top of page
Ara

Nike, Lil Nas X'ın "Satan Shoes" satışlarını mahkeme kararıyla durdurdu

Perşembe günü federal yargıç, MSCHF şirketinin, rapçi Lil Nas X ile birlikte "Satan Shoes" satışlarını geçici olarak durdurması için Nike lehine karar aldı

Nike, Lil Nas X'ın "Şeytan Ayakkabıları" satışlarını durdurdu

Brooklyn'deki ABD Bölge Yargıcı Eric Komitesi, Nike'nin, Nike "swoosh" logosunu taşıyan siyah-kırmızı, şeytan temalı spor ayakkabıların ticari markalarını ihlal ettiğini iddia ederek MSCHF Product Studio Inc'e dava açmasından üç gün sonra karar duruşması yapıldı.


Satanizmi desteklediği algısının doğduğu ve bunun markaya zarar verdiği endişesiyle New York'taki federal mahkemeye marka ihlali başvurusu yapan Nike, MSCHF'nin ayakkabı satışını ve kendisinin meşhur logosunu kullanmayı durdurmasını istemişti.


Spor ayakkabılar, orta tabanlarda bir damla insan kanı içerdiği iddia edilen ve Şeytan'ın cennetten düşüşüne atıfta bulunan İncil'de "Luke 10:18" yazan Nike Air Max 97 spor ayakkabılarının özelleştirilmiş versiyonları olarak piyasaya sürülmüştü.


Hem videoda hem de Şeytan Ayakkabıları'nda atıf yapılan İncil'in 'Luka 10:18' bölümünde "İsa onlara şöyle dedi: Şeytan'ın gökten yıldırım gibi düştüğünü gördüm" yazıyor.


2019'da gay olduğunu açıklamış bulunan rapçi, şarkıda cinselliğini kutlarken bu yüzden kendisine yöneltilen hakaretleri reddediyor.


YouTube'da yayımlanan videoda bir striptiz direğinden kayarak cennetten cehenneme inen Lil Nas X, şeytan ile provokatif danslar yaparken onun boynunu kırıp boynuzlarını çalıyor.


Her biri 1.018 ABD Dolarına mal olan yalnızca 666 çift yapıldı. "Old Town Road" şarkısıyla tanınan Lil Nas X, 666. çifti kimin alacağını seçmeyi planlıyordu, ancak bu plan Nike'ın Pazartesi günü açtığı davanın ardından iptal olmuş oldu.


Şirketten yapılan açıklamada, "MSCHF ifade özgürlüğüne yürekten inanıyor." Dedi. "Bu davayı en hızlı şekilde çözmek için Nike ve mahkeme ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz."


MSCHF'nin avukatları, Satan Shoes'un 2019'da aynı Nike modelini temel alan şirketin "Jesus Shoes" ürününü izleyen "tipik bir spor ayakkabı değil, bireysel olarak numaralandırılmış sanat eserleri" olduğunu savundu.


Geçici satışlarının durdurulması kararının gereksiz olduğunu, çünkü ayakkabı alıcılarının Nike'ın işin içinde olduğunu düşünmediğini ve 666'ncı çift hariç hepsinin çoktan satıldığını ve daha fazlasının yapılmadığını söylediler.


Dava başvurusunda Şeytan Ayakkabıları'nın satışını onaylamadığını ve bunun için yetki vermediğini belirten Nike, "MSCHF ile onun yetkisiz Şeytan Ayakkabıları, kafa karışıklığına ve satışlarda azalmaya neden olabilir, MSCHF ürünleri ile Nike arasında yanlış şekilde bağlantı kurulmasına yol açabilir" dedi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page