top of page
Ara

Nestlé 950 Milyon Dolara yemek dağıtım şirketi Freshly'yi satın aldı

Pandemiden ilham alan satın alma alışkanlıklarının kalıcı olduğuna inanan Nestlé, hazır yemek servisi olan Freshly'nin geri kalanını satın aldığını duyurdu

Nestlé 950 Milyon Dolara yemek dağıtım platformu Freshly'yi satın aldı

Anlaşma, büyüme hedeflerine bağlı olarak 550 milyon $ 'a varan potansiyel kazançlarla 950 milyon $ değerinde.


Bu, tüketiciler salgın dönemi yeme eğilimini eskisinden daha sıklaştıkça, son zamanlarda soğuk yemek takımı işinin ne kadar sıcak olabileceğinin bir başka işaretidir.


Nestlé, şu anda yıllık satışları 4 milyar dolar olan çevrimiçi hazır yemek pazarının 2025 yılına kadar 15 milyar dolara ulaşacağına inandığını söylüyor.


Geçen yıldan bu yana kârlı olan Freshly, Ağustos ayında yaklaşık 600.000 haftalık hazırlanmış yemek teslim etti. Şimdi, haftada 1 milyon gönderi gerçekleştiği açıklandı.


Gıda devi, 2017'de satın alınan Freshly hisseleri sonrası %16 hisseye sahip olduktan sonra, dünyanın en büyük gıda üreticisi, New York merkezli şirketin değerini 950 milyon ABD Doları olarak belirleyerek Freshly'nin geri kalanını satın almaya karar verdi.


Nestlé yaptığı açıklamada, anlaşmanın "işin başarılı büyümesine" dayalı 550 milyon dolara varan "potansiyel kazançları" içerdiğini söyledi.


Nestlé'nin ABD bölümünün başkanı ve CEO'su Steven Presley, "Tüketiciler e-ticareti benimsiyor ve daha önce hiç olmadığı gibi evde yemek yiyor. Bu salgının getirdiği bir evrim ama uzun vadede etkisini sürdürüyor," dedi. "Freshly, yenilikçi, hızlı büyüyen bir gıda teknolojisi başlangıcıdır ve bunları portföye eklemek, ABD gıda pazarındaki yeni gerçeklerden yararlanma yeteneğimizi hızlandırır ve Nestlé'nin gelecekte kazanması için daha fazla pozisyon alır."


Stouffer'ın yemekleri de dahil olmak üzere ABD'deki markalara ev sahipliği yapan Nestlé, Freshly'nin 2015'te faaliyete geçtiğinden bu yana "yıldan yıla" büyüdüğünü söyledi. Nestlé, 48 eyaletteki müşterilere "haftada bir milyondan fazla öğün" taze olarak gönderiliyor. Freshly'nin tahmin edilen 2020 satışları 430 milyon dolar.


Bu ayın başlarında Freshly, Kaliforniya'nın Ticaret şehrinde yeni bir üretim tesisi açmayı planladığını duyurmuştu. Şirket, o sırada ürünlerine olan talebin "artmaya devam ettiğini" söyledi. Fabrika Aralık ayında faaliyete geçecek ve şirketin üretim kapasitesini %20 artıracak. Freshly ayrıca New Jersey, Maryland ve Arizona'da tesisleri işletmekte.


Nestle'nin bu yatırımı tesadüf değil. Hello Fresh ve Blue Apron gibi D2C (Direkt olarak müşteriye) yemek hizmeti şirketlerinin öncülüğünü yaptığı ve Y kuşağı, Yemek pişirmeye vakti olmayan çalışanlar ve yeni doğan kategorisinin en parlak dönemiydi.


Hallice küçük perakendeciler bu alana hatrı sayılır yatırımlar yapmaya başladığı dönemin ilk atağı olarak Kroger, 2018'de Home Chef'i 700 milyon dolara satın aldı.


Tarla Dinnerly, Purple Carrot, Gobble ve Sun Basket gibi katılımcılarla rekabet artış gösterdi. Amazon ayrıca Tüm Gıda Pazarları aracılığıyla bu kategoride yer aldı.


Yemeklerinin önceden hazırlanmış olmasıyla taze olarak farklılık gösterir. Müşterilerin sadece bir mikrodalgaya ve bir çatala ihtiyacı var. Freshly CEO'su Michael Wystrach duyuruda "Misyonumuz, besleyici, yüksek kaliteli yemekleri doğrudan müşterilerin evlerine getirerek sağlıklı beslenmeyi kolaylaştırmaktır" diyor. "Rahatlık ve beslenme, gıdanın geleceğinde itici güçler ve dünyanın en büyük gıda şirketinin bir parçası olmamız bunu doğruluyor."


Sorun şu ki, pek çok şirket, özellikle de Blue Apron'un performansı o kadar zayıftı ki Bloomberg bir zamanlar onu "son on yılın en kötü halka arzlarından biri" olarak adlandırıyordu.


Ancak bu servetler, pandeminin değişen iştahları üzerinde de gelişiyor. Geçen hafta Blue Apron üçüncü çeyrek gelirini %13 artışla 112,3 milyon dolara çıkardı. Müşteri başına ortalama gelir %22 artarak 314 dolara çıktı ve her siparişin değeri %2'den yaklaşık 59 dolara çıktı. Ayrıca, 2019'un karşılaştırılabilir dönemindeki 15,3 milyon dolarlık zarara kıyasla 10,9 milyon dolarlık daha küçük bir zarar bildirdi.


Son zamanlarda artan sağlıklı beslenme trendi ile Fastfood sektörü eski hızını kaybetmeye başlamış, önceden pişirilmiş hazır yemekler ise oldukça talep görmeye başlamıştı. Pandemi ile bu kalıcı bir alışkanlığa dönüşmesiyle tüm dünya genelinde büyüme devam ediyor. Ülkemizde de benzer şekilde, Meal Box, yaptığı açıklamada işlerinin 5 kat büyüdüğünü söylemişti.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page