellere anlamlı dosya adları verin

Bunları kısa ve öz, tipik olarak iki ila beş kelime yapın

Dosya adları ve Alt metin aynı olabilir, ancak

Görüntüleri web dostu yapın

.Gif, .jpeg, .png ve .svg kullanın

Küçük dosya boyutunu ve iyi kaliteyi dengeleyin

Svg'ler daha yaygın hale geliyor ve ölçeklenebilir vektörler oldukları için, yüksek görüntü kalitesinden ve düşük dosya boyutundan yararlanıyorlar, ancak bunlar çoğunlukla fotoğraflar yerine bilgisayarda oluşturulan görüntüler için kullanılıyor


Alternatif metin ve dosya adları önce açıklayıcı ve doğru olmalı ve ikinci olarak anahtar kelimeleri veya ilgili kelimeleri içermelidir. Bu örnek, snowboard boyutlandırması hakkında bir web sayfasında kullanılan bir resimdir. Resmin Alt metni, açıklayıcı olan "snowboard boyutlandırmasıdır". Snowboard-measure.jpg dosya adı biraz farklıdır. Bu durumda, Alt metin ana anahtar sözcüklerden birini içerir ve dosya adı, sayfanın genel alaka düzeyine katkıda bulunacak ilgili bir sözcüktür. Ayrıca, web sayfasının yükleme sürelerini etkilememesini sağlamak için resimlerin boyutunu nispeten küçük ve genellikle orijinal resim boyutundan çok daha küçük tutmanız gerekir.


Kullanıcı memnuniyeti optimizasyonu, sayfa içi optimizasyon stratejinizin hayati bir parçasıdır ve sıralama beyniyle ilgilidir. Kullanıcı memnuniyetini artırmak için web sitenizi optimize etmek, içeriğinizin kullanıcıların aradığı yanıtları sağladığından emin olmak anlamına gelir. Bu içerir:


Hemen çıkma oranını düşürmek

Bekleme süresini iyileştirme

Tıklama oranını iyileştirme

Görev tamamlamayı iyileştirme

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page