top of page
Ara

Mikro Influencer nedir ve işletmenize ne gibi faydalar sağlar?

İşletmenizin temel marka öğelerini oluşturdunuz: bir web sitesi oluşturdunuz, marka kimliğinizi geliştirdiniz ve güçlü bir sosyal medya varlığına sahipsiniz. Artık, sunduğunuz ürün ve hizmetlerden dünyanın faydasını görmeye hazırsınız - bu da oyunun kurallarını değiştiren bir pazarlama stratejisine sahip olmanız gerektiği anlamına geliyor.

Markanızı başarılı bir şekilde tanıtmanın birçok yolu olsa da, özellikle bu dijital çağda bir etkileyici pazarlama kampanyası uygulamak anlayışlı bir fikirdir. Influencer pazarlama, geniş bir sosyal medya varlığı olan bireylerin ürün veya hizmet önerme ve takipçilerinin görüşlerini değiştirme gücünden yararlanma eylemidir. Dijital medya dünyasının ağızdan ağzı gibi - ve işletme sahiplerinin ve girişimcilerin gelişimlerinin herhangi bir aşamasında süper etkili bir pazarlama aracı.


Çoğu işletme sahibinin influencer pazarlaması hakkında bilgi sahibi olması şaşırtıcı olabilir, söz konusu faktörleri markanızın elçileri olarak seçmek söz konusu olduğunda, daha büyük her zaman daha iyi değildir.


Giriş: Mikro Influencer

Günümüzde, influencer pazarlama dünyasının kahramanları Mikro Influencer olarak bilinen belirli bir gruptur. Mikro influencer pazarlama, büyük zamanlardaki ünlü Influencer kampanyalarından daha başarılı olsa da başarılı olur.


Peki, Mikro Influencer nedir ve bunları işletmenizi tanıtmak için neden kullanmalısınız? Bu makalede, Mikro Influencer ve markanız için nasıl bir makro varlık olabileceği hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.


Mikro Influencer nedir?

Mikro Influencer Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında ortalamanın biraz üzerinde bireye sahip kişilerdir - 1.000-10.000 takipçi aralığında konuşuyoruz. Sayısal tanım uzmanlar arasında farklılık gösterse de, anlaşılması gereken önemli nokta, Mikro Influencer bilgi, tutku ve özgünlüğü nedeniyle son derece değerli olmasıdır.


Neden Mikro Influencer kullanılır?

Bir Mikro Influencer etki alanı, hedef pazarlarında güçlü bir etki yaratabilir, çünkü kendi alanlarında iyi niyetli uzmanlar olarak kabul edilirler. Ancak burada açık bir soru var: Neden markanızı tanıtmak için daha küçük bir sosyal medyaya sahip birini kullanıyorsunuz? Sosyal medya pazarlaması söz konusu olduğunda, çok popüler olmanın her zaman en iyi varlık olmadığı ortaya çıkıyor.


Mikro Influencer, sıkı sıkıya bağlı bir hayran kitlesine bağlandığından - Makro Influencer ve ünlülerin büyük takiplerine kıyasla - kişiselleştirilmiş ve otantik içerikle daha sık etkileşime girerek kitleleriyle daha derin bir düzeyde ilişkilendirebilirler.


Mikro influencer pazarlamanın markanız için başarılı bir strateji olabilmesinin birkaç nedeni daha:


Hedeflenen kitleler

Ünlü meslektaşlarının aksine, Mikro Influencer, içeriklerine ve uzmanlıklarına bağlı olan güvenilir takipçiler kazanmak için bol miktarda zaman harcıyorlar. Hedef kitleye gelince işin çoğunu zaten yapmışlar. Dolayısıyla, uzmanlık alanları yiyecek, seyahat, sanat, spor vb. Olsun, bir Mikro Influencer kitlesinin kendi alanlarında özel bir ilgisi olduğundan emin olabilirsiniz - Makro Influencer çalışırken garanti edilmeyen bir lüks.


Daha fazla katılım

Sosyal medya kullanıcıları, etkilenenlerle sık sık etkileşime girer. Bir Mikro Influencer kitlesi yönetilebilir olduğundan, aşağıdakilerle katılım düzeyi yüksektir. Sosyal medya pazarlama performansını ölçmek söz konusu olduğunda katılım altındır.


Bir durumda, 1.000 takipçisi olan kişiler 100.000 takipçisi olanlara göre %85 daha yüksek katılım sağladı. İçeriği yorumlayarak, beğenerek ve paylaşarak kitleleriyle etkileşim kuran bir etkili kişi, yetkili özlerini feda etmeden Makro Influencer daha uygun görünecektir. Sonuç olarak, Mikro Influencer takipçileriyle daha güvenilir ilişkileri olacaktır.


Kendiden biri olarak görme

Mikro Influencer kitlelerini tek tek oluşturduklarından ve kitleleriyle sadık ilişkiler kurduklarından, takipçiler kendilerini hayranlardan çok akranlar olarak düşünme eğilimindedir.Yani, organik olarak gelen takipçilerden bahsediyoruz.


