top of page
Ara

Milyarder Warren Buffett 90 yaşına bastı - İşte yatırımcı efsanesinden 6 öğüt

Berkshire Hathaway CEO'su milyarder Warren Buffett 30 Ağustos Pazar günü 90 yaşına girmesine rağmen hala heyecan hissediyor.

Berkshire Hathaway CEO'su milyarder Warren Buffett 30 Ağustos Pazar günü 90 yaşına girmesine rağmen hala heyecan hissediyor. Bu heyecanını nasıl yıllardır koruduğunun ipuçlarını paylaştı.


1. Uzun vadeli düşünün

Bireysel hisse senetlerine yatırım yapmayı planlıyorsanız, seçiminizi şu anda hangi şirketlerin iyi performans gösterdiğine dayandırmayın. Bunun yerine, hangi işletmelerin güce sahip olduğunu düşünün.


Buffett, 2018'de CNBC’nin "Squawk Box" a verdiği demeçte, "Kimse gelecek yıl yağmur yağacağını düşünüp düşünmediğine bakılarak bir çiftlik satın almıyor," diyor.


Buffett, kalıcı olacağına inanıp inanmadığına bakarak bir işletmeye yatırım yapmaya değer olduğuna karar verir. 1972'de uzun süredir iş ortağı olan Charlie Munger ile See's Candies'i satın aldı ve 1988'de Coca-Cola hissesi için 1 milyar dolardan fazla harcadı - her ikisi de iyi yatırımlardı ve her ikisinin de bugün hala sahibi.


Buffett, 1996 yılında hissedarlara yazdığı mektupta, "Toplam kazançları yıllar içinde yükselen bir şirket portföyü oluşturun ve portföyün piyasa değeri de artacaktır" diye yazdı. "10 yıl boyunca bir hisseye sahip olmak istemiyorsanız, 10 dakikalığına ona sahip olmayı aklınızdan bile geçirmeyin."


2. Rotadan şaşmayın

Piyasalar dibe vurduğunda stresli olabilir, ancak en son haber döngüsü yüzünden paniğe kapılmayın ve yatırımlarınızı satmayın. Buffett, piyasalar her zaman değişken olacak ve deneyime bakılmaksızın herhangi bir yatırımcının yapabileceği en iyi şey, dengeli bir kafa tutmaktır, diyor Buffett.


2018 yılında hissedarlara yazdığı mektubunda, “Piyasalar genellikle rasyonel olsa da, ara sıra çılgınca şeyler yapıyorlar” diye yazdı.


Bunun yerine, rotayı koruyun ve zamana yenik düşmeyecek şirketlere yatırım yaptığınıza güvenin. Buffett, yatırımcıların "hem mafya korkularını hem de coşkularını görmezden gelme ve birkaç basit temele odaklanma becerisine" ihtiyacı var. "Uzun bir süre hayal gücünden yoksun görünmeye - hatta aptal görünmeye - isteklilik de önemlidir."


Basitçe ifade etmek gerekirse: Buffett, 2016'da vahşi piyasa dalgalanmalarının ortasında CNBC'ye verdiği demeçte, "Piyasayı yakından izlemeyin".


3. Doğru kişiyle evlenin

Buffett akıllıca yatırım yaparak servetini kazandı, ancak şimdiye kadar verdiği en önemli kararın parayla ilgisi yok. Buffett, hayatının en büyük kararının, kiminle evlenmek istediğin olduğunu söylüyor.


"Olmak isteyeceğiniz türden insanlarla ilişki kurmak istiyorsunuz. Bill Gates ile 2017'de yaptığı görüşmede, o yönde hareket edeceksin, "dedi. "Ve bu açıdan en önemli kişi eşinizdir. Bunun ne kadar önemli olduğunu fazla vurgulayamıyorum. "

"Olmak isteyeceğiniz türden insanlarla ilişki kurmaya niyetlenin"

Buffett, yaklaşık otuz yıllık ilk karısı Susan Buffett'in 2004'te vefatından sonra uzun süredir arkadaşı Astrid Menks ile 2006'da evlendi.


Yıllardır verdiği bir nasihat. 2009 Berkshire Hathaway yıllık toplantısında söylediği gibi: “Doğru kişiyle evlenin. Ben ciddiyim. Hayatınızda daha fazla fark yaratacak. İsteklerinizi, her türlü şeyi değiştirecek. "


4. Hisse senedi satın alın

Yatırım söz konusu olduğunda hiçbir garanti yoktur. Ancak Buffett, paranızı endeks fonlarına yatırmanın, riskten korunurken piyasa kazançlarından yararlanmanın güvenilir bir yolu olduğunu defalarca vurguladı.


Buffett, özellikle emeklilik tasarruflarını artırmanın bir yolu olarak onları tavsiye ediyor. 2017'de CNBC'den On The Money'ye "Sürekli olarak bir S&P 500 düşük maliyetli endeks fonu satın alın," dedi. "Sanırım pratik olarak her zaman en mantıklı olan şey bu."


Endeks fonları iki nedenden dolayı anlamlıdır: Ucuzdurlar ve tek bir varlığın başarısına bağlı değildirler.


Buffett, "İşin püf noktası doğru şirketi seçmek değil," diyor. "İşin püf noktası esasen tüm büyük şirketleri S&P 500 üzerinden satın almak ve bunu tutarlı bir şekilde yapmaktır."


5. Kendinize yatırım yapın

Buffett, Yahoo Finance'in baş editörü Andy Serwer'a 2019'da "Yapabileceğiniz en iyi yatırım," açık ara farkla kendi kendinize.


Birincisi, "hem yazılı hem de yüz yüze iletişim kurmayı öğrenin." 2018'de yayınlanan bir Facebook videosunda, bu becerinin değerinizi en az %50 artırabileceğini söyledi.


Sonra, özellikle gençken bedeninize ve zihninize iyi bakın. Sana bir araba verseydim ve hayatının geri kalanında alacağın tek araba bu olsa, ona inanamayacağın gibi bakardın. Herhangi bir çizik, o an düzeltirsin, kullanıcı el kitabını okursun, bir garaj tutarsın ve tüm bunları yaparsın, "dedi.


"Bu dünyada tam olarak tek bir zihne ve tek bir bedene sahipsin ve 50 yaşına geldiğinde onunla ilgilenmeye başlayamazsın. O zamana kadar, hiçbir şey yapmadıysan onu paslandıracaksın."


6. Paranın her şey olmadığını unutmayın

Buffett sürekli olarak dünyanın en zengin insanlarından birisi, ancak serveti başarı ölçütü olarak kullanmaz. Onun için her şey, sizi en yakın olduğunuz kişilerin sevip sevmemesine bağlı.


Buffett, 2008 konuşmasında MBA öğrencilerine “Koşulsuz sevgi, elde edebileceğiniz en büyük şansınızdır” dedi.


"Aşkla ilgili inanılmaz şey, ondan kurtulamamanızdır. Eğer onu vermeye çalışırsanız, iki katına çıkarsınız, ancak tutmaya çalışırsanız kaybolur. Olağanüstü bir durum, onu kesinlikle dışarı atanların on kat geri alması. "

0 yorum
bottom of page