top of page
Ara

Microsoft'un, "Google Stadia" benzeri oyun platformuna Apple engeli

Microsoft bu Eylül ayında, video oyun sektöründe oyunun kurallarını değiştirmeyi planlıyor: Netflix tarzı yerleşik bir kitaplığa sahip dünyanın ilk oyun yayın hizmeti

Xbox, gamer, oyuncu, konsol

Ayda 15 dolara 100'den fazla oyunu akıllı telefonlara ve tabletlere aktarma yoluyla oyun oynamayı sağlayacak - ancak Apple'ın her yerde bulunan iPhone ve iPad'inde mevcut olmayacak.


Bir Apple sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada bunun nedeninin Apple'ın Game Pass aracılığıyla sunulan her oyunu inceleyememesi olduğunu söyledi.


Bir Apple sözcüsü Business Insider'a verdiği demeçte, "App Store, müşterilerin uygulamaları keşfetmeleri ve indirmeleri için güvenli ve güvenilir bir yer ve tüm geliştiriciler için harika bir iş fırsatı olarak yaratıldı" dedi.

"Mağazamıza girmeden önce, tüm uygulamalar, müşterileri korumayı ve geliştiricilere adil ve eşit bir oyun alanı sağlamayı amaçlayan aynı yönergelere göre incelenir."

Microsoft, yayın hizmetindeki her oyunu Apple'ın inceleme sürecine göndermediğinden, bu oyunlara erişimi sağlayan uygulamanın yayınlanması engelleniyor.


"Müşterilerimiz, milyonlarca geliştiricinin harika uygulamalarının ve oyunlarının tadını çıkarıyor ve oyun hizmetleri, tüm geliştiriciler için geçerli olan aynı yönergelere uydukları sürece, oyunları ayrı ayrı inceleme için göndermek ve grafiklerde görünmek ve Apple, Business Insider'a yaptığı açıklamada, "dedi. "Geliştiriciler, App Store'a ek olarak, Safari ve App Store'daki diğer tarayıcılar aracılığıyla tüm iPhone ve iPad kullanıcılarına web üzerinden ulaşmayı seçebilirler."


Google tarafından sunulan ve Google Stadia adlı benzer bir hizmet, Apple'ın App Store yönergelerinde de engellerle karşılaştı. Android telefonlarda ve tabletlerde kullanılabilir, ancak bir süre Apple cihazlarda kullanılamayacağı öngörülüyor.


Apple'ın Netflix ve Spotify gibi hizmetlere her içerik parçasını incelemeden izin verdiği göz önüne alındığında, neden benzer bir hizmete oyun oynamasına izin vermiyorsunuz? Apple'a göre, fark ortama kadar uzanıyor: Oyunlar, müzik ve filmden farklı olarak interaktiftir ve App Store'da oyunla ilgili tüketici beklentileri vardır. Örneğin, Apple'ın yerleşik hizmetleri aracılığıyla uygulama içi ödeme yok ve çeşitli diğer şeylerin yanı sıra App Store derecelendirmesi yok.

Microsoft'un popüler abonelik hizmeti Xbox Game Pass, oyunları büyük bir kitaplıktan doğrudan konsolunuza ve PC'nize indirme becerisiyle başladı.


Microsoft bu Eylül ayında, Xbox Game Pass'i "Project xCloud" akış hizmetiyle birleştiriyor - bu, yıllar süren bir kombinasyon. Game Pass kitaplığından konsolunuza ve PC'nize oyun indirebilmek yerine, bunlar akıllı telefonlara ve tabletlere de aktarılabilir.


Microsoft, bu Eylül ayında Xbox Game Pass "Ultimate" ile 100'den fazla oyunun doğrudan akıllı telefonunuza veya tabletinize aylık 15 $ karşılığında yayınlanabileceğini söylüyor. Daha sonra bu oyunları bir Xbox konsolunda bıraktığınız yerden devam ettirebilirmeniz mümkün.


Ayrıca, "Halo", "Gears of War", "Forza Motorsport" kadar Microsoft tarafından yayınlanan her büyük Xbox oyunu, "The Witcher 3: Wild Hunt" gibi üçüncü taraf oyunların yanı sıra lansman sırasında hizmete yayınlanması bekleniyor ve günümüzde hala çok sık oynanan oyunlardan olan Grand Theft Auto 5. " Game Pass'i Netflix gibi bir şeye çok benzeyen, bu oyunları sahip olduğunuz cihaza aktarabilme özelliğiyle birleştirilmiş kalıcı kitaplık olarak tasarlandı.


Zaten başarılı bir hizmetin bir sonraki evrimi: Xbox Game Pass'in şu anda 10 milyondan fazla ödeme yapan abonesi var. Ve Microsoft'un Xbox ve PlayStation arasındaki doğrudan rekabeti sonsuza dek sona erdirme planında kritik bir sonraki adım.


Ancak Apple telefonları ve tabletleri için destek olmadan, Microsoft'un iddialı planı büyük bir engelle karşı karşıya. Şirketten yapılan açıklamada, bir çözüm için çalışmaya devam edeceğine söz verildi.


"Bulut oyunlarını tüm cihazlarda mevcut olan Xbox Game Pass aracılığıyla ölçeklendirmek bizim amacımız," dedi, "ancak şu anda iOS ile ilgili paylaşacak başka bir şeyimiz yok."


Şu aşamada ülkemiz için Microsoft Türkiye'den henüz bir açıklama yapılmadı. Fakat kurdaki yükseliş ister istemez, şirketin her oyuncuya ulaşma planını bir anlamda etkisiz kılacak gibi görünüyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page