Tüketici psikolojisi ve dönüşüm oranları söz konusu olduğunda bu çok şey ifade ediyor. Satın alma işlemi yaparken, çoğu kişi ünlü kişi içeriğinden ziyade arkadaşlarınızın ve ailenizin önerilerinden veya sosyal medya içeriğinden daha fazla etkilenecektir. Gerçek nitelikleri sergileyerek ve tanıttıkları markaları bir insan olarak değerlendirmek Mikro Influencer takipçilerin gözünde kendinden biriymiş gibi görülür.


Küçük bütçelerle çalışabilme olanağı

Mikro Influencer unsurla çalışmayı seçmenin, işletmenizi sosyal medyada tanıtmak için ünlü bir Makro Influencer unsur kullanmaktan daha uygun bir karar olduğunu söylemeye gerek yok. Çoğu Mikro Influencer ücretsiz ürün veya hizmet karşılığında çalışır, diğerleri ücretlidir. Bununla birlikte, ünlü onayların maliyetinin bir kısmı olacaktır.


İşletmeler için doğru Mikro Influencer nasıl keşfedilir?


Çalışmak için doğru Mikro Influencer ortaya çıkarılması zaman ve çaba gerektirir, ancak bir işletme sahibi olarak yapmak eğlenceli ve aydınlatıcı bir araştırma olabilir. Çoğu işletme, kendi sosyal medya kanallarına göz atarak Influencer kendi başına bulma eğilimindedir. İşletmeniz için doğru Mikro Influencer süperstarlarını ararken aklınızda bulundurmanız gereken bazı stratejik faktörler şunlardır:


Benzer hedef kitle

Hedef kitlenizi tanımlamak iyi pazarlamanın temelidir. Pazar araştırmanızı yapın ve yaş, konum, cinsiyet, meslek, harcama alışkanlıkları ve ilgi alanları gibi ideal kitlenizin ayrıntılarını tanımlamak için zaman ayırın. Bunu yaptıktan sonra, mesajınızın doğru kişilere ulaşması için ortak bir hedef pazar paylaşan Mikro Influencer arayabilirsiniz.


Doğru sosyal platformlar

Mikro Influencer Instagram, YouTube, Facebook, TikTok, Twitter ve daha fazlasına odaklanan sosyal medya dünyasının gamını yönetiyor. Bu sosyal platformları tanıyın ve işinizi tanıtmak için hangisinin en uygun olduğunu düşünün. İster bir ürünü, restoranı, blogu, ister hizmeti tanıtın, içeriğinizin en iyi nerede görüneceğini, en büyük etkiyi yaratacağını ve hedef kitlenizi nerede bulabileceğinizi hayal etmeye çalışın.


Değerli içerik

Hangi hedef kitleye gideceğinize ve nerede tanıtılmak istediğinize karar verdiğinizde, içerik pazarlama stili ve vizyonu kendinize uygun Mikro Influencer aramaya başlayacaksınız. Seçici olun ve çekici görseller kullanan, dili büyüleyici ve genel olarak eğlenceli ve bilgilendirici Mikro Influencer seçmeye özen gösterin.

1.000+ takipçi

Takipçiler yeni sosyal para birimidir. Mikro Influencer ile çalışırken, “mütevazı” takip eden kullanıcıları tercih edersiniz, ancak düşündüğünüz kişilerin en az 1000 takipçisi olduğundan emin olun. Çalıştığınız influencer ne kadar çok takipçiye sahip olursa, size o kadar fazla trafik getireceklerdir.


Etkileşim (Engagement)

Bu yeterince vurgulanamaz: etkileşim için Influencerlar en iyi etkileyicilerdir! Kitleleriyle düzenli olarak etkileşim kuran Mikro Influencerları araştırın. Bu, özellikle ulaşmaya çalıştığınız kitlelerden çok sayıda görüntüleme, beğenme, yorum ve paylaşım anlamına gelir.


Gerçekçi olunmalı

Profesyonel ipucu: sahte dikkat! Seçim süreciniz titiz olmalı ve sahte metrikler ve takip edenlerin "bir gecede" kazandığı şeylere bakarak sahte Mikro Influencer ayıklamalıdır.


Üçüncü taraf araçları

Heepsy, Buzz Sumo veya Klear gibi üçüncü taraf arama araçları, sizi markanızı tanıtmak için doğru potansiyele sahip Mikro Influencerlar ile otomatik olarak eşleştirebilir. Zamanınız kısıtlıysa ve sizin için bu adımları atabilecek bir pazarlama yöneticiniz yoksa, bu araçlar, ilgili Mikro Influencer keşfetmek için mükemmel bir seçenektir.


Mikro Influencer ile çalışma

Araştırmanızı yaptınız ve şimdi birlikte çalışmak istediğiniz Mikro Influencer konusunda bir talep listeniz var. Buradan birlikte çalışmaya nasıl başlıyorsunuz?


