top of page
Ara

Netflix kurucu ortağı Marc Randolph için başarı nedir?

Netflix'in kurucu ortağı, neden iyi fikir diye bir şeyin olmadığı üzerine fikirlerini paylaştı

Reed Hastings ile Netflix'i tanıttıklarında, şirketin bir gün nasıl olacağını ya da sadece on yıl sonra işin ne kadar farklı görünmeye başlayacağını asla tahmin edemezlerdi. Aslında şirket, kurucusu Reed Hastings'in Marc'a yeterince yakın olan Pure Atria'nın Marc’ın şirketini satın almasıyla, neredeyse tesadüfen kurulmuştu ve araba paylaşımı (ve sürüşte bazı fikirleri tekmelemek) mantıklı geldi. Birkaç kuşkusuz tuhaf fikir (kişiye özel şampuan var mı?) Ve DVD denen yeni bir şey etrafında bir konuşma yaptıktan sonra, postayla film kiralama fikri mantıklı olmaya başladı.


Netflix'in kuruluşundan bu yana 20 yıldan fazla zaman geçti ve Marc hâlâ kaç kişinin ona fikrin asla işe yaramayacağını söylediğini hatırlıyor - o kadar ki kitabına ve podcast'ine "O Asla Çalışmayacak" adını verdi. Marc'la yaptığım konuşma boyunca bir şeyi çok net bir şekilde ifade etti - postayla film kiralamak iyi bir fikir değildi.


Marc, 40 yıl boyunca iş kurduktan ve girişimcilere koçluk yaptıktan sonra, aslında iyi fikir diye bir şeyin olmadığını öğrendiğini söyledi. Her fikrin gerçek bir problemle yüzleşmek zorunda kalmanın ağırlığı altında çöktüğünü, ancak bunu fark ettiğinizde fikri test etmeye ve işe yaramama nedenlerini ortaya çıkarmaya başlayabileceğinizi söyledi. Marc'ı girişimcilik yolculuğunun her adımında yönlendiren şey buydu: sorunları çözme, akıllı, tutkulu insanlarla bir araya gelme ve bir şeyler keşfetme tutkusu.


Sonuçta, ilk işine başladığında, "girişimci" iyi bilinen bir terim bile değildi ve söylediği gibi, zengin olmak için yaptığınız bir şey değildi.

"Gerçekten yeni bir şeyler yapmak istemeliydin."

Fikirleri test etmeyi konusunda Marc, Reed'le Netflix fikrinin bu disklerin ne kadar kırılgan olduğunu düşünerek nasıl mümkün olup olmadığını görmeye nasıl karar verdiklerine dair bir anı paylaştı. Bir CD'yi yerel olarak postaladıktan sonra (DVD'ler henüz pazara girmemişti), tek bir pul karşılığında bir günde tek parça halinde oraya ulaştığını görünce heyecanlandılar. Test mükemmel miydi? Tabii ki değil. DVD kiralama hizmetinin başarısız olabileceği milyonlarca yol vardı, ancak o anda fikir konseptten gerçeğe dönüştü. Bu tek test paha biçilemezdi. Dahası, Marc kariyerine 15 yıl önce bir nota şirketinin posta siparişi departmanında başladı. Neredeyse tam bir daire çizmiş gibi, tamamen farklı bir sektördeki deneyimini alıp onunla yepyeni bir tane yaratıyor.


Marc problem çözme tutkusuna sadık olarak, bir şirketin ilk aşamalarında mutluluk bulduğunu, bir organizasyon içinde farklı şapkaları keşfedip aştığını ve taktığını açıkladı. Netflix büyüdükçe, işin başlangıç ​​aşamasının sona erdiği ve Reed'in her zaman çalıştırmaktan zevk aldığı bir şirket haline geldiği fazlasıyla netleşti. Reed'in devralması ve Marc'ın geri adım atması ikisini de daha mutlu ederdi, böylece yaptılar da buydu.


Özetle, Marc başarısını, bir projenin kendisini ne kadar mutlu ve tatmin ettiğine bağlı olarak ölçer. Netflix'in ilk günlerde karşılaştığı mücadeleleri göz önünde bulundurarak, hiç ayrılmayı düşünmüş müydü? İlk yanıtı: Hayır. Bu sadece DNA'sında yok. Bu tür bir tutku ve coşku bulaşıcıdır ve yeni podcast'i That Will Never Work'te Marc, girişimcilik yolculuğuna yeni başlayanlara rehberlik etmek için benzersiz zihniyetini ve onlarca yıllık deneyimini paylaşıyor. Marc bu podcast serisini ün kazanmak için yaratmadığını, bilgeliğini tavsiyelerini daha fazla insanla paylaşabilmek için yarattığını söylüyor. Sonuçta, her bölümün çözülmesi gereken yepyeni bir sorunun yarattığı merak bu hobiye olan ilgisini hep üst düzeyde tutuyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page