top of page
Ara

Microsoft'un yapay zeka teknolojisi destekli süpermarket: Migros

Başarılı markalar, kendilerini geliştirebilen ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan işletmeler tarafından elde edilir

Perakende, rekabetçi fiyatlandırma, müşteri görüşleri ve rafları dolu tutan tedarik zincirleri ile tanımlanır. Ancak etkili olabilmek için perakendeciler, müşterileri ve rakipleri kadar inovasyona ve dijital altyapıya da odaklanmalıdır. Başarılı markalar, kendilerini geliştirebilen ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan işletmeler tarafından elde edilir.


Migros, bu başarılı harmanlanmış tavrın bir örneğidir. Türkiye'de perakende sektörüne 65 yıldır hakim olan şirket, yenilikçi teknolojinin sağladığı faydayı müşteri içgörüsü ile birleştirerek pazarda hakim konumunu sürdürmektedir.


Dijital dönüşüme olan bağlılıkları, Yapay Zeka'yı (AI) tanıtmalarını sağladı. Rafları her zaman taze meyve ve sebzelerle stoklayarak, müşterileri nasıl mutlu tutacağını ve daha fazlası için geri gelmeyi öğreniyor.


Pandeminin yarattığı ruh hali

81 ilden oluşan devasa bir bölgede 2.200 mağazada tutarlı ve müşteri dostu bir deneyim sağlamak muazzam bir girişimdir ve yenilikçi teknolojiye güvenmeden başarılması zor olacaktır.


Müşteriyi ön planda tutmak, insanların istedikleri ürünleri istedikleri zaman bulabilmelerini sağlamak anlamına gelir. Sonuçta, raflardaki ürünlerden memnun kalamazsanız mutlu müşterilerden nasıl tekrar ziyaret bekleyebilirsiniz? Pandemik alışveriş alışkanlıkları, insanların en sevdikleri markalara öncelik verdiğini ve çok mağazalı ziyaretleri en aza indirdiğini görürken, McKinsey araştırması, alışveriş yapanların dörtte üçünün ürün bulunmaması nedeniyle farklı yerlerde alışveriş yapmak zorunda kaldığını keşfetti.


Sonuçta bu, bir markanın ihtiyaç duyduğu şeyi sağlamaması durumunda müşterilerin kısa sürede memnuniyetsizleştiğini ortaya çıkarır. Ve taze yiyecek söz konusu olduğunda, sağlık bilincine sahip müşterilerin cüzdanları kadar gözlerine de hitap eden iyi stoklanmış ekranlara erişimini sağlamak çok önemlidir.


Migros, müşterilerinin beklentilerini karşılamaya yardımcı olmak için yapay zekaya yöneldiği yer burasıdır. Bir perakendeci, alışkanlıklarını organik olarak öğrenerek ve sürekli olarak onlarla tanışmak için tepki vererek, herkesi mutlu eden tutarlı bir alışveriş deneyimi sağlayabilir.


Yapay zeka destekli raf stoklama

Yapay zeka destekli bir sistemle Migros, raflardaki stok seviyelerini yakalamak için kameralar kullandı ve bu daha sonra gelişmiş veri analizinden geçti. Bu, her mağazanın rafların ne zaman boş olacağını tahmin etmesini ve ürünlerin kabul edilemez bir düzeye düşmesini durdurmasını sağladı. Tüm bunlar, görüntü yakalama ve işleme hizmetinin teknik uygulaması ile Microsoft ortağı Motiwe tarafından tamamlanan Microsoft'un Azure Bilişsel Hizmetler teknolojisine bağlıydı.


Yapay zeka, işlediği verilerden öğrenebildiği ve zaman ilerledikçe giderek ısmarlanan bir ürün haline geldiği için tüm işletmeler için inanılmaz derecede faydalı bir araçtır. Giderek daha ayrıntılı ve faydalı bilgiler sunan Migros için sürekli öğrenen bir envanter ve yeniden sıralama sistemidir. Hepsinden önemlisi, eski sistemlerini değiştirmek yerine mevcut teknolojilerini artırarak harika sonuçlar elde etmeyi başardılar.


Migros Ar-Ge Departmanından bir sözcü, "Azure ve görüntü işleme hizmeti, mevcut sistemimize yeni yetenekler eklememizi sağladı," diye açıklıyor. “Ekstra yatırım gerektirmeden mevcut sistem altyapımız ve Microsoft Azure'un sunduğu teknolojik altyapı imkanlarımızla süreci hızlı bir şekilde tamamladık.”


Başarılı perakendeciler uyarlanabilir, değişime açıktır ve büyümenin müşterileriyle yeni ve yenilikçi yollarla çalışmaktan geleceğini anlar. Ve dijital dönüşüm, onları oraya götürmenin anahtarıdır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page