top of page
Ara

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasını sunan Windows 11'i duyurdu

Windows'un yeni bir sürümü resmi olarak tanıtıldı

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Microsoft, bugün Windows'un bir sonraki sürümünün adını resmen doğruluyor: Windows 11. Aylarca süren alaylar, 11 numara ipuçları ve dev bir Windows 11 sızıntısının ardından Microsoft'un yeni işletim sistemi resmileşti. Windows 11'in büyük odak noktası, Windows kullanıcı arabiriminin basitleştirilmesi, yeni bir Windows mağazası ve performans ile çoklu görev iyileştirmeleridir. Windows 11, Android uygulamalarını ilk kez çalıştırma desteği de içerecek.


Windows 11 hakkında ilk farkedeceğiniz şey, her ikisi de görev çubuğunda ortalanmış olan yeni bir Başlat menüsü ve güncellenmiş Başlat düğmesi içermesidir. Bu kullanıcı arayüzü, başlangıçta Microsoft'un iptal ettiği çift ekranlı cihazlar için planlanan bir proje olan Windows 10X'te ilk gördüğümüze çok benzer. Windows 10X'e giren UI çalışmalarının çoğu Windows 11'de görünüyor.


Yeni Başlat menüsü, orijinal olarak Windows 8 ile sunulan Canlı Kutucukları kaldırır ve Chrome OS veya Android'de bulabileceğiniz daha fazla tipik başlatıcıyı seçer. Uygulamalar, en son belgeler ve ayrı bir arama arayüzü var. Ortalanmış görünümün çoğu, macOS ve Chrome OS'den açıkça etkileniyor ve Windows 11, hem Android hem de iOS'ta gördüğümüz yuvarlatılmış köşeleri de içeriyor.

Windows şefi Panos Panay, "ekip her ayrıntıya kafayı taktı" diyor. Windows 11, bugün Windows'ta gördüklerimizden çok daha iyi görünen güncellenmiş karanlık ve aydınlık modları da içerecek.

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Ayrıca Microsoft'un, uygulamaları Windows 11'in desteklediği çeşitli modlara hızlı bir şekilde eklemenize olanak tanıyan Snap Layouts dediği bir şey var. Windows 11'in bu yeni sürümü, Snap Grupları adı verilen bir şey sayesinde uygulamalarınızın nerede depolandığını da hatırlayacaktır.

Birden çok monitörü desteklemenin ve uygulamaların her zaman doğru ekranda açılmasını sağlamanın kullanışlı bir yolu gibi görünüyor. Bu, özellikle bir monitöre bağlı bir dizüstü bilgisayar veya birden çok ekrana sahip geleneksel bir masaüstü makine kullanıyorsanız yararlıdır.

Performans ayrıca Windows 11 için büyük bir odak noktasıdır. Windows güncellemeleri artık arka planda gerçekleştiğinden yüzde 40 daha küçük ve daha verimlidir. Umarım bu, Windows 11'in sizi işin ortasında rahatsız etmeyeceği anlamına gelir.

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Microsoft ayrıca hem tüketiciler hem de ticari kullanıcılar için Microsoft Teams'i doğrudan Windows 11'e entegre ediyor. Teams, doğrudan görev çubuğuna entegre ediliyor ve Windows 11 kullanıcılarının arkadaşlarını, ailesini veya iş arkadaşlarını aramasına olanak tanıyacak. Bunun, Windows 10'un bir parçası olarak gelen Skype'tan büyük bir değişiklliğin habercisi.


Windows Widget'ları ve dokunma hareketleri de Windows 11'in büyük bir parçasıdır. Widget'lar, AI tarafından desteklenen kişiselleştirilmiş bir beslemedir ve Microsoft'un Windows 10'da tanıttığını gördüğümüz widget'ları temel alır. Windows 11'in sol tarafından kayar ve tam ekran da yapabilirsiniz. Yerleşik widget'lar arasında bir haber akışı, hava durumu ve haritalar bulunur.