Potansiyel Mikro Influencerlara ulaşmak

Listenizdeki kişilere birer birer ulaşın ve sizinle çalışma konusundaki ilgilerini sorgulayın. Hedefler, içerik ve tazminat açısından ikiniz için de anlamlı bir plan önerin. Bazı Mikro Influencerlar, ücretsiz hizmetler veya ürünler karşılığında markanız hakkında bilgi verebilir (bir tavsiye kelimesi: asla bir Mikro Influencerların tanıttıkları ürünler için ödeme yapmasını istemeyin), diğerleri ise çalışmaları için parasal olarak telafi edilmesini bekler.


Birlikte hedef belirleme

İşbirliğiniz için birlikte hedefler belirleyin. Satışları artırmak mı istiyorsunuz? Blogunuza daha fazla trafik çekmek ister misiniz? Belki de kendi Instagram hesabınızda takipçi veya YouTube kanalınıza daha fazla abone kazanmak istersiniz? Pazarlama hedefleriniz ne olursa olsun, Mikro Influencer aynı sayfada olduğundan emin olun. Bu şekilde, içeriklerini ve harekete geçirici mesajlarını buna göre ayarlayabilirler ve ikiniz de kampanyalarınızın ilerlemesini açıkça tartışabilirsiniz.


İçerik oluşturma

İçerik söz konusu olduğunda, Mikro Influencer “işlerini yapmalarına” izin verin. Mikro Influencerın tanıttıkları ürünleri gerçekten sevdiğini ve bunlara inandığını unutmayın. Her şeyden önce, kendi alanlarında uzmanlar ve akıllı ve orijinal içeriklerin nasıl oluşturulacağını biliyorlar. En akıllıca hareket, mikro nüfuzlu kişilere markanızın hikayesini izleyicilerinin güvendiği ve anladığı bir dilde anlatmak için yaratıcı özgürlük vermektir.


Uzun vadeli ilişkiler geliştirme

Çalıştığınız Mikro Influencer ile şeffaf bir ilişki ve net bir iletişim hattına sahip olmak önemlidir. Başlamadan önce beklentileri belirleyen bir çalışma sözleşmesi oluşturun. İş ilişkiniz geliştikçe, dürüst geri bildirimde bulunun ve ilerlemenizi birlikte tartışın, böylece iki tarafta senkronize şekilde ilerleyebilir.



Profesyonellere ipucu: ilişkinizin perde arkasında durmasına izin vermeyin. Yayınlarına yorum yaparak, kullanıcıların sorularını yanıtlayarak ve içeriklerini “beğenerek” Mikro Influencer ile çevrimiçi etkileşim kurun.


Mikro Influencer kullanan ve pazarlama stratejilerine başarıyla uygulayan markalara bazı örnekler:


Audible

Sesli sesli kitap markası, sitelerine kaydolmalarını artırmak için Instagram ve YouTube'da mikro Influencerla bir araya geldi. Kampanyalarının odak noktası, çeşitli arka planlardan Influencer kullanarak, farklı kitlelerin Audible hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğini ve bunlardan nasıl faydalanabileceğini göstermektir.


“Hareket halindeki” yaşam tarzı ve yaratıcı içeriği ile tanınan mikro influencer Dan Rodo, Audible hakkında bir kitap dinlerken evini temizlemenin harika bir görüntüsünü göndererek Audible'ın mikro influencer ekibine katıldı. Yayın, 1.000'e yakın nişan aldı ve markanın kullanışlı özelliklerini, hedef kitleyi tatmin ederken Rodo'nun yaşam tarzına ve yaratıcı içeriğe doğal olarak entegre etti.

Coca Cola

Son birkaç yıldır, sosyal medya için taze içerik oluşturmak için gezi ve seyahat influencerlarıyla bir araya geldi. Sponsorlu reklamlara ek olarak, Coca Cola, markayı daha az popüler olduğu alanlarda tanıtmak için #ThisOnesForYou ve #CokeAmbassador gibi hashtag'leri kullandı. Her “büyükelçi” Kok ile kendi görüntülerini yayınladı ve imza içeceği ile ilgili otantik bir anlatı yarattı.

Under Armour

Spor giyim şirketi Under Armour, Instagram'ın IGTV'sinde içerik oluşturmak için ilham verici sağlık ve sağlıklı yaşam mikro Influencerlar ile işbirliği yaptı. Covid-19 karantinası sırasında, takipçilerine özel egzersiz içerikleri sağlamak için “Evde Sağlıklı yaşam” adlı bir kampanya hazırladılar. Bu kampanya işe yaradı çünkü Under Armour ile işbirliği yapan takipçiler zaten fitness gurularıydı ve izleyicilerin evde yalnız kalırken formda kalmak için ne yaptıklarını görmeyi sevmeleri şaşırtıcı değil.


0 yorum
bottom of page