İlginç bir şekilde, bu widget'lar ayrıca yerel içerik oluşturuculara doğrudan Windows 11 içinden bahşiş vermenizi sağlayan bir tane içerir.

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Microsoft, tabletlerde ve dokunma hedeflerinde kullanabileceğiniz hareketleri de geliştiriyor. Windows 11, bir tablet moduna geçmek yerine, işletim sistemine kolayca dokunmanıza izin verecek şekilde uyarlanır.


Bununla birlikte, mürekkep oluşturma ve sesle yazmayla ilgili iyileştirmeler de var. Belirli kalemlerle Windows 11, burada dokunsal geri bildirimi de destekleyecektir. Bu, Windows 11'de bu ekran kalemi değişikliklerini destekleyecek birçok yeni donanım göreceğimiz anlamına gelebilir.


Xbox, Microsoft'un büyük bir parçasıdır ve ayrıca Xbox yöneticisi Sarah Bond'dan Windows 11 ile PC oyunları hakkında bilgi aldık. Xbox Series X/S'deki bir özellik olan Otomatik HDR, Windows 11'in bir parçası olacak. Otomatik HDR'yi etkinleştirmek ekleyecektir. uyumlu bir HDR monitörünüz olduğu sürece çok sayıda DirectX 11 ve DirectX 12 oyununa yüksek dinamik aralık (HDR) sağlar.

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Microsoft ayrıca Windows 11 için hız ve performans iyileştirmeleri vaat ediyor. DirectStorage, Xbox Series X / S'den büyük bir yeni özellik olan Windows 11'in bir parçası olacak. DirectStorage, Windows 11'de oyun yükleme sürelerini hızlandırmak için en son NVMe sürücüleri gerektirecek ve oyun geliştiricilerinin yükleme sürelerini daha da artırmak için bu teknolojiyi etkinleştirmeleri gerekecek.


Xbox Game Pass, şirketin aylardır test ettiği yeni bir Xbox uygulaması sayesinde Windows 11'e de entegre ediliyor. Bu aynı zamanda bu Xbox uygulamasına entegre edilmiş xCloud'u da içerir, böylece Microsoft'un bulutundan da oyun akışı yapabilirsiniz.

Microsoft, yeni bir tasarım, Başlat menüsü ve daha fazlasıyla Windows 11'i duyurdu

Son olarak, Windows 11'in en büyük parçalarından biri, Windows'taki Android uygulamaları için yeni mağaza ve destek. Microsoft Mağazası yeniden tasarlandı ve normalde Windows uygulama mağazasında bulunmayan bir dizi uygulamayı destekleyecek. Buna Adobe Creative Suite uygulamaları ile TikTok ve Instagram dahil olmak üzere Android uygulamaları dahildir.


Geliştiriciler kendi "ticaret motorlarını" kullanabilir ve Microsoft bir kesinti yapmaz; geliştiriciler, isterlerse kendi ödeme sistemlerini bile kullanabilirler. Microsoft CEO'su Satya Nadella, "Windows her zaman içerik oluşturucuların egemenliğini temsil etti" diyor.


Buradaki en büyük haber, Windows 11'in Android uygulamalarını da çalıştıracağı. Microsoft, bunu gerçeğe dönüştürmek için Amazon ve Intel ile ortaklık kurdu ve Windows 11, bunu hayata geçirmek için Intel Bridge teknolojisini kullanacak. Microsoft, Windows 11'de Windows uygulamalarıyla birlikte çalışan TikTok ve diğer Android uygulamalarını gösterdi ve şirket, "önümüzdeki aylarda" bu konuda daha fazla bilgi paylaşmayı planlıyor.


Windows 11 için henüz bir çıkış tarihi yok, ancak Microsoft, bu tatilde Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz bir yükseltme olarak sunacağına söz verdi. Windows 11'in işletim sistemini çalıştıran yeni donanımın yanı sıra Ekim ayının bir noktasında görünmesini bekliyoruz.